Tamar neemt je mee naar de Tempelberg in Jeruzalem waar drie religies samenkomen

door gepubliceerd op 9 december 2018Tags: , , , ,

De Tempelberg of de berg Moria, wordt door joden Har ha-Bayit en door moslims Haram al-Sharif genoemd. Voor het jodendom, het christendom en de islam is dit een religieuze plek. Voor de joden omdat hier ooit hun tempel stond, voor de christenen omdat Jezus Christus over de weg der smarten naar de Tempelberg liep om gekruisigd te worden en voor de moslims omdat Mohammed vanaf hier opsteeg naar de hemel.

Op de tempelberg bevinden zich de Rotskoepel en daar tegenover de Al-Asqa moskee. De rotskoepel is een indrukwekkend gebouw, met een prachtig mozaïk en de Gouden Koepel. Het is het visitekaartje van Jerusalem!

De Al-Asqa moskee is voor de moslims de derde heilige plaats aangezien Mohammed daar ten hemel zou zijn opgestegen.

Moslims kunnen op alle tijden van de dag en door verschillende poorten de Tempelberg betreden. Alleen moslims mogen bij de rotskoepel en de moskee naar binnen.

Voor toeristen gelden andere regels en is de toegang tot de Tempelberg slechts tweemaal per dag. Er staat meestal dan ook een heel lange rij met geduldig wachtende mensen die de rotskoepel met eigen ogen willen zien. Dat neemt niet weg dat ik, ondanks deze beperkingen, een bezoek aan de Tempelberg niet oversla.

De Tempelberg heeft een groot oppervlak.  Er zijn wijdse pleinen maar ook beschutte hoekjes en schaduwrijke plekken onder de bomen.

Er gaat een enorme rust uit van deze plek.  Voor mij met mijn camera is er van alles te zien en te beleven.

Mannen gaan bidden in de Al Asqa moskee. Hun schoenen moeten ze achterlaten in speciale kasten.

Om de moskee te kunnen betreden moet je je handen en voeten wassen. Er zijn gelukkig genoeg wasplaatsen.

Maar niet iedereen komt om te bidden. Groepjes mensen gaan er ook graag in de schaduw zitten om te picknicken.

Of men zoekt echt even de stilte, een plekje om even uit de drukke stad weg te zijn en tot rust te komen.

Op het plein zie je overal gebedskleedjes liggen.

 

En een enkele keer zie je een groep mannen om een dode te begraven…

Over dit Wereldwijf: Tamar Malinoff - Israël

Shalom, ik ben Tamar en woon alweer 38 jaar in Israël. Op het moment met mijn partner en 4 poezen in Haifa. Nu de kinderen het huis uit zijn heb ik wat meer tijd voor mezelf en ga graag met mijn camera opstap om te fotograferen. Het ligt dan ook in mijn bedoeling om jullie mee te laten genieten van mijn uitstapjes.