Hoe het voelt als dochters uitvliegen naar ander land

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 19 maart 2018Tags: , , , ,

Linnie is er de laatste tijd nogal mee bezig. Dat verscheurde gevoel dat je kunt hebben als je familie ver weg woont. 

Het leven van een expat is natuurlijk heerlijk! Dat besef ik heel goed. Het heeft heel veel voordelen en privileges. Maar er één heel grote nadeel: de rest van de familie woont zo ver weg!

Tien duizend kilometer

 Naarmate de tijd vordert, word ik meer en meer geconfronteerd met dat grote nadeel van familie overzees. Tot drie jaar geleden zaten we nog iedere avond met vier dochters aan tafel, thuis in Singapore. Helaas zijn dat er nu nog maar twee. Ik kan er maar moeilijk aan wennen dat mijn oudste twee dochters zijn uitgevlogen en niet meer bij ons in huis wonen. Sterker nog ze zitten duizenden kilometers ver weg. Ze studeren en wonen inmiddels in Engeland. Uitzwaaien, afscheid nemen, missen, afstand… het zijn de nadelen van het wonen in het buitenland. Het feit dat mijn ouders ouder worden, houdt me bijvoorbeeld de laatste tijd ook erg bezig. De moeder van mijn man is inmiddels helaas overleden. En wat woon je dan ver weg!  Gelukkig hebben Becky en Amy, mijn oudste twee dochters, het enorm naar hun zin in Bath en Londen en dat maakt het alweer een stuk gemakkelijker voor mij. Al gaan mijn moedergevoelens nog steeds als een jojo op en neer. Als ik in Londen ben om de verjaardag van een van mijn dochters te vieren, laat ik wel mijn twee jonkies achter in Singapore. En dat is ook verre van ideaal.  Die tienduizend kilometer afstand voelen dan ook echt zo en ik zit eigenlijk voortdurend in een spagaat.

Foto: Linnie MacKenzie

Werkende expat

De ene helft van je gezin in Engeland, de andere helft in Singapore. Het is plannen geblazen!  Ik reis voor mijn gin-bedrijf geregeld binnen Azië om onze mooie craft gins niet alleen in Singapore, maar ook in Indonesië, Thailand en Hong Kong te verkopen. Bovendien reist mijn man ook veel en dat maakt de planning voor reizen naar Engeland om mijn dochters te bezoeken er niet makkelijker op. Maar ja, wat doe er aan? Naar Europa verhuizen ?

‘Nee,’ roepen mijn oudste dochters in Engeland. ‘Lekker juist die vakanties in Singapore!’ ‘

Echt niet!’ zeggen mijn jongste dochters in Singapore, onze vrienden wonen hier!’

‘No way,’ krijg ik te horen van Iain mijn Britse man. Hij heeft het hier nog erg naar zijn zin en wil zeker nog niet in Engeland wonen. En ik?

Ik slinger heen en weer. Ik roep ‘ja’ op maandag en ‘nee’ op dinsdag. Op dergelijke dagen heb ik soms toch wel wat van onze gin voor mezelf nodig!

In de gloria

Maar nog maar één week, en dan is het weer zo ver. Ik kan mijn geluk niet op en tel de dagen af. Het is lente en mijn oudste dochters komen naar huis, naar Singapore.  Twee volle weken! Ik ben nu al in de gloria. Het is zo fijn om iedereen weer bij elkaar te hebben! Al is er in mijn achterhoofd ook een stemmetje wat zegt dat het onherroepelijke afscheid ook altijd weer komt. ‘Ik zie je in de zomer! Love you! Time flies!’ roepen we dan allemaal naar elkaar maar ik ga weer dezelfde molen in. Die molen waar ik vorig jaar tussen kerst en pasen ook al in zat…Repeat.

—————————————–

Linnie MacKenzie

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.