Hakken, fillers en botox. Moskouse vrouwen dagelijks op weg naar cocktailparty’s

Het is tijd om de Russische schoonheidsidealen onder de loep te nemen. Veel mensen zien de Russische vrouw al als het schoolvoorbeeld van hoe een mooie vrouw er uit hoort te zien. Niet voor niets dat er gemiddeld veel modellen uit Rusland komen. Echter, wat vinden de Russen zelf mooi en belangrijk als het gaat over schoonheid? Enkele observaties uit wereldstad Moskou.

Mama’s in feestjurken en schoenen met hoge stokjes

‘Kijk eens, die mevrouw daar achter het stuur heeft hele rare lippen’, zo sprak mijn zoontje van vijf toen we in de file stonden. ‘Nou ja, die mama daar loopt op hele hoge stokjes in een feestjurk, heeft ze geen koude benen dan?’, vroeg hij nogmaals toen we inmiddels in de supermarkt waren aanbeland. ‘Lieverd, de mama’s in Moskou hebben vast de tijd om zich leuk aan te kleden. Ze heeft het denk ik niet koud hoor, ze is het misschien gewend om met blote benen en met hoge hakken haar boodschapjes te doen?’ Met een schuin kopje kijkt Sammie mij aan: ‘Waarom doe jij dan niet je feestjurk aan?’ ‘Nou gewoon, het is vandaag geen feest en deze mama heeft er geen tijd voor en ik heb het altijd koud. Zullen we nu boodschappen doen?’

Na heel wat gesprekjes met Russische vriendinnen en kennissen, heb ik meer kijk gekregen op wat de Russische dames beweegt om er altijd ‘op en top’ uit te zien, al dan niet gesteund door esthetische ingrepen.

Naar werk of naar een cocktail party?

Grappig genoeg is het mijn betere helft ook opgevallen dat de inwoonsters van Moskou heel erg hun best doen om er goed uit te zien. De Russische dame is zich bewust van haar schoonheid en doet er alles aan om er goed en elegant uit te zien, zowel op kantoor als in het uitgaansleven. Daar waar we in Nederland al snel op gympen in jeans de kroeg induiken, doen de Moskovieten niet onder voor de Mediterrane of Zuid Amerikaanse dames, bekend om hun drang naar elegantie in mode.

Een mooi beeld vind ik altijd ’s ochtends in de metro, waar de vrouwelijke reizigers met haren in model, strak in de make up, hooggehakt en het liefst in een kledingstuk waarbij de benen goed zichtbaar zijn, zich staande houden in de metro. En in de winter is het niet gek als je vrouwen op hoge hakken ziet lopen door de besneeuwde, ijzige straten van Moskou in de meest schitterende bontmantels, waar elke Russische vrouw een patent op lijkt te hebben. In Nederland zou dit beeld het idee wekken dat ze op weg zijn naar een cocktailparty, maar hier zijn ze gewoon op weg naar hun werk.

MEER LEZEN OVER SCHOONHEIDSIDEALEN IN DE WERELD? KLIK DAN HIER

Op zoek?

Demografisch gezien is de man/vrouw populatie in Rusland onevenredig. Er zijn kennelijk 11 miljoen meer vrouwen dan mannen in Rusland. Historisch gezien kan dit uitgelegd worden omdat er zoveel oorlogen gevoerd werden, waarbij met name mannen het leven lieten. Daarnaast blijkt dat in de decennia na de Tweede Wereldoorlog juist meer meisjes werden geboren om de ‘reproductie’ veilig te stellen. Mannenschaarste dus, waardoor Russische vrouwen op zoek moeten en niet andersom. Opvallen en je best doen er goed uit te zien is dus belangrijk als je wilt slagen op de huwelijksmarkt.

Schoonheidssalons en kappers op elke straathoek

Op werkelijk elke straathoek van Moskou zit wel een kapper of een салон красоты (schoonheidssalon). Van jongs af aan wordt al veel tijd besteedt aan huid en haar. Hele schoonheidsrituelen met speciale kruiden worden uitgevoerd op mooie gezichtjes. Het liefst gaan de dames hier elke week naar de kapper voor een blowout of om de haren in de krul te laten zetten.

Rusland heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om mooie vrouwen – zie de vele Russische topmodellen en actrices, maar met de hoge penetratie van schoonheidssalons heeft dit niet zoveel te maken. Volgens Maya Kirillova Kondrashova, hoofdarts aan het Internationale Instituut van Esthetische Geneeskunde: ‘In Rusland hebben we niet zoveel zon, dus de huid van de Russin blijft langer jong en rimpelloos. De meeste Russen hebben Slavische voorouders en het blijkt dat de Slaven een dikkere huid hebben met meer onderhuids vet. Hoe dikker de huid, hoe minder snel rimpels zich kunnen vormen. Daarbij komt dat de Slavische gezichtskenmerken met hoge jukbeenderen en symmetrische lijnen als meer aantrekkelijk beschouwd worden.’ Als ik het aan mijn man voorlees, komt er een kleine glimlach op zijn gezicht en hij knikt instemmend.

Trend: het opspuiten van de lippen

Maar er is nog iets aan de hand: cosmetische ingrepen. Het sleutelen aan het gezicht lijkt geaccepteerd te zijn onder Russinnen, want het straatbeeld is gevuld met veelal jonge dames met opgespoten lippen of andersoortige fillers in het gezicht.

Plastische chirurgie is sinds enkele jaren erkend als een medisch specialisme en hierdoor zijn de cosmetische ingrepen in populariteit toegenomen. Uiteraard wordt de tendens met name bepaald door de stedelijke elites, maar er is zeker sprake van een rimpeleffect door de rest van de samenleving.

Dit soort keuzes hebben ongetwijfeld verschillende drijfveren, waar de één een schoonheidsideaal nastreeft (al dan niet met een hoge mate van peer pressure), doet de ander het wellicht om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Wanneer ik een vriendin de eerlijke vraag stel of ze haar lippen laat op spuiten voor haarzelf of haar man:’ Wat een stomme vraag, ik ben de baas over mijn lijf. Ik doe het voor mezelf en ik vind het mooi!’

Ook Putin doet mee

IJdelheid is tegenwoordig niet alleen meer weggelegd voor de vrouwelijke bevolking van Rusland. Ook mannen gaan overstag. Botoxinjecties onder mannen worden steeds normaler, al wordt daar niet openlijk over gesproken. Zo lijkt ook president Vladimir Putin’s gezicht de afgelopen jaren langzaam te veranderen.

En ik? Fillers en botox laat ik resoluut links liggen. Maar het modebewustzijn is een ander verhaal. Ik vind het super dat vrouwen in Moskou moeite doen om er goed en verzorgd uit te zien, dat ze bij het uitgaan echt moeite doen er modieus uit te zien. En ik doe er graag aan mee. Een avondje uit met mijn man wordt nog leuker als je samen je best doet er goed uit te zien voor elkaar. Je mooi, elegant voelen versterkt mijn vrouwelijkheid en dat is een fijn gevoel.

Echter, op enorme hoge hakken lopen in een kort jurkje is niet voor mij weggelegd. Ik vind er inmiddels mijn eigen weg wel in qua smaak en keuzes. Toch voel ik mij vaak nog underdressed wanneer ik mijzelf vergelijk met de Russische dames in een club, restaurant of theater. En dat zal ook zo wel zo blijven. Ik kan niet iedere vrouw in Moskou over één kam scheren, maar wat mij betreft staat Moskou bovenaan in de lijst van best geklede inwoners. Parijs, Milaan, eat your heart out!

Over dit Wereldwijf: Saar Franzen - Zweden

Hej hej! MIjn naam is Saar Franzen en nu tegenwoordig woonachtig in de suburbs van Stockholm, Zweden. Als expat gezin hebben we geweldige ervaringen opgedaan in Kenya, Noorwegen en Rusland. Wie weet waar we hierna belanden… Na jaren gewerkt te hebben voor een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, ben ik nu werkzaam op het Zweedse hoofdkantoor voor het grootste fintech bedrijf van Europa, genaamd Klarna. Natuurlijk ben ik ook operationeel manager van ons huishouden:) Graag deel ik met jullie mijn ervaringen in Zweden!