Stel dat ze niet meer terug willen naar hun eigen land Zanzibar…

Joseph is onder de indruk van de wegen en hoe snel we naar huis kunnen rijden. Dat je 130 km per uur mag rijden bestaat niet in Zanzibar, alleen al vanwege de vele gaten en hobbels in de weg. Onderweg kan hij niet geloven dat onze koeien zo groot en dik zijn!

De volgende dag lopen we over de brug in Groningen richting stad. Mijn gasten vallen van de ene verbazing in de andere. Asia vindt de immense rozenstruiken prachtig. Rozen kent ze alleen uit sprookjes, de geur is magisch. Dat de brug door de brugwachter geopend wordt, is geweldig om te aanschouwen. Het fantastische van bezoek uit het buitenland is dat je zelf weer herinnerd wordt aan alle schoonheid van je eigen stad. Daar sta je in de dagelijkse beslommeringen niet bij stil!

Pak melk goedkoper dan een fles water in Zanzibar

Asia en Joseph hebben nog nooit een supermarkt gezien. Wel een kleintje met hooguit vijftig verschillende producten maar zeker geen Jumbo. Eenmaal wandelend door de Jumbo valt ze op dat het fruit zo klein en glimmend is. Ze staan stil voor een schap met allerlei soorten cola’s. Bij de zuivel afdeling vraagt Joseph zich af wat het allemaal is. Al die verschillende smaken yoghurt heeft hij nog nooit in zijn leven gezien. Maar wat Joseph helemaal boven zijn pet gaat, is dat de prijs van een pak melk goedkoper is dan een fles water in Zanzibar…

Met lege emmers langs de kant van de weg

Ik heb mij minstens zo vaak verbaasd over hoe dingen in Zanzibar werken. Zo bestaat er een dorp in Michamvi waar geen dagelijkse watertoevoer is. Men moet zoals honderd jaar geleden water uit een put vijf kilometer verderop halen of om de dag aan de kant van de weg met lege emmers wachten tot de watertrucks de zwembaden van de hotels hebben gevuld. Daarna gaat de rest van de lading naar de lokale bevolking. Telkens als ik hierover nadenk, vraag ik mij af of het werkelijk 2018 is waarin we leven. 

LEES HIER HOE JOSEPH EN ASIA IN NEDERLAND AANKWAMEN

Joseph en de draak in de Efteling

Asia voelt zich als een vis in het water en gaat een paar dagen mee naar school in Nederland met mijn kinderen. Ze vindt alles leuk. Als je dan toch in Nederland bent mag een bezoek aan de Efteling niet missen. Naast de magie van het park genieten we van de prachtige omgeving waarin de Efteling gelegen is. Ik geniet van Joseph die groen ziet als hij uit Joris en de Draak komt

Naar de Beeksebergen leek een rare keus. Maar Joseph en Asia hebben nog nooit een leeuw gezien….

De Beeksebergen lijkt in eerste instantie een rare keuze om Joseph en Asia mee naar toe te nemen. Joseph is geboren in Tanzania waar de mooiste parken van de wereld, Serengeti, Ngorongoro, Tarangire, te vinden zijn. Hij gaat met mij, Asia en de kinderen naar de Beeksebergen? De eerste shop bij binnenkomst heeft de naam Zawadi wat cadeau betekent en Joseph en Asia wanen zich zeker thuis bij de sfeer van het park. Waar ik het geluk heb gehad al die prachtige parken in Tanzania te hebben bezocht, is dit voor de gemiddelde Tanzaniaan onbetaalbaar. Het klinkt gek maar Joseph en Asia hebben nog nooit een leeuw, cheetah of olifant gezien. Geen gekke keus dus en we genieten allemaal. Ooit hoop ik dat de schoonheid van de National Parken niet alleen toegankelijk zal zijn voor rijken maar vooral ook voor de Tanzanianen zelf. Onze jaarlijkse traditie, kamperen, was een thuiskom feestje. Ook voor Joseph. Hij zei letterlijk: ‘Dit lijkt veel op hoe wij leven….’ En hoe gezellig was het dat al onze vrienden van de afgelopen elf jaar Joseph en Asia op de camping kwamen opzoeken.

Ik kan weinig met die vragen en vooroordelen

Het is grappig hoe Nederlandse familie en vrienden mij vooral waarschuwden en zich afvroegen of het wel zo verstandig zou zijn om Asia en Joseph uit te nodigen in Nederland: stel dat ze hier willen blijven wonen, stel dat ze niet meer terug willen…Ik kan weinig met die vragen. Asia hoort bij mijn familie en Joseph is een vriend. Mijn observatie is dat Joseph en Asia beiden hebben genoten van alle nieuwe informatie, nieuwe plekken en gewoon nieuwsgierig zijn om de wereld te leren kennen. Net als wij dit zijn. Een kind zoals Asia heeft al helemaal geen oordeel over wat, waar beter is. Joseph zag met name de positieve kant van het georganiseerde Nederland. Ze hadden totaal niet de wens om in Nederland te blijven en waren vooral dankbaar voor de mogelijkheden die hun gegeven is.

Misschien is de oplossing dat we allemaal de wereld zonder oordeel en met vrije geest aanschouwen, net als een kind…

Mambo, habari, Ik ben Melanie en ik woon sinds 2007 in Zanzibar. Gestart met de eerste kiteschool op het eiland en een guesthouse van destijds 4 kamers. In maart ga ik parttime terug naar Nederland met mijn zoontjes van zes en vier jaar.