Bedrijf van een wereldwijf. Cathelijne Lania steunt met A Beautiful Story vrouwen in Nepal

Het mooie verhaal achter Lifestyle-merk A Beautiful Story begon twaalf jaar geleden en leest als een meisjesboek.

Toen Cathelijne Lania, tijdens één van haar reizen, vrijwilligerswerk deed voor mensen in nood in Nepal, belandde ze in een zilverfabriek. Het talent en ambachtskunst spatte van het werk van de zilversmeden af maar jaren later stond de fabriek op het randje van faillissement en ging sluiten. 

Als ik koffie kan verkopen, dan kan ik ook sieraden verkopen!

Op dat moment werkte ze als marketeer bij Douwe Egberts. Cathelijne was zo onder de indruk van het vakmanschap van de zilversmeden en vond het eeuwig zonde als deze mannen hun ambacht niet meer zouden kunnen uitoefenen. Ze besloot haar job als marketeer aan de wilgen te hangen en de sieraden te gaan verkopen in de Westerse wereld. Op die manier zou ze de fabrieksarbeiders en hun gezinnen kunnen voorzien van opdrachten en hen in hun levensonderhoud ondersteunen.

Met koffers vol mooie sieraden reisde ze van huiskamer naar huiskamer in Nederland, vertelde de verhalen en verkocht zo haar eerste sieradenlijn. Haar bedrijfje groeide en er kwamen grote loyalty campagnes, relatiegeschenken voor grote bedrijven, verkooppunten in verschillende landen… Nu wil Cathelijne haar merk de komende jaren uitbouwen tot een compleet retail lifestyle brand.

Haar drijfveer? Dat mooie verhaal…

‘Iedereen heeft een mooi verhaal. Daar geloof ik heilig in. Ik wil er met mijn merk aan bijdragen dat mensen hun eigen verhaal gaan omarmen en voluit leven. Dat is mijn levensvervulling. De verhalen van de mensen in Nepal gaan natuurlijk over basisbehoeften. Daar moet brood op de plank komen. Daar moeten banen worden gecreëerd en toekomsten worden gebouwd. Maar aan de markt-kant merk ik dat veel mensen zoekende zijn. Vragen als: Wat is betekenisvol voor mij? Wat geeft mij de levensvervulling waar ik naar zoek?, worden hier vaak gesteld. Mijn merk wakkert je talent aan, inspireert je en laat je ermee aan de slag gaan. Daarom hebben mijn sieraden altijd een symboliek en betekenis. Het is nooit zo maar een sieraad. Mijn producten zijn mooi gemaakt, maar nog belangrijker, spreiden positiviteit rond en brengen mensen in verbinding. Als je een armband of kettinkje van A Beautiful story geeft, geef je dus veel meer dan alleen meer een mooi sieraad.’

A beautiful story

‘Ik ben ook altijd een beetje met de stroom meegegaan en maakte vooral rationele keuzes. Zo ging ik Bedrijfskunde studeren omdat ik vond dat ik iets economisch zinvol moest gaan doen. Maar waar ik  steeds meer achter kom, is dat ik eigenlijk het liefste mensen help om op hun eigen pad te komen. Je maakt me niet blijer dan als ik iemand een stapje verder heb geholpen in het vinden van zijn of haar eigen levensvervulling.’

‘The joy is in the journey’

En dus life is a journey? ‘Ja dat is echt mijn geloof. Het gaat om de reis en niet om de bestemming. Ik heb altijd toegewerkt naar iets en had dingen op mijn lijstje staan die ik moest halen maar je moet je eigenlijk verhouden tot dat wat nu is. Er gebeuren altijd onverwachte dingen waar je dan weer iets mee moet en waardoor je niet bereikt wat je op dat lijstje hebt staan. Het omarmen van die reis, daar gaat het om! Ik heb nu een armbanden om met The joy is in the journey.  Jouw reis gaat altijs omhoog en naar beneden. Dat is bij mij ook zo gegaan. En omlaag gaan, betekent uiteindelijk ook groei. Je wordt er wijzer van en ontdekt de diepere laag van het leven. En ik ben zo blij dat ik deze reis kan en mag maken. Ik geniet er ook steeds meer van ook al gaat niet altijd alles zo perfect als dat ik het in mijn hoofd heb.’

‘Het is fijn om positief in het leven te staan.’

‘Een positieve attitude ten opzichte van alles en iedereen is niet makkelijk maar ik geloof er wel in. Er gebeuren hele nare dingen in de wereld maar iedereen is in essentie goed. Door omstandigheden of de problemen van voorgaande generaties waarmee je wordt opgevoed, kan je leven er heel negatief uitzien maar als je je daardoor laat meeslepen, kom je nergens. Ik geloof heel sterk in de kracht van positiviteit. Het is ook echt fijn om zo in het leven te staan. Door negativiteit haal je jezelf naar beneden en juist door positiviteit trek je jezelf en anderen in je omgeving omhoog. Maar het blijft moeilijk. Zo heb ik, toen ik 28 jaar was, een burn-out meegemaakt en heeft mijn bedrijf in een stevige crisis gezeten, waar we nu aan het uit krabbelen zijn. Ze zeggen altijd crisis is een cadeautje…Dat lijkt een dooddoener maar het is wel waar. Je groeit ervan en komt er verder door.’

‘Independence is empowerment’

‘Toen ik voor het eerst binnenliep bij Beads for life het bedrijf waar ik mee samenwerk in Nepal, hing daar een geel papiertje: Independence is empowerment. Het is de reden van hun bestaan. De vrouwen die daar werken, verdienen zelf geld zodat ze hun kids naar school kunnen sturen. Op eigen benen staan is echt belangrijk maar zeker niet makkelijk. Na de crisis van mijn bedrijf , heb ik ook geld moeten verzamelen via crowdfunding en investeerders. Maar dat voelt niet altijd vrij. Als je onafhankelijk bent dan kun je pas echt doen waar jij in gelooft. Dat geldt voor vrouwen en mannen, iedereen eigenlijk. Onafhankelijkheid betekent vrijheid. Dat vind ik heel belangrijk. En vrijheid geeft je ook weer ruimte om te groeien. 

Samen groeien en co-creëren

Ik heb heel vaak een zinnetje in mijn hoofd: We all are one let’s share, care and co-create. Als je dat doet, dan groei je samen. Iedereen heeft zijn eigen talent en we kunnen enorm veel van elkaar leren. Dat heb ik ook veel in Nepal gezien. Als er iemand buiten de boot valt, wordt die toch vaak opgepakt door zijn of haar omgeving. Hier is dat anders en meer individualistisch.  In mijn bedrijf maken we alles samen. We delen creativiteit, ambachten, ideeën, kennis en kunde en mogen er zijn van elkaar. En dat geldt ook voor mijn dagelijks leven met mijn man, mijn gezin en met iedereen met wie ik samen leef…Daar groei je van elke dag. Het gaat erom dat je elkaar echt ziet, anders mag zijn en van elkaar mag plukken.’

Wereldwijven…?

‘Een wereldvrouw? Jeetje, heb je even? Waar begin ik…Wat ik heel mooi vind aan prinses Irene vindt, is dat zij zich ondanks het strakke systeem van de koninklijke familie, daaruit heeft gebroken. Daar heb je veel moed voor nodig. Haar dialoog met de natuur en het knuffelen met bomen, ik vind het prachtig, maar zij werd er om uitgelachen. Ik vind haar intuïtie, haar oermoeder wijsheid, haar geloof in de natuur zeer inspirerend. Ik bewonder haar omdat ze zo sterk gelooft in haar eigen pad dat ze niet de kudde volgde maar haar eigen afslag nam. Madonna, daar ben ik groot fan van. Als braaf klein meisje vond ik deze stoere chic supertof. Zij stond voor alles wat ik niet durfde. En dat is ze altijd blijven staan. Ze heeft zichzelf zo vaak vernieuwd, onverwachte wendingen gebracht.’

‘Ze blijft mij boeien en laat keer op keer zien hoe jezelf kunt zijn maar jezelf ook telkens weer kunt vernieuwen in die eigenheid.’

‘De derde is Sheryl Sandberg. In haar boek Lean in roept zij vrouwen op zich niet terug te trekken maar ervoor te gaan. Vrouwen zijn vaak bescheiden en willen zekerheid hebben maar het zou zo bijzonder zijn als we met z’n allen meer op een podium gaan staan. Ik was ook zo onder de indruk van haar proces rond de dood van haar echtgenoot. Heel bijzonder hoe zij daarmee is omgegaan! Wat bij mij met name is blijven hangen is haar uitleg over a growth mind en a fixed mind. Bij het laatste verzet je je tegen jouw situatie en blijf je uiteindelijk stilstaan maar je kunt ook groeien vanuit de situatie waarin je zit. Ik vind haar bovendien een rolmodel als het gaat om ambitie. Dat kan overigens in het klein of in het groot zijn. Je kunt ook de ambitie hebben om de beste moeder ter wereld te worden. Als je maar gaat staan voor wat je zelf belangrijk vindt.’

‘En last but not least…Michelle Obama. Wat een mooie charismatische vrouw die naast haar man is gaan staan en tegelijkertijd ook heel erg haar gezin heeft afgeschermd. Als zij president zou worden… Dat zou mooi zijn! Krachtig en vrouwelijk en zij straalt heel veel liefde uit naar de hele wereld.’

Jouw droom…?

‘If you can dream it, you can do it. Walt Disney. Ik droomde vroeger dat ik met mijn bedrijf 10.000 banen zou creëren, grote business-concepten zou opzetten en een internationaal bedrijf zou hebben… Ik kan je vertellen, die zijn allemaal niet uitgekomen. Nu droom ik van het ontdekken van mooie verhalen, van anderen maar ook van mijn eigen mooie verhaal. Ik wil verschil te maken in iemands leven door diegene te inspireren de stapjes te nemen richting hetgeen hem of haar vervult. Dat betekent voor mijn bedrijf dat ik mijn merk zo ombouw dat alles hier aan bijdraagt. Van communicatie, tot productie, tot uitvoering. Natuurlijk wil ik heel graag groot worden omdat dat banen creëert in Nepal. En ik wil diensten aan mijn bedrijf toevoegen, events bijvoorbeeld waar je je eigen verhalen kunt schrijven, de wereld als een playground zien waar je samen co-creëert. En mijn persoonlijke droom? Ik zou heel graag met mijn gezin de wereld rondtrekken om mijn dochters met hun kinderogen al die mooie dingen in de wereld te laten ontdekken.

Die droom lijkt nu ver weg maar wat ik mijzelf vaak vertel, is dat alles wat je voor ogen houdt, groeit. Dus ook dit plantje geef ik water!’

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!