Bedrijf van een wereldwijf. Sabine van Ditzhuijzen van DitzTV over de kracht van beeld

Sabine studeerde Media & Entertainment Management in Haarlem en Film- en Televisiewetenschappen in Utrecht. Aan de Southern Illinois University in Edwardsville volgde ze diverse filmvakken, waaronder filmclass: ‘Echte filmklassiekers zoals Color Purple kijken in een collega zaal zo groot als een bioscoopzaal en die dan helemaal analyseren. Echt geweldig!’ Inmiddels is ze al weer acht jaar actief als filmmaker.

Sabine is vanaf het eerste begin Wereldwijf en is redactielid van het videoteam. Over haar laatste project ‘portraits of Lesvos’ schreef ze het artikel over ondernemende vluchtelingen op Lesbos. Haar levensmotto: ‘Leef in het nu, laat je hoofd je niet teveel op hol brengen en ik neem echt af en toe tijd voor mijn creativiteit. Ruimte creëren om creatief te kunnen zijn.’

Wanneer en waarom startte je jouw bedrijf DitzTV?

In 2009 schreef ik mijn scriptie in Tel Aviv, Israël. Met als onderwerp ‘Complexiteit van ‘de’ Israëlische documentairefilm’. Ik liep hier voor stage bij Trabelsi Productions en interviewde meerdere documentaire filmmakers over hun werkwijze en motieven om bepaalde onderwerpen te behandelen in hun films.

Na mijn afstuderen heb ik eerst nog bij de EO en reclamebureau DDB gewerkt. Maar al snel kwam ik erachter dat ik voor mezelf wilde werken zodat ik het hele proces kon uitvoeren met mijn eigen bedrijf. Het produceren van een film van begin tot eind. Van script tot aan Youtube.

In de zomer van 2011 heb ik DitzTV officieel ingeschreven bij de KVK en begon ik meteen met een leuk videoproject bij Deloitte, mijn eerste officiële klant. Ik huurde een camera en brandde alle gemonteerde video’s op Dvd’s om deze door de brievenbus van mijn klant af te leveren. Nachtwerk, maar ik was zo gemotiveerd, ik moest dit goed doen. Mijn kantoor zat toen nog op de Herengracht in Amsterdam bij een paar architecten en andere ZZPers.

“In 2012 zijn we geëmigreerd naar Buenos Aires. Gewoon op de bonnefooi, zeg maar”

In 2012 ben ik samen met mijn man geëmigreerd naar Buenos Aires. Zonder expat-contract. Gewoon op de bonnefooi zeg maar. Vanuit Argentinië heb ik meerdere internationale producties geleid en opgezet vanuit mijn eigen bedrijf. Onder andere voor het tv programma `Hoe Heurt het eigenlijk’ en een commercial voor OLX, de marktplaats van Zuid-Amerika en Philips. Daarnaast bleef ik vanuit Buenos Aires online video produceren voor mijn Nederlandse klant. 

Vanaf 2015 ben ik weer vanuit Nederland aan het produceren op mijn kantoor aan de Wibautstraat in Amsterdam. Maar het internationale gevoel blijft met klanten als Albelli en The Student Hotel, beiden gevestigd op meerdere plekken in Europa.

Wat motiveert en drijft je jouw onderneming ‘groot’ te maken? 

Omdat ik geloof in de kracht van bewegend beeld. Je boodschap overbrengen met beeld, geluid en muziek zet al je zintuigen op scherp en de mogelijkheden zijn oneindig. En je hebt zoveel minder nodig om hetzelfde verhaal te vertellen. Men heeft ook helemaal geen tijd meer om te lezen. Ze kijken liever een filmpje. 

Ik geloof wel in authenticiteit, het moet echt zijn. Wat mij motiveert is om de opdracht van mijn klant om te zetten in een video die mensen beweegt, tot actie aanzet, of doet nadenken op een zo echt mogelijke manier. Echte verhalen, echte mensen. 

Wat is de impact van jouw bedrijf en hoe meet je die? 

Dat is een leuke vraag. Voor mijn klant The Student Hotel hebben we dat laatst gedaan. De video (over coworking) is gedeeld op Instagram en daar zijn vervolgens metingen op los gelaten. Wat bleek, er kwamen meerdere ‘hot’ leads uit en er waren meer aanvragen naar freelance desks. Te herleiden via Social Media en dus mijn film. Dat is dan wel heel gaaf. 

Afgelopen jaar ben ik naar Lesbos gegaan om voor mijn documentaireproject: Portraits of a city, korte films op te nemen. Dit project heb ik deels zelf gefinancierd en deels met de hulp van professionals. Toen ik het project online zette in oktober 2018 kreeg ik meteen reacties vanuit verschillende hoeken. Uit dit project zijn weer veel nieuwe opdrachten voort gekomen. 

Wanneer is DitzTV een succes voor jou? 

Op het moment dat ik hoor bij de live viewing van mijn opdrachtgever dat de film echt het gevoel van het bedrijf overbrengt. Voor mijn klant Albelli heb ik een film over de medewerkers in de fabriek gemaakt. Ze wilde het authentieke van de fabriek overbrengen, terwijl best veel geautomatiseerd is. Door van tevoren erheen te gaan en te zien waar dat ambachtelijke dan in zit, hebben we dat goed op beeld kunnen brengen. Je gelooft als kijker wat je ziet, en dat is niet gecreëerd. De CEO van Albelli zei letterlijk tijdens de viewing dat ze geraakt was door de film en trots was om voor Albelli te werken. Nou dan vind ik dat DitzTV een succes is.

Hoe ziet de toekomst van DitzTV er uit? 

Meer internationale producties voor inspirerende bedrijven. Bedrijven die echt een impact willen maken en iets te vertellen hebben. Maar het kan ook op kleiner niveau zijn. Verder zou ik het project Portraits of a city willen uitbouwen naar meer steden en op die manier nieuws echt van de mensen laten zijn. Wat me ook nog heel gaaf lijkt is om voor de nationale tv een mooie documentaire reeks over Maxima te regisseren samen met mijn tante Reinildis van Ditzhuijzen.

En welk advies zou je andere ondernemende vrouwen willen geven? 

Als je iets wil, doe het dan. Niemand anders doet het voor je. Misschien heel cliché, maar je leert echt door het te doen. Iedere fout is er weer een waar je van leert. Registreer van welke projecten je energie krijgt en welke je vooral energie kosten. Maak de balans op en focus je op datgene wat je uiteraard geld oplevert maar ook op datgene waar je blij van wordt. Uiteindelijk houd je dat het langste vol. En focus. Hou je focus!W

En tot slot, wie is voor jou een wereldwijf en waarom?

Parisa, de jonge vrouw die ik interviewde voor mijn documentaire project. Je kunt over haar lezen in het artikel dat ik schreef voor De Wereldwijven over mijn documentaire. Wat een power en kracht, terwijl je zo met je gezin op de vlucht bent. Parisa, ik hoop dat je ooit je eigen banketbakkerij krijgt ergens in Europa!

Lees hier meer over inspirerende bedrijven van wereldwijven

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.