Bedrijf van een wereldwijf. Gwen gooide het roer om en startte haar eigen reisbureau in Argentinië

door gepubliceerd op 5 april 2019Tags: , , ,

Gwen woonde in Nederland achtereenvolgens in Hoogeveen, Groningen, Enschede en Almere en eindigde voor haar studie in Amsterdam. Omdat ze altijd al dol was op reizen en erg geïnteresseerd in andere culturen, wilde ze Culturele Antropologie gaan studeren. Dat werd door haar vader echter afgeraden.

Ze koos uiteindelijk voor de studie Cultuur Organisatie en Management aan de VU. Het bleek een mooie sociale studie, gefocust op de mensen die in organisatie werken. Voor haar afstudeerproject kwam ze in Argentinië terecht waar ze inmiddels haar eigen reisorganisatie runt en als lokale reisspecialist reizen op maat samenstelt voor het duurzame reisplatform Better Places

Machismo en vrouwelijke managers

“Ik deed het Erasmus programma in Madrid en was opzoek naar een plek voor mijn thesis in een Spaanstalig land. Via een docente op de Universiteit ben ik voor mijn afstudeeronderzoek in Argentinië terecht gekomen. Binnen het bedrijf Telecom deed ik een kleinschalig onderzoek naar de werkrelatie tussen vrouwelijke managers en mannelijke werknemers. Dit in het kader van het machismo in Zuid Amerikaanse landen.”

Ik was 23, vrij en blij, geen verplichtingen, geen huis, geen hond, geen auto niks. Een mooi moment om een nieuw avontuur aan te gaan.

“Argentinië staat bekend als het meest Europese Latijns-Amerikaanse land. De vraag was dan ook hoe het hier gesteld was met de machocultuur in vergelijking met de situatie in Europa. Ik heb hier in eerste instantie 3,5 maand doorgebracht. Hele leuke maanden, waarin ik speciale vriendschappen heb opgedaan die mij tot op de dag van vandaag nog dierbaar zijn. De speciale klik die ik met dit land en de mensen had, was de reden om na mijn afstuderen terug naar Argentinië te gaan om eens te kijken ‘of ik mij kon redden hier’. Ik was 23, vrij en blij, had geen verplichtingen, geen huis, geen hond, geen auto, niks. Het was een mooi moment om een nieuw avontuur aan te gaan!

Je woont er nu al een tijdje. Ben je helemaal geïntegreerd? 

Jazeker, ik zit hier nu al 15 jaar. Die eerste 3,5 maand hier vond ik de cultuur niet zo heel anders. Op bepaalde punten natuurlijk wel, maar ik zag geen schokkende verschillen. Toen ik na mijn afstuderen echt in Argentinië ging wonen, merkte ik pas hoeveel verschil er eigenlijk tussen de twee culturen zit. De hele basis is anders, de ongeschreven regels…

Ik herinner me nog dat ik met mijn toenmalige Argentijnse vriendje thuis was en er een vriend van hem langskwam om ons ergens mee te helpen. Het was lunchtijd, dus ik vroeg hem of hij wat wou eten. : “Nee nee, dank je, maak je geen zorgen”, antwoordde hij. Toen ik vervolgens met twee oerhollandse tosti’s aan kwam zetten, werd mijn vriendje boos omdat ik niets voor zijn vriend gemaakt had. “Ja maar hij zei toch dat hij niks wil?…”

In Nederland zeggen we wat we wel of niet willen, zwart of wit, niet moeilijk doen. Hier niet… Er wordt ontzettend veel in een ‘grijs’ gebied gecommuniceerd. Ik begrijp nu een heleboel, maar er zijn nog steeds stukken grijs die ik niet snap. Helemaal als er slang woorden worden gebruikt, mis ik soms de boodschap. Niet zozeer thuis en met mijn vriendinnen maar vooral in de gesprekken van mijn man met zijn vrienden!

Droomde je altijd al van wonen en werken in een ander land?

Nee, ik was wel altijd al geïnteresseerd in andere culturen, maar had nooit bedacht dat ik ergens anders zou willen wonen. Toen ik hier na mijn afstuderen naar toe kwam, had ik mij ook niet bedacht dat het voor een lange periode zou zijn. Ik ging gewoon kijken: ‘we zien wel’. Nu na 15 jaar zit ik er nog steeds…

Ik heb ook nooit voor mijn gevoel de beslissing genomen te emigreren. Het is gewoon zo gelopen. Ik voel me goed hier op vele punten, maar het is niet makkelijk ver weg te zijn van je familie. Dit merk ik eigenlijk pas sterker nu ik zelf een zoon heb. Ik mis opa en oma in de buurt en mijn lieve Nederlandse vriendinnetjes.

Je bent je eigen reisbureau begonnen. Hoe heb je dat aangepakt? 

Toen ik hier eenmaal in een tijdelijk baantje werkende was, werd het me duidelijk dat dit op lang termijn niet zou werken. Met mijn mooie studie van de VU kon ik hier geen kant op. Er was in deze samenleving nog helemaal geen plek om aan de mensen in het bedrijf te denken! Vandaag de dag is dat er wel maar ik had ineens door dat ik met mijn kennis van talen en van de Westerse en de Argentijnse cultuur, een soort ‘nexo’ was tussen twee landen en twee continenten. Hier kwam het idee uit voort om reizen te gaan organiseren.

Ik ben een nieuwe studie begonnen: toerisme, een driejarige opleiding waarin ik de gehele geschiedenis en aardrijkskunde van het land heb moeten leren. Officieel ben ik ook gids van Buenos Aires, maar wilde daar niet persé verder mee. Ik deed de studie enkel en alleen om met die titel een eigen reisbureau te kunnen openen. Dat is hier namelijk een vereiste.

Wat maakt reizen door Argentinie via jouw reisbureau anders? 

Zoveel ?. Ik stop mijn hart en mijn ziel in mijn reisbureau en in de selectie van lokale bureaus en hotels. De prijs speelt natuurlijk een rol, maar het vinden van een speciaal plekje om te overnachten, het bijdragen een de lokale economie en het samenwerken met kleinere lokale bureaus die ook hart en ziel in hun werk stoppen, is voor mij veel belangrijker.

Laatst had ik hier nog een gesprek over aan de hand van een sterk geprijsde offerte van een concurrent. Wat is belangrijker? Kan ik hier tegenop? Wil ik hier wel tegenop? Wil ik hetzelfde product kunnen aanbieden? En dan is het antwoord nee. Ik ga voor zorg in selectie, in relaties, voor reizigers.

Wegblijven van de massa

Behalve in de selectie van de plekjes, proberen we ook zoveel mogelijk weg te blijven van de echte massa uitjes. Op sommige plekken is dit wat moeilijk; de watervallen van Iguazu bezoeken zijn niet veel varianten in en als je de Perito Moreno gletsjer op wilt moet dat wel met een grote groep. Maar op andere bestemmingen proberen we kwalitatief betere uitjes aan te bieden: in plaats van met een bus door het Nationale park van Vuurland te rijden, is het veel meer bijzonder om hier te wandelen, om in contact te staan met de natuur. In plaats van met een bus naar de top van de Andes te rijden bij Mendoza, is het veel mooier om deze top vanuit een natuurlijke setting te bewonderen.

De Bucketlist in Argentinië ? 

Wat ik zelf een hele leuk avondje-uit vind, is in Buenos Aires, waar je met je partner van een danspaar ‘les’ krijgt in de tango. Je leert niet alleen wat tango-pasjes, maar er wordt je ook van alles bijgebracht over de geschreven en ongeschreven regels van een Milonga, de tango danssalon. Dit is echt een unieke ervaring waarbij je in contact komt met de authentieke tango-wereld in Buenos Aires, en niet even een toeristische tangoshow bekijkt. Er zijn heel veel prachtige plakken maar mijn favoriete regio om naar af te reizen, is het Noordwesten van het land: Salta en Jujuy. De natuur is hier overweldigend, en je komt overal typische kleine dorpjes tegen!

Waarom werk je samen met Better Places

Better Places is een hele fijne en motiverende ‘partner’. Ze werken met je mee, denken met je mee en motiveren je door te ontwikkelen. Het zijn stuk voor stuk erg leuke mensen, de samenwerking is heel prettig en ze doen aan hele goede marketing! Duurzaamheid en sociaal ondernemen zijn kernbegrippen voor Better Places. Voor mij betekent duurzaamheid geven om het product dat je aanbiedt. Geven om de natuur en om het behoud van die natuur. Het betekent ook reizigers meer bieden dan enkel een mooie foto; kennis, begrip en interactie. Het sociale aspect draait bij mij om het bijdragen aan de lokale economie zodat ook kleine plekjes en ondernemers een kans maken. Zo veel mogelijk gebruik maken van lokale services dus!

Heb je een advies voor andere vrouwen die dromen van de stap die jij ooit maakte? 

Let it flow. Goed naar je gevoel en instinct luisteren, je bewust zijn van de omgeving, ogen openhouden voor mogelijke kansen, niet gefocust op één manier of één weg. Vaak zijn er verrassende andere wegen mogelijk. En o ja! Mijn levensmotto: Doe alles met liefde!

Zin gekregen in een (rond)reis op maat naar Argentinië? Boek hier jouw droomreis samengesteld door Gwen!

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.