Leave only your footprints in the sand! En dus geen peuken, rietjes en plastic

door gepubliceerd op 17 augustus 2018Tags: , ,

In onze drukbezochte koffie/lunch room in Zanzibar staat een vrouw aan de balie. Ze is aan het mopperen tegen ons personeel. Ik kom erbij staan en vraag wat het probleem precies is. Waarom we in godsnaam geen rietjes hebben voor haar colaatje. Het afvalprobleem is duidelijk nog niet tot haar doorgedrongen.

Eindeloos veel troep

Ik leg uit dat de meeste rietjes in het zand en bij hoogtij in de wonderschone Indische Oceaan verdwijnen, maar dat ik haar met plezier een glas geef. Ze draait zich pissig om en loopt weg. Elke ochtend pluk ik de sigarettenpeuken, de creditvouchers van het internet, plastic waterflessen en eindeloos veel andere troep. Ik raap het op en gooi het weg. We zetten grote vuilnisemmers aan het strand, overal staan asbakken maar de gemiddelde toerist bij ons drukt alleen zijn peuk uit als de asbak hem wordt aangereikt. De lokale bevolking is niet verantwoordelijk voor de enorme bergen vuilnis, dat zijn de hotels en de toeristen. Zanzibar’s vuilverwerking is zo beperkt dat de rotzooi steeds meer zichtbaar wordt, ook voor de toerist.

Om te janken

Ik heb in de afgelopen elf jaar meerdere Beach- clean ups georganiseerd. Van batterijen, tot naalden, tot glas tot kleding, plastic pampers, alles heb ik voorbij zien komen. Echt om te janken. Men graaft een gat en het verdwijnt onder het zand.

Wat er gecreëerd wordt is een mini vuilnisbelt op het strand of het spoelt met hoogtij de zee in.

Het probleem hier is dat de enige organisatie die enigszins aan recycling doet en de vuilnis naar een officiële dump brengt een privéorganisatie is, die de meeste kleinere hotels niet kunnen of willen betalen. Dan zijn er nog een paar,  maar velen gebruiken de lokale jongens die de toeristen troep gewoon een km verderop in de bosjes kieperen. Ik denk dat er vele landen zijn waar deze praktijken plaatsvinden, simpelweg door gebrek aan middelen en educatie.

Dommer of bewuster?

Het lijkt wel of de gemiddelde toerist dommer wordt in plaats van bewuster.

Je hoeft echt geen super eco verantwoordelijke super hero te zijn. Het is gewoon even je gezond verstand gebruiken.

# Neem je batterijen mee terug naar huis. Laat ze hier niet achter en vraag de hotels of je hun batterijen voor hen kan meenemen.
# Als je ergens nog wel rietjes kan krijgen, weiger ze dan.
# Laat geen rommel achter. Leave only your footprints in the sand!
# Koop geen kleine flesjes water van plastic maar grotere en in vele hotels zie je al water dispensers. Betaal daar dan gewoon voor!
# Neem een stoffen tas mee als je boodschappen gaat doen.

Stefan van de Kamp maakte in 2012 een foto van een dagje Scheveningen en de intense puinzooi die mensen achterlaten in ons moderne ontwikkelde landje. Hij is inmiddels 153.000 keer gedeeld. Blijf dit delen zodat Stefan volgend jaar een foto kan maken van een schoon strand..

En wat de wonderlijke Indische Ocean betreft….

Wij kregen dit idee van een collega en hebben een bord aan het strand geplaatst met rieten mandjes. Een goed voorbeeld doet volgen, hopen we dan maar…

Wat ga jij deze vakantie doen om het strand schoner achter te laten? Praat mee via onze De Wereldwijven Facebook Pagina!

Mambo, habari, Ik ben Melanie en ik woon sinds 2007 in Zanzibar. Gestart met de eerste kiteschool op het eiland en een guesthouse van destijds 4 kamers. In maart ga ik parttime terug naar Nederland met mijn zoontjes van zes en vier jaar.