Thema in april: Zingeving en spiritualiteit wereldwijd

Zingeving, een woord dat ons allemaal wel bezig houdt. Waarom doe ik wat ik doe? Wat motiveert en drijft mij eigenlijk? En moet ik niet wat anders doen om mij zinvol te voelen? Vroeger gaf het geloof waarschijnlijk het antwoord maar dat is voor het merendeel van ons Westerlingen al lang niet meer vanzelfsprekend. Nu moeten we de zin van ons bestaan vooral uit onszelf halen. Maar hoe doe je dat? 

Sommigen lossen die zucht naar zingeving op door hun leven helemaal om te gooien en te emigreren. Ze denken het aan de andere kant van de wereld misschien wél te vinden. Of we proberen met z’n allen via persoonlijke coaching en meditatie antwoorden te vinden. In Nederland zijn de life-coaches en levensgoeroes immers niet meer te tellen. Anderen leggen het accent op spiritualiteit en religie of zoeken het meer in ambitie en carrière. En steeds vaker richt die ambitie zich op het ‘mooier’ maken van de wereld. Maar we blijven allemaal toch een beetje op zoek… Ook al omdat we ‘alles’ willen. Een zinvol bestaan, gelukkig zijn, een ‘rijk’ leven, zelfontwikkeling….

Je zinvol voelen = iets voor een ander betekenen

Volgens psychotherapeut en Zomergast 2018 Esther Perel, heeft het ‘je zinvol en belangrijk voelen’ vooral te maken met iets voor een ander kunnen betekenen. Daarvoor hoef je niet alles tegelijkertijd te hebben. Ze zegt daarover: “ Soms zeggen mensen: ik heb een belangrijk professioneel leven en vrienden, maar geen intieme relatie. Oké, dus jouw leven is: vrienden, een goede baan, vrijheid. De ander heeft familie, kinderen, vrienden, maar de baan? Dat is niet het belangrijkste. Dat is ook een leven. En we leven lang, veel langer dan eerst – wie weet verandert je leven halverwege, en komt die baan wel, of die vrienden. Wat nu gebeurt, is dat we het allemaal tegelijkertijd willen. Het leven is een dynamisch evenwicht: je hebt periodes waarin je op pad gaat, waarin je de vrijheid moet opzoeken om verandering teweeg te brengen, en periodes waarin staying power belangrijker is, stabiliteit.”

Maar het leven raast aan ons voorbij en er is nauwelijks tijd om stil te staan bij je eigen zingeving en maatschappelijk nut door gewoon tevreden te zijn. Bewust worden door je onderbewustzijn aan te spreken, effortless effort, zoals mijn yoga teacher zegt. Er is nu eenmaal tijd en rust nodig om inspiratie te vinden en het nut van je eigen bestaan te ervaren.

Sta ik er eigenlijk wel eens bij stil wat ik beteken voor een ander of welke impact ik op mijn omgeving maak? Heb ik in de gaten welke rol ik speel in het leven van mijn dierbaren? 

Zelf ben ik ook mega onrustig. Het ene project is nog niet af of ik hol al weer door naar het volgende. Zelfontwikkeling is mijn grootste drijfveer maar ook mijn grootste vijand. En tja, zo zie je eigenlijk nooit wat de zin is van wat je nu op dit moment doet…

Een Westers luxeprobleem of een wereldwijd vraagstuk?

Deze maand staat DeWereldwijven.com in het teken van ZINGEVING EN SPIRITUALITEIT WERELDWIJD

Is onze onrust een Westers symptoom? Want hoe gaat men om met zingeving in andere landen? Is het een luxeprobleem? Ik kan me zo voorstellen dat er als je aan het overleven bent de vraag wat de zin is van jouw bestaan in een heel ander perspectief staat. Hoe speelt het geloof of spiritualiteit elders in de wereld daarbij een rol? Het Boeddhisme, het Hindoeïsme, Jodendom, de Islam, het Christendom…In de VS alleen al heb je 313 soorten godsdiensten, waaronder het geloof in het vliegende spaghetti monster, Pastafaria.Van eigen ervaringen en spirituele ingevingen tot religie, bijgelovigheid, occultisme, voodoo en koffiedik kijken in de wereld. Lees het deze maand op DeWereldwijven.com

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.