Bedrijf van een wereldwijf. In gesprek met Noëlla van Good Place 2 Work

Iets meer dan een jaar geleden leerde ik Noëlla kennen. Noëlla coacht vrouwelijke ondernemers en is eigenaar van Good Place 2 Work, een flexwerkplek voor vrouwen in Rotterdam. Good Place 2 Work is een community waar kennis en ervaring wordt gedeeld en waar vrouwen elkaar inspireren om stappen te zetten en nieuwe business te genereren.

‘Bescheidenheid siert de mens, maar is een blok aan het vrouwenbeen’

Al jaren roep ik tegen iedereen die het wil horen “Bescheidenheid wordt zwaar overschat”, dus toen ik Noëlla’s motto’s over bescheidenheid las, werd ik heel nieuwsgierig naar haar verhaal. Want als ze mij inspireert, inspireert ze waarschijnlijk nog veel meer mensen.

De drijfveren van De Wereldwijven zijn inspireren-verbinden-in beweging zetten. Wat betekenen deze termen voor jou? En wat drijft jou?

Dat is precies wat ik de hele dag doe! Mijn missie is het verbinden en inspireren van vrouwelijke ondernemers, opdat ze durven staan voor wat ze waard zijn en ze samen verder komen. Mijn business model is het verhuren van flexibele werkplekken, maar wat ik werkelijk doe is het creëren van een veilige community waarin vrouwelijke professionals elkaar steeds een stap verder brengen. Ik geloof er heel erg in dat overvloed en delen zorgt voor méér in plaats van minder.

Maar waarom alleen vrouwelijke ondernemers? Waarom maak je dat onderscheid?

Ik geloof dat vrouwen zich ten onrechte kleiner houden dan ze zijn. Mijn motto is niet voor niets “Bescheidenheid siert de mens, maar is een blok aan het been van de vrouw”. Met een te grote bescheidenheid doen vrouwen zichzelf én de wereld om hen heen te kort. Ik heb gemerkt dat vrouwen zich in een omgeving met alleen andere vrouwen vaak veiliger voelen en als ze zich veilig voelen, nemen ze stappen. In veiligheid worden ze een betere versie van zichzelf.

Maar de wereld bestaat toch niet alleen uit vrouwen?

Ik heb een onderneming voor alleen vrouwen, terwijl ik ervan overtuigd ben dat goed gemengd veel beter is voor de wereld. Dat lijkt een contradictie. Wat ik zie is dat de politiek en het bedrijfsleven momenteel door mannen worden gedomineerd. We zijn uit balans en tot die balans er is, denk ik dat het empoweren van vrouwen extra aandacht behoeft. Ik wil overigens helemaal niet dat vrouwen meer als mannen gaan worden! Ik wil graag dat vrouwen zichzelf op waarde gaan schatten en  zichtbaar durven zijn op hun manier. Niet te bescheiden, maar ook niet op die apenrots.

Wat is het advies dat je het vaakst geeft?

Dat is zonder twijfel: “Kom in beweging! Maak het niet te groot. Wat is de eerste kleine stap die je kunt zetten in de richting die je wilt? En wat heb je nodig om die eerste stap te zetten? Het maakt niet uit hoe klein, maar zet die stap! En blíjf in beweging.” Ik zie dat vrouwelijke ondernemers vaak te voorzichtig en afwachtend zijn. En heel erg bezig met wat anderen van hen vinden. Ik vraag dan ook vaak “Wat is het ergste dat kan gebeuren?” Vaak blijkt dan dat niets zo erg is dat de wereld vergaat. Misschien vindt niet iedereen je even aardig, maar dat is ook helemaal niet het doel van de meeste ondernemingen, dat ze door iedereen aardig gevonden worden.

Wat inspireert jou?

Veel van mijn inspiratie haal ik uit boeken. Een heel gave vind ik The Athena doctrine van John Gerzema en Michael D’ Antonio, waarin een onderzoek wordt beschreven waarin 64.000 mensen in 13 verschillende landen wordt gevraagd wat leiders van de toekomst nodig hebben. De eigenschappen die daarin genoemd worden blijken dezelfde eigenschappen die op een ander moment door deze mensen als vrouwelijk zijn beoordeeld. Dare to lead van Brené Brown helpt me om in verbinding met mezelf “to choose courage over comfort” en zo leiderschap te tonen en een verschil te maken. The obstacle is the way van Ryan Holiday laat me zien hoe je om kunt gaan met de obstakels die het leven biedt en om te zien hoe deze juist kunnen leiden naar een nieuwe en betere richting.

Hoe ben je zelf zo zichtbaar geworden?

Ik heb lang in een mannenomgeving geleefd. Als jonge vrouwelijke studente van 1,60 aan een technische universiteit, moest ik letterlijk en figuurlijk zorgen dat ik gezien werd. Ik viel wel op, maar niet persé om de redenen die ik wilde. Ik kreeg aandacht om mijn vrouw zijn, niet vanwege mijn technische kennis en vaardigheden. Daar moest ik moeite voor doen. Dat ging me redelijk vanzelf af, ik heb een grotere mond dan de meeste vrouwen en het is mijn natuur om ervoor te zorgen dat ik gezien word. Tijdens excursies zag ik weinig vrouwen op hogere posities en later tijdens mijn loopbaan als manager bij Unilever zat ik ook vaak tussen de mannen. Dat zette me aan het denken. Ik ging me steeds meer verdiepen in de positie van vrouwen en zorgde ervoor dat ik meer kennis op dit gebied kreeg. Vrouwen nemen minder risico’s en gaan daardoor bijvoorbeeld minder vaak failliet, maar komen ook veel minder ver. Ze leven veel vaker dan mannen in armoede.

Noem eens een voorbeeld van iemand die volgens jou in balans is?

Voor mij is Jacinda Ardern, de prime minister van Nieuw Zeeland, een prachtig voorbeeld van een leider in balans. Zij combineert de kracht van vertellen en delen met de kracht van zakelijk en zichtbaar zijn. Een trotse moeder en zakelijk regeringsleider. Hoe mooi!

Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit?

Uiteindelijk zou ik graag willen dat Good Place 2 Work een plek wordt voor iedereen, vrouwen én mannen. Dat iedereen in verbinding met zichzelf, de ander en de omgeving zich ontwikkelt tot haar of zijn beste versie. Waarbij de vrouwelijke en mannelijke kanten in balans zijn. En dat is precies waarom ik nu zo op die vrouwenkant druk: we zijn uit balans! Zodra de balans beter is, hoeven we het niet meer vrouwending of mannending te noemen. Dan is apart werken voor vrouwen niet meer nodig en kunnen we weg met die labels. In de tussentijd help ik vrouwen optimaal gebruik te maken van hun talenten en capaciteiten. Ik ben er goed in, het maakt me gelukkig én ik lever hiermee een bijdrage aan een in mijn ogen betere wereld.

Waar ik heel erg in geloof is dat er veel meer is dat ons verbindt dan dat ons verdeelt. Iedereen wil kunnen zijn wie zij of hij is. Laat maar zien wie je in al je grootsheid bent!

‘You may be disappointed if you fail, but you’re doomed if you don’t try’ -Beverly Sills-

Over dit Wereldwijf: Dorine Veelders - Nederland

Hoi! Ik ben Dorine en na 7,5 jaar in Polen en India te hebben gewoond is mijn thuis nu Rotterdam. Als loopbaancoach en HR-adviseur ben ik altijd bezig op het snijvlak van loopbaan & leven, waarbij het thema "werkgeluk" voor mij centraal staat. Voor De Wereldwijven schrijf ik niet alleen over vrouwen die keuzes maken die inspireren en voor verandering zorgen, maar ook over zaken als culturele verschillen & emancipatie. Als het maar zorgt voor een nieuwe blik, inspiratie, verdieping of verrassing.