Bedrijf van een Wereldwijf: Nasia Burnet over Sukhi en geluk

Nasia studeerde af in textiel en was altijd al gefascineerd door handnijverheid. Vooral het ijverige werk zoals (kant)klossen, weven, vilten en borduren, trokken haar aandacht. Daarnaast reisde ze graag en vond ze het geweldig om in die landen al die vaardigheden te zien en zich te laten inspireren.

De combinatie van reizen en de liefde voor handnijverheid leidde na een reis naar Nepal tot de eerste collectie van SUKHI: Nepalese vilten bolletjeskleden. Inmiddels zijn ook prachtige gebreide kleden en grove wollen ook wel Chunky kleden aan de collectie toegevoegd.

Nasia vertelt waarom ze haar label Sukhi is gestart.

“Ik wilde de kleden die normaal gesproken moeilijke bereikbaar zijn, bereikbaar maken voor iedereen, maar nog belangrijker was het steunen van de maaksters. En dan niet eenmalig maar structureel!”

Het is ook prachtig om de mogelijkheid te hebben iets persoonlijks in huis te hebben.

Je merkt dat er tegenwoordig meer vraag is naar een product met een verhaal. Iets wat commerciële bedrijven vaak niet kunnen bieden. Bij ons wordt jouw kleed pas gemaakt wanneer je bestelt. Het bevat altijd een kaartje met de naam van de maker en zo kun je als klant vervolgens de maker weer bedanken. Je krijgt dus een uniek kleed met een mooi verhaal, echt een kunstwerk!

Maar wat betekent de naam Sukhi eigenlijk? 

Sukhi betekent ‘Happy’: Happy vakwerk: over de hele wereld helpen wij vakmensen om hun tradities te bewaren. Handgemaakte kleden zijn hun kunst op zich. Met een grote betekenis en een geschiedenis die heel ver terug gaat. Uiteraard gebruiken we nooit machines. Want dat is niet volgens de nobele traditie van het kleden maken. Voor ons alleen puur handwerk. Happy werkers: onze vakmensen ontvangen een eerlijk loon. We zijn trots op ze en we behandelen ze met groot respect. Zo helpen we ze om verder te komen in hun leven. Weet je waar de namen van de kleden vandaan komen? Van de makers, uiteraard. Happy lage prijzen: wij werken rechtstreeks met de makers van de kleden. Daar komt niemand tussen. En dat scheelt. Geen tussenhandel, opslagruimte en winkels en dus veel lagere prijzen voor de kleden.

En de impact van Sukhi is groot, dat zie ik aan onze maaksters.

Elke keer als we langs gaan, laten ze dat merken en het is geweldig om te zien dat het team zo hecht is. De meer ervaren maaksters trainen de nieuwkomers. Verder zie je hun trots: het feit dat ze kunnen voorzien in hun eigen inkomen.

Hoe kun je die happiness en impact terugzien in de collectie van Sukhi?

Het is authentiek handwerk gemaakt van duurzaam en pure materialen. De kleden worden volgens traditie gemaakt en overgedragen van generatie op generatie. Echte kunstwerken en ieder kleed is uniek. Enkel het beste materiaal uit de regio zonder kunstmatige toevoegingen wordt gebruikt. Hierdoor zijn we onderscheidend van goedkopere versies en onze kleden gaan levenslang mee.

Onze kleden zijn fairtrade en direct afkomstig van de makers. Ieder kleed heeft zo een eigen bijzonder verhaal en de kleden zijn zelfs naar de makers vernoemd!

We zijn dus een sociale onderneming en hanteren twee tot drie keer hogere salarissen dan het gemiddelde inkomen in de regio. We bieden de mogelijkheid tot flexibel werken en veel van de makers zijn vaak niet geschoold. Bij Sukhi krijgen ze een opleiding en trainingen. We leveren echt maatwerk van hoge kwaliteit. De kleden worden naar wens op maat, design, kleur samengesteld. Dit kan de koper zelf via de website doen en dat is uniek op het gebied van vloerkleden!

Het is zo inspirerend om verhalen van ondernemers als jij te horen en het kan niet anders dan dat de ontmoetingen met de makers jou inspireren. Kun je daar wat meer over vertellen?

Ze inspireren mij met hun werk. Het blijft ongelofelijk om te zien hoeveel werk er in elk kleed gaat. Dit wordt gedaan met ontzettend veel liefde maar ook vaardigheid. Het is ontzettend mooi en uniek om te zien dat deze vaardigheden zoals knopen, vilteen, weven en breien jarenlang van generatie op generatie wordt voortgezet. Het is prachtig om te zien hoe trots ze zijn op hun werk en nog mooier om hun gezicht te zien wanneer we ze foto’s laten zien van de kleden in hun nieuwe leefomgeving, of een bericht van een klant laten horen. Dit geeft ze waardigheid en erkenning.

Je hebt net een dochter gekregen, wat zou je haar in het leven mee willen geven? 

Ik wil haar graag met een open blik de wijde wereld in sturen, onbevangen zonder vooroordeel. Dit vindt ik erg belangrijk. Probeer mensen niet in hokjes te stoppen maar praat met ze voor je iemand beoordeeld. 

En wat is jouw eigen levensmotto?

Ik geniet erg van het leven en probeer echt stil te staan bij dagelijks geluk, daar bedoel ik de kleinere dingetjes mee zoals een zonnestraal op je huid, een geluksmomentje samen met mijn man. Het leven gaat zo snel, dat merk ik des te meer sinds ik een dochtertje heb, kies voor je eigen geluk dat maakt je een gelukkig mens. 

Wie is voor jou een wereldwijf en waarom?

Mijn moeder is een wereldwijf omdat ze geheel alleen twee kinderen heeft groot gebracht. Sinds ik een dochter heb heb ik daar groot respect voor! Verder vindt ik Anna van den Bogert (brein achter Artipoppe) een wereldwijf. Ze heeft de draagdoeken weer op de kaart gezet, op een hippe manier. Je wilt toch niets liever dan je kind dichtbij je dragen? Verder stimuleert ze het moederschap zo uit te voeren zoals je zelf het fijnst vindt. Erg prettig.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over het runnen van jouw bedrijf? 

Geef nooit op. Zet door. Blijf positief, Geniet!

Dit artikel wordt gesponsord door SUKHI.

LEES HIER OVER NOG MEER INSPIRERENDE BEDRIJVEN VAN WERELDWIJVEN

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.