Rose begon een opvanghuis in Kenia voor meisjes in nood

door gepubliceerd op 26 maart 2019Tags: , ,

Dit is Rose Orguba. Ze is een vrouw van de Rendille stam in noordelijk Kenia. Ze woont daar nog steeds omdat ze dicht bij haar mensen wil zijn om voor de rechten van vrouwen en meisjes van haar stam te vechten.

Een andere reden waarom ze in het Noorden woont is omdat ze ondanks de negatieve kanten nog steeds erg van haar cultuur houdt. Ze vecht tegen kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis, maar zet zich ook in voor emancipatie en zelfstandigheid van vrouwen in het algemeen.

De vrouw zorgt maar de man beslist

Die emancipatie is nodig omdat de vrouw hoofdverantwoordelijk is voor het gezin en het meeste werk doet, maar niet de beslissingen maakt over besteding van de inkomsten. Als er bijvoorbeeld geld nodig is voor voedsel of schoolgeld is het de man die beslist of daar een geit voor verkocht kan worden of niet. De mensen zijn vaak zo gehecht aan hun veestapel dat de keuze te verkopen vaker niet dan wel gebeurt, zeker omdat de grootte van je veestapel je aanzien bepaalt.

Gelukkig wordt onderwijs steeds belangrijker en zien mannen en vrouwen daar het nut van in. Ook zijn er steeds meer initiatieven die vrouwen helpen eigen bedrijfjes op te zetten om voor hun gezin te zorgen. Dingen die de emancipatie en onderwijs van vrouwen meisjes tegenhouden zijn de kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis waar Rose tegen vecht.

De deur uit gezet…

Rose haar strijd begon toen ze haar hulp naar school stuurde en zo haar eigen gezin verloor. Haar man was het namelijk niet eens met haar beslissing om de hulp naar school te sturen en zette haar en de hulp vervolgens het huis uit. Rose vestigde zich in haar eigen huis en opende haar deuren voor andere meisjes en vrouwen die een veilig heenkomen zochten.

Sindsdien vangt Rose meisjes op en zoekt een veilige plek voor ze om in rust op te groeien. Zo was er in 2016 een meisje van twaalf jaar dat al twee jaar bij haar man woonde, maar dolgraag naar school wilde. Toen Rose en haar medestanders het meisje kwamen redden, kregen ze heel veel weerstand van andere vrouwen. Ze wilden niet dat het meisje weggehaald zou worden en dreigden hen in elkaar te slaan. Uiteindelijk is het Rose gelukt haar naar een veilige plek te brengen. Ze zit nu op school.

Een veilige plek

De grootste uitdaging voor Rose ligt in het vinden van een veilige plek voor de meisjes. Er is geen opvangtehuis en vaak blijven ze in de gemeenschap wonen. Daar is het constante gevaar dat ze alsnog besneden of uitgehuwelijkt worden. Ook gebeurt het dat meisjes terug geroofd worden wanneer ze een veilig heenkomen hebben gevonden. Daardoor vindt een groot deel van het werk van Rose en haar team in het geheim plaats en is het niet zonder gevaar voor haarzelf. Sommige verhalen die Rose vertelt, klinken als een spannende film. Maar ondanks het gevaar en stigma dat ze over zich heen krijgt, vecht Rose door. Acties van haar en van andere vrouwen zoals zij maken het leven van vrouwen in Kenia elke dag een klein beetje beter.

Zie hier hoe Rose vertelt haar zorgen deelt over Kenia: ‘Meisjes worden besneden in de achtertuin’

Door onze gastschrijfster Rianne Doller

Over dit Wereldwijf: Rianne Doller - Kenia

Hallo allemaal! Mijn naam is Rianne. Ik ben een studente internationale ontwikkelingshulp en stedelijk milieubeleid. Voor mijn laatste scriptie heb ik een half jaar in Kenia gewoond waar ik onderzoek deed naar wildparken en nomadische veehouders. Na mijn terugkomst in Nederland, besloot ik om weer terug te gaan. Het is zo bijzonder de kans te krijgen om in het buitenland te wonen en om andere culturen te leren kennen. Graag deel ik met jullie de grappige dingen die mij op reis zijn overkomen zoals het geflirt met mannen maar ook de serieuze onderwerpen over het leven van vrouwen daar.