Schrijf een boek. Je leven is een inspiratiebron!

door gepubliceerd op 1 april 2019Tags: , , ,

Het was januari 2014 en ik had mezelf met veel moeite het nieuwe jaar in gesleept. Sinds juni woonden we in een stadje net ten noorden van Tel Aviv, Israël. De wittebroodsweken – zo noemt men de eerste periode in een nieuw land wel – waren definitief voorbij. Ik moest enorm wennen aan ons leven in het Midden Oosten, stond nog met één been in Tanzania waar we tot juni 2013 hadden gewoond. Ik denk dat ik nu wel kan zeggen dat ik zo goed als doodongelukkig was…

Op één van de vele nieuwjaarsborrels vroeg een collega van mijn man hoe het nu eigenlijk met mij ging. ‘Als je een baan voor me hebt, hoor ik het graag.’ antwoordde ik met een licht gevoel van wanhoop. ‘Ik denk dat het een stuk beter met me zou gaan als ik hier zou kunnen werken.‘ De man, net als mijn echtgenoot werkzaam als diplomaat op de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, keek me peinzend aan. Zijn antwoord – die baan zat er natuurlijk niet in – heeft me aan het denken gezet. ‘Schrijf een boek! zei hij. ‘Je leven in Israël is er interessant genoeg voor en je schrijft leuke blogs.’ 

Fictie schrijven nog leuker dan bloggen

Al vaker hadden mensen me gecomplimenteerd met mijn openhartige en kwetsbare schrijfstijl en mijn blog werd goed gelezen. Maar een blog over het leven in den vreemde is wel wat anders dan een boek schrijven. De dag na de genoemde borrel sloeg ik aan het Googlen en al gauw stuitte ik op de cursussen Fictie die Editio aanbiedt. De cursussen klonken interessant en toegankelijk en waren bovendien betaalbaar. Een lang verhaal kort: ik schreef me in. Achtereenvolgens deed ik alle cursussen Fictie die Editio aanbood en ontdekte dat ik fictie schrijven nog leuker vond dan de blogs die ik over ons leven als expats in Israël schreef.

Bij iedere cursus trof ik een andere coach, stuk voor stuk goede Nederlandse schrijvers. Zij gaven me feedback op de teksten die ik aanleverde en ik leerde van hen hoe te spelen met woorden. Fantastisch was het te ontdekken hoe je een scene op totaal verschillende manieren kunt neerzetten. Hoe je je lezers kunt vangen door ze via geschreven woorden mee te laten kijken in je fantasie.

Schrijven kun je overal

Mijn coaches meenden dat ik aanleg had en zo kwam het tot een gesprek met Marlies Bonnike, één van de oprichters van Editio. Na de laatste cursus, Fictie IV, besloot ik het erop te wagen. Ik begon aan een boek dat ik momenteel aan het afronden ben. Een boek schrijven is een hele uitdaging, zeker als een onregelmatig leven leidt dat bij het expat bestaan hoort. Ik voel me erg gesteund door Editio die straks, als het af is, als literair agent voor me zal bemiddelen bij het vinden van een uitgever. Anja Sicking, een inspirerende en uiterst integere Nederlandse schrijfster, voorziet me regelmatig van feedback en ook Marlies leest mee.

Het mooie aan schrijven is dat ik het overal kan doen. Mijn schrijfplek heb ik inmiddels verplaatst van Israël naar Peru waar we sinds januari 2017 wonen. Schrijven is mijn uitlaatklep in den vreemde geworden en ik ben de collega van mijn man nog steeds dankbaar dat hij me op die mogelijkheid gewezen heeft. Ik kan Editio van harte aanbevelen aan iedereen die wil uitzoeken of schrijven iets voor hem of haar is!

Ook leren schrijven?

Heb jij ook een verhaal in je? En wil je bijvoorbeeld schrijven over iemand uit je familie, over jezelf, of over iets waarover je gelezen hebt in de krant en wat je niet meer loslaat? Een hommage aan de straat van je geboortedorp of land? Dan is de cursus (auto)biografie schrijven gegarandeerd iets voor jou! En voel je alsjeblieft vrij om de feiten en de fictie met elkaar te vermengen. Dat levert de mooiste resultaten op. Maar je kunt je ook voor één van de andere online schrijfcursussen van Editio inschrijven. Van roman of blog tot longread of bedrijfsverhaal, Editio leert het je.

Editio geeft speciaal voor De Wereldwijven en onze lezers een korting van 10% als je je nu inschrijft voor een schrijfcursus. Vergeet dan niet de kortingscode WERELDVERHAAL5 te vermelden!

Over dit Wereldwijf: Ceciel Huls - Peru

Ola! Mijn naam is Ceciel en ik woon met mijn man Arjen en onze zoontjes Thomas en Benjamin in Lima, Peru. Dit is ons derde land op rij, hiervoor woonden we in Tanzania en in Israël. Ik schrijf over ons avontuurlijke leven met al z’n ups en downs in2Peru en dat zal ik eveneens doen voor De Wereldwijven.