Verzekerd van een duurzame toekomst? Ja graag! Maar hoe dan?

Ingeborg van t Pad Bosch

Eigenlijk weten we het allemaal al wel. Als we verzekerd willen zijn van een groene toekomst, dan zullen we meer maatschappelijk verantwoord of duurzaam moeten gaan leven en ondernemen.

Duurzaamheid is allang niet meer ‘duur’ en slechts iets waar milieuactivisten zich mee bezig houden. Het begrip gaat voor bestaande, maar ook voor nieuwe bedrijven een steeds belangrijkere rol spelen. Het wordt bovendien door alle lagen en leeftijden van de maatschappij inmiddels wordt opgepikt.

Neem nou de klimaatspijbelaars. Het is zo mooi om te zien dat jonge mensen in de hele wereld (die toch echt onze toekomst vormen) zich zo bewust zijn van de noodzaak tot verandering. En nog mooier is dat ze zich niets aantrekken van de kritiek van de gevestigde orde en een beweging in gang zetten die niet meer te stoppen is.

Foto: Michèle de Vries

People, Planet en Profit

Maar ook het bedrijfsleven trekt het zich aan. In Nederland schieten de duurzame of maatschappelijk verantwoorde ondernemingen als paddenstoelen uit de grond en ook een aantal grote Nederlandse bedrijven hebben het als sleutelwoord in hun beleid en productontwikkeling opgenomen. 

Bij duurzaam ondernemen draait het vooral om het vinden van de juiste balans tussen People, Planet en Profit. Het komt er op neer dat je bij een duurzame bedrijfsvoering rekening houdt met de effecten op je medewerkers, het milieu en de maatschappij maar er ook nog iets mee moet verdienen. Vaak denk je bij duurzaam ondernemen dan aan het produceren en verkopen van chocola, kleding of koffie maar wist je dat je ook ‘groen’ kunt bankieren en dat je je zelfs ‘groen’ kunt laten verzekeren?

Hoe dan? 

Voor mij was dat eigenlijk best wel een eye-opener. Al googelend naar ‘duurzaam ondernemen’ kwam ik De Groene verzekering tegen. En wat blijkt, verzekeraars kunnen in de uitdagingen waar de wereld voor staat (klimaatverandering, vergrijzing, gezondheidszorg en verdeling van de welvaart) een grote rol spelen. Er bestaan zelfs richtlijnen voor de verzekeringswereld: Principles for Sustainable Insurance.

Vijf Nederlandse verzekeraars (Achmea, Aegon, ING, Delta Lloyd en Zwitserleven) hebben deze overeenkomst getekend waarin ze beloven voortaan sociale, bestuurlijke en duurzaamheidsaspecten mee te laten wegen in hun bedrijfsvoering en in de ontwikkeling van hun producten. Deze Nederlandse verzekeraars hebben samen een portefeuille van 400 miljard euro en kunnen daarmee grote invloed uitoefenen op de ontwikkeling van schone energie en infrastructuur. Op de eerlijke verzekeringswijzer kun je heel goed zien welke verzekeringsmaatschappij het beste scoort als je het hebt over duurzame doelen.

Foto: De Groene Verzekering

De Groene verzekering 

Duurzaam consumeren betekent dat je producten koopt waar milieu en mens niet onder lijdt. Als klant van De Groene Verzekering word je geholpen de meest duurzame, groene verzekeringsmaatschappij te selecteren en kun je ervan uitgaan dat jouw keuze mens en milieu ten goede komt en duurzame ontwikkeling bevordert. 

Verbeter de wereld met jouw geld!

De Groene verzekering doet alleen zaken met organisaties die een gezond milieu en een gezonde natuur ondersteunen. Dan kun je denken aan: biologisch voedsel, biologische landbouw, duurzame energie, duurzaam vervoer, sociale economie, verbetering van achterstandsgroepen, welzijn en kunst en cultuur.

De verzekeraar is er voor iedereen die duurzaam doet, denkt en bezig is. Van inboedel en schade tot uitvaart De Groene Verzekering stelt op een transparante en begrijpelijke wijze pakketten samen die voldoen aan jouw maatschappelijke wensen.

Wil je ook verzekerd zijn van een groene toekomst? Klik dan hier en vraag een offerte aan!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!