‘Op reis met kamelen en bedoeïenen in de woestijn voel je de liefde voor het leven echt.’

door gepubliceerd op 12 januari 2019Tags: , , ,

Wereldwijven Brenda en Tamar zijn goede vriendinnen. De één woont in Israël en trekt er graag op uit met haar camera, de ander woont middenin de woestijn van Jordanië en reist er onder andere met kamelen rond. Samen maakten ze deze rapportage. Omdat ze beiden de liefde voor dit eigenwijze elegante dier en het leven in de woestijn delen.

Voor Tamar is Brenda een soort buurvrouw. Ook al woont de een in Israël en de ander in Jordanië, hemelsbreed wonen ze niet zo ver van elkaar. Ze hebben elkaar ontmoet via de Wereldvrouwen groep op Facebook.

‘We drinken samen koffie, ieder achter haar eigen computer en wisselen de laatste nieuwtjes uit over ons dagelijks leven. ‘

Inmiddels is Tamar al twee keer bij Brenda op bezoek geweest. De eerste keer om samen te wandelen en paard te rijden in de woestijn en te slapen onder de sterrenhemel. De tweede keer trokken de kersverse vriendinnen op kamelen de woestijn in. Tamar probeerde met haar camera zoveel mogelijk haar indrukken vast te leggen.

Voor Brenda is Tamar een bijzondere vriendin. Het klikte al vóór de eerste ontmoeting. Beiden zijn dol op dieren en op de woestijn. Wat Tamar met haar camera laat zien, vertelt Brenda in woorden.

“Haar foto’s inspireren me om van de avonturen die we samen beleven een verhaal te maken. We leven met elkaar mee bij hoogtepunten en dieptepunten. Fijn om een vriendin op afstand zo dichtbij te hebben.”

Als je normaliter aan een kameel denkt, dan plaats je dit prachtige, eigenwijze, elegante dier meestal in de woestijn, samen met een Bedoeïen in een witte disdash en rood geblokte mendeel (hoofddoek) bijeengehouden door een zwarte agal (zwart dik gedraaid koord) op zijn hoofd.

In de Wadi Rum woestijn in Jordanië klopt dat beeld. Kamelen kom je hier overal tegen als je deze woestijn intrekt en Bedoeïenen ook. In het voetspoor van de pelgrim-reizigers en de handelskaravanen, vaar je mee op het ritme van een kameel en waan je je zo in het leven van voorbije tijden. Een leven dat overigens voor sommige Bedoeïen nog steeds heel actueel is.

Op een kameel zie je de details van het woestijnlandschap onder en om je heen. Het schommelen brengt je vaak in een meditatieve staat. Even is niets meer belangrijk. Je gedachten waaien weg met de wind, het zand vaagt alles schoon wat je niet meer nodig hebt en kwijt wilt. Het vuur, waar de zwartgeblakerde theepot met zoete thee op staat te trekken, neemt de laatste laatste beperkende gedachten weg.

Kamelen hechten zich wel aan mensen maar ze hebben tijd nodig. Na drie dagen tonen deze wonderlijke dieren affectie. Na meer dagen verandert dat in liefde, aftasten, een voorzichtige kus, herkenning en een innerlijke band. De neuzen gaan vanzelf in dezelfde richting om samen iets op te merken. Ze volgen je met hun liefdevolle ogen, omfloerst door de prachtige lange wimpers, bij alles wat je doet.

De eerste kennismaking in de woestijn is vaak met een “toeristenkameel”. Mooi opgetuigd, een zadel omwikkeld met dekens voor bescherming van de kamelenbult en om zachter te kunnen zitten op het houten frame. Een toeristenkameel krijgt vaak maar een half rantsoen voer. Dat is niet zielig want deze kamelen mogen in de woestijn de rest van hun maal bijeen scharrelen aan de droge struiken terwijl ze met de toeristen op pad zijn. De woestijngewassen zijn beter voer als de gerst die ze krijgen. En…het belangrijkste is dat ze aan eten denken en van struik naar struik gaan om zo niet hun pas ineens te versnellen.

Kamelen zijn edele dieren, althans in de ogen van de Bedoeïenen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze elegante woestijnbewoners met hun grote lijf, lange nek en wonderschone ogen kijken uit de hoogte trots op je neer en dwalen op iele beentjes door de woestijn. De liefde van de Bedoeïenen gaat zo ver dat de kameel soms hoger in rangorde staat als het gezin. In gedichten worden de bijzondere eigenschappen en karaktertrekken subliem genuanceerd uitgewerkt, alsof ze een hele mooie vrouw voor zich hebben waar ze alleen maar van kunnen dromen.

De “fokkamelen” lopen vaak in het wild in de woestijn. De leidende kamelen met een touw die de enkels van de voorbenen verbindt om ze alleen maar kleine passen te laten nemen.

Brenda vertelt: ‘Vaak wordt me gevraagd of het geen mishandeling is. Juist niet! Op deze manier mogen ze “vrij” in de woestijn bewegen, van struik naar struik struinen. Dat is hun ware levensdoel en veel beter dan in een kleine ruimte of erger, ergens vastgebonden. En op deze manier gaan ze niet door de woestijn racen. De Bedoeïen zoekt ze om de paar dagen op met een grote tank met water in zijn 4×4 pick-up om zijn kamelen te laten drinken. Met de grens van Saudi-Arabië in de buurt zal hij zo niet zijn kamelen kwijtraken en hen na even zoeken weer kunnen vinden.’

Naga’s, oftewel vrouwtjeskamelen, zijn een jaar drachtig en een geboorte is altijd weer een groot wonder. In Nederland zou beschuit met muisjes worden geserveerd, bij de Bedoeïenen is dat de Arabisch koffie. Als het een bijzondere kameel betreft, is het nationale gerecht mansaf  vaak gebruikelijk. Gasten krijgen de kamelenmelk te proeven, een gezond drankje dat je lichaam reinigt en ziekten kan herstellen.

De “racekamelen”, jonge kamelen getraind door de Bedoeïenen, nemen een speciale positie in. Zij komen uit in wedstrijden op de racebaan speciaal voor kamelen in Disah. De winnende kameel neemt enorm in status toe en wordt ineens veel meer waard. Het zijn de rijke Arabieren in Saoedi-Arabië en de Emiraten die ze vaak kopen voor enorme bedragen. Gebeurt dit niet dan is de kameel extra goed om mee te fokken omdat er onder het nageslacht misschien weer een winnaar te vieren is.

Een goede kamelenman houdt van zijn dieren en bestudeert de afstamming om het ras edel te houden. Er zijn witte, zwarte en camelkleurige kamelen, het is helemaal afhankelijk van de voorkeur van de Bedoeïen welke kleur hij kiest om mee verder te fokken.

Je op een kameel mee te laten voeren door de woestijn…Het blijft een unieke en authentieke ervaring om de woestijn in diepte te leren kennen. En het blijft een prachtig gevoel om het karakter van een kameel te leren kennen.

Alleen zo ontdek je het Bedoeïenen leven en kun je je thuis voelen in de woestijn. Een plek waar luxe niet bestaat behalve in je eigen gezondheid en die van je kameel. Je kunt helemaal jezelf zijn en gaat mee in het ritme van dag en de nacht.

Als je zo’n tocht maakt ben je bezig met niets anders dan je kameel, jezelf en je groep. Samen trek je de woestijn in en ga je het leven ineens anders bekijken. Wat heb je nu werkelijk nodig om te leven en gelukkig te zijn? Je wentelt je in de luxe van het moment en ziet de waarde in van wat er is.

‘In een kamelen-retraite in de woestijn, ervaar je de basis van ieder leven en voel jezelf als een kind dat zich kan verwonderen over de schoonheid ervan.’

Zo verwonderen Brenda en Tamar zich samen over deze mysterieuze moeilijk te doorgronden dieren. Het is een fascinerende liefde die nooit meer over gaat. Zijn ze eenmaal op je gesteld geraakt dan is dat voor eeuwig. De trotse dieren zijn zeer fotogeniek: alleen al de manier waarop ze zich in slow motion door het zand voortbewegen, is in woorden moeilijk te vangen. Voor Tamar is het de reden om de woestijn vanaf een kamelenrug intens te beleven. Voor Brenda horen kamelen als woestijnbewoners bij haar leven. Voor haar is het een uitdaging om de kameel te doorgronden. De Bedoeïenen laten haar graag bij hun kamelen en alleen als gids op hun kamelen rijden.

“Een tocht op een kameel door de woestijn brengt je in een ander ritme, laat je één voelen met het leven, met het nu en met de natuur.”

Brenda deelt haar liefde voor het woestijnleven in alle facetten graag met anderen. Wil jij de wonderschone woestijn Wadi Rum, de vallei van de maan, in Jordanië ervaren en een kameel van nabij leren kennen tijdens een 3-daagse kamelenreis? Kies voor een retraite of een rondreis en ontvang bij boeking in de maand januari en februari een Wereldwijven korting van 5%. Vermeld de kortingscode Jordanië kamelenreis/retraite 001 bij boeking via Jordan-desert-journeys.

Over dit Wereldwijf: Brenda van den Brink- Jordanië

Marhaba, welkom. Ik ben Brenda, sinds 2009 jaar zwervend door woestijnen in Jordanië. Levend in een tent, nu in een echt huis samen met 7+ katten, paarden, -kamelen-, hondenliefhebber. Ik ben gids te paard, soms per kameel in de Wadi Rum, en organiseer en begeleid retraites in de woestijn. Het Bedoeïenenleven leven we samen met Abdullah, mijn collega en ‘broer’, met veel liefde samen met onze gasten. Inspiratie op Jordan Desert Journeys. Over mijn Jordanië-avontuur schrijf ik een boek. Voor De Wereldwijven inspirerende blogs over het woestijnleven.