Een BH als duwtje in de juiste richting

Eén van de meest opvallende dingen waarmee ik geconfronteerd werd toen we vijf jaar geleden naar dit deel van de VS verhuisden, vond ik alle mogelijke initiatieven voor goede doelen, oftewel charities. Geld inzamelacties en/of fysiek de handen uit de mouwen steken voor de school, de lokale golfclub of een publiek gemeentepark. Mijn directe omgeving, en ik durf gerust te stellen heel Amerika, leeft er (van) op.

Hoe langer we hier nu wonen, hoe beter ik al die initiatieven begrijp. De VS is een welvarend land met westerse standaarden als goed onderwijs en uitstekende gezondheidszorg míts je aan de juiste kant van de streep staat. Lees: een goed inkomen hebt

Sociaal vangnet

Hoe langer we hier nu wonen, hoe beter ik al die initiatieven begrijp. De VS is een welvarend land met westerse standaarden als goed onderwijs en uitstekende gezondheidszorg míts je aan de juiste kant van de streep staat. Lees: een goed inkomen hebt. Er is geen sociaal vangnet zoals we dat in Nederland kennen. Zit je aan de grond om wat voor redenen dan ook, dan zit je serieus aan de grond en ben je afhankelijk van anderen. En gelukkig is die ander er. Zoals vriendin Shelly Dodds Ayers. Ik herinner het me nog goed, de allereerste uitnodiging die ik kreeg voor haar Building a Firm Foundation. Al wat ik mee hoefde de brengen was een stevige nieuwe bh, voor het hapje en drankje zorgde zij. Het was een enorm leuke avond. Leerzaam ook. Het opende mijn ogen en ik wilde er meer van weten. Hoezo? Waarom? En vooral wát dreef Shelly?

De wereld is groot….waar begin je dan?

‘Ik heb net als jij veel gereisd en in uiteenlopende landen gewoond’, begint ze haar verhaal. Waar ik ook kwam, ik zag zoveel armoede, zoveel nood. Met name bij vrouwen. Maar… waar begin je? Zeker in het buitenland waar ik de juiste instanties niet kende, de weg niet wist, was dat lastig. De wereld is zo groot, waar ben je nodig? Het bleef mij al die buitenlandse jaren bezigen maar toen we eenmaal teruggingen naar de VS, wist ik het. In eigen land zag ik de enorme tegenstellingen en wist ik dat ik iets voor vrouwen hier wilde betekenen. Ik heb een achtergrond in Human Ressource Management en begeleidde juist vaak vrouwen die een baan zochten of verder carrière wilden maken. Als geen ander weet ik hoe belangrijk je eerste indruk is bij welke werkgever da ook. Zodra je die deur binnenstapt, wordt de eerste mening over jouw verschijning gevormd.

Schot in de roos

Direct nam ik contact op met een opvanghuis voor vrouwen die slachtoffer zijn of waren van misbruik en huiselijk geweld en vroeg wat ze konden gebruiken. ‘Alles’ was het korte antwoord. Grappig genoeg, waren het BH’s die het eerste in mij opkwamen. Het bleek een schot in de roos want niemand stopt BH’s in de zak met kleding voor hergebruik en als ze er wel tussen zitten, zijn ze vrijwel altijd te oud en functieloos en worden ze alsnog weggegooid. Toen ik de eerste keer binnenliep in het opvanghuis, realiseerde ik direct dat er een nood was waar niemand op insprong.

‘Vrijwel alle vrouwen liepen BH-loos rond. Grote borsten die ergens op de buik onder een t-shirt bungelden, tepels die door dunne stof priemden.’

Ik had er nooit bij stilgestaan dat een kledingstuk dat ik zonder nadenken iedere ochtend als eerste aantrek, voor vrouwen die niets hebben een absolute luxe is. Echter, als je er goed over nadenkt, is dat begrijpelijk. Zelfs een goedkoop exemplaar kost meer dan een tientje. Ik vroeg me dan ook af, hoe proberen deze vrouwen hun leven weer op te bouwen, hoe vinden ze überhaupt een baan als de eerste indruk zonder dat je een woord gezegd hebt, zo bepalend is? Een BH zorgt dat je borsten mooi op hun plek zitten onder een tshirt of blouse. Het zorgt ervoor dat de basis goed zit en dat je je zeker kunt voelen over je lichaam. Dat je letterlijk rechterop gaat staan. En hoe je je voelt, straal je ook uit. Zo begon ik met Building a Firm Foundation

Noodzaak

Ik doe dit nu alweer zes jaar en werk samen met twee opvanghuizen. Beide zijn tijdelijke opvanghuizen wat inhoudt dat vrouwen op weg geholpen worden om zichzelf staande te houden. Ze krijgen cursussen over gezondheid, hygiene voor babies en jonge kinderen, financiën en hoe te solliciteren. Eén keer per jaar, rond Thanksgiving, organiseer ik een avond bij mij thuis en vraag iedereen een BH mee te brengen: sport BH’s, luxe kanten BH’s, t-shirt BH’s. Alles is welkom. Eind december lever ik rond de 250 exemplaren af maar in mei zijn ze allemaal al weg. Dat betekent dus dat voor vrouwen die ná die tijd komen, alles weg is. Ik kijk momenteel hoe ik dat gat kan dichten. Inmiddels breng ik niet alleen de BH’s maar help ook met het aanpassen en meten van de juiste BH voor de juiste vrouw. De medewerkers van de opvanghuizen mogen dit niet doen vanwege hun (te) persoonlijk werkcontact met de vrouwen.

Kleinschalig is óók doeltreffend

Ik kies er bewust voor het volledig in eigen hand te houden zodat ik precies kan bepalen wat, wanneer en waar de gedoneerde BH’s naartoe gaan. Het geeft veel flexibiliteit en scheelt een hoop ongewilde bemoeienis van eventuele derden. Ik houd het ook bewust alleen bij het inzamelen van BH’s. Een vriendin die verhuisd is, en dit initiatief wilde voortzetten waar ze nu woont, heeft dit bijvoorbeeld niet gedaan. Behalve BH’s konden mensen ook nieuw kinderondergoed doneren. Ze kreeg geld voor de BH’s en enorme hoeveelheden kinderondergoed.

Betrokkenheid

Vanaf het begin van Building a Firm Foundation, hebben allebei mijn dochters meegeholpen. De allereerste avond was ook hun initatief, een dochter-moeder avond. Zij nodigden al hun highschool vriendinnen uit samen met hun moeder. Het was een groot succes. Ik ben dankbaar dat mijn dochters het zo ter harte nemen. Ze zijn enorm betrokken en leren er veel van, óók dat het leven soms totaal anders uitpakt dan je hoopt. Inmiddels zijn mijn dochters allebei de deur uit en studeren, en is de groep vrouwen die ik uitnodig een bonte verzameling van mijn eigen contacten geworden, maar mijn meiden blijven betrokken. Zo willen ze altijd na afloop van een bijeenkomst weten hoveel BH’s er dit keer gedoneerd zijn of, als het uitkomt, gaan ze mee naar het opvanghuis.

Cupmaat 54FF

Iedere keer na afloop van een evenement, blijft een dankbaar moment. Dan zie ik die grote stapel BH’s en ga ze sorteren op cupmaat. Als je dan ineens met een maat 54FF in je handen staat, kijk je stomverbaasd want dat is serieus heel veel borsten! Hoe mooi is dat, dat die binnenkort gesteund kunnen worden en de vrouw in kwestie trots haar rug kan rechten als ze de deur uitstapt? Dáár doe ik het voor, om vrouwen die het hard kunnen gebruiken, dat stukje zelfvertrouwen mee te geven en hen net dat duwtje in de juiste richting te geven. Kortom, Building a Firm Foundation.


Foto’s in het artikel: Shelly Dodds Ayers

Over dit Wereldwijf: Saskia van Alphen - VS

Hi! Ik ben Saskia en woon sinds kort in San Diego, Californië na jaren in Chicago en Engeland te hebben gewoond. Ik ben fulltime moeder, schrijfster, dichteres en fotografe. Een kinderboekenserie vordert gestaag. Voor De Wereldwijven blog ik over ‘emancipatie’ dat in een ontwikkeld land als de VS nog een lange weg heeft te gaan: seksualiteit, ras, sociaal-, en culturele achtergrond, armoede en geloof.