Bedrijf van een wereldwijf. Karin startte Jude catering met drie Syrische vrouwen

Merel Anten

Karin Rienstra is de initiatiefneemster Jude Catering, een wereldse sociale onderneming in Huizen. Het idee kwam op toen ze een kop koffie dronk met wat Syrische vluchtelingen in een buurthuis. En ‘Ideas become things!

Inmiddels staat er een groeiend bedrijf dat de aanvragen bijna niet aan kan. Een bedrijf met, en dat is haar voornaamste doel, alleen maar blije medewerkers! Jude is een sociale coöperatie, met klanten als Cordaid, de Verenigde Naties en allerlei gemeenten in Nederland. De leden van de coöperatie ontvangen een vrijwilligersvergoeding van 170 euro per maand. 

Karin begon Jude Catering met drie Syrische vrouwen, die hier in Nederland zijn gekomen als vluchteling. Ze hebben veel ellende meegemaakt maar willen niet thuis op de bank zitten. Ze geloven dat, waar je ook geboren bent, alle mensen gelijkwaardig zijn en dezelfde behoefte hebben: gelukkig zijn. En om gelukkig te zijn heb je zelfvertrouwen en goede relaties nodig. 

“Wij geloven in een samenleving waarin iedereen meedoet! Dat klinkt mooi maar is niet vanzelfsprekend omdat we allemaal anders zijn. Mensen hebben bijvoorbeeld verschillende persoonlijkheden, achtergronden, religies, gewoontes, voorkeuren en/of spreken andere talen. Er zijn initiatieven nodig om iedereen haar/zijn plek in de samenleving te laten vinden.”

Jude betekent vrijgevigheid in het Arabisch

Ze noemden hun bedrijf Jude. Het is de naam van het zoontje van de kok, een Syrisch jongetje dat met zijn ouders sinds 2015 in Nederland woont. Hij staat symbool voor een veilige toekomst voor alle kinderen in de wereld.

In het Arabisch betekent Jude ‘vrijgevigheid’. Door hun kwaliteiten en kennis te delen met anderen om hen daarna uit te nodigen dit ook te doen, willen de vrouwen een plezierige samenleving creëren. Inmiddels telt het bedrijf twaalf medewerkers. En allemaal hebben ze één ding gemeen: ze willen ons laten proeven van hun fantastische keuken. De Syrische keuken is zeer verfijnd. Niet te zoet, niet te pittig en niet te bitter…

“Het geeft het gevoel van ´betekenis te zijn´ in een volledig nieuwe, onbekende maatschappij”.

Karin die naast het leiden van Jude, ook fractievoorzitter van GroenLinks is in Huizen, is reuze blij dat deze hobby uitgroeide tot een baan: “Op alle vlakken ontwikkelen deze mensen zich en dat is prachtig om te zien. Niet alleen qua taal, maar ook voor hun zelfvertrouwen, het gevoel van betekenis te zijn in volledig nieuwe, onbekende maatschappij.”

Een verrijkte ‘Hollandse’ keuken

Onder de naam Jude Foundation nemen de koks deel aan een ontwikkelingsprogramma dat hen ondersteunt in het thuis voelen in Nederland. Ze krijgen trainingen op gebied van de Nederlandse taal, sociale vaardigheden en hun positie op de arbeidsmarkt.

„Mijn grootste uitdaging is om de baas te zijn. Maar wat is er mooier dan onze Hollandse keuken verrijken met de Syrische en zo een kruisbestuiving te bewerkstelligen tussen nieuwkomers en de Nederlandse maatschappij? Ik denk dat dit de beste manier is”.

De training vormt de basis voor de ontwikkeling van de koks maar de meeste impact komt vanuit de persoonlijke ontmoetingen tijdens de cateringopdrachten. Zowel voor de koks als voor de gasten. Daar ontstaat aandacht en begrip voor elkaar die zo nodig is om samen te leven.

En juist daarom organiseert Karin naast de cateringopdrachten verschillende ontmoetingen en activiteiten waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens deze ontmoetingen kunnen zij de Nederlandse taal leren, nieuwe vrienden maken en hun eigen talenten ontwikkelen.

Waarom we dit doen?

“Omdat we denken dat alle mensen talenten hebben waarmee zij een bijdrage kunnen leveren aan een prettige en veilige samenleving, en omdat het onszelf ook gelukkig maakt wanneer we onze talenten en kwaliteiten in kunnen zetten voor anderen. Daarnaast geloven wij in vrijgevigheid. In het delen van kennis, ervaringen en kwaliteiten om het leven van anderen hiermee te verrijken. Dit doen we dan ook graag. En we nodigen anderen uit dit met ons te doen! “

Wil jij ook heerlijk eten met homemade gerechten uit de Syrische keuken en een bijzondere ontmoeting? Klik dan HIER! 

Jude Catering is aangesloten bij SocialEnterprise.nl

Over dit Wereldwijf: Merel Anten - Nederland

Merel Anten - Nederland
Hallo, ik ben Merel (1976) en werk voor een grote Gemeente in Nederland met Nieuwkomers. Ik begeleid hen met inburgering en naar werk. Althans op papier. In werkelijkheid heeft deze groep te maken met een breed scala aan issues. Wanneer je van de ene op de andere dag op de vlucht bent geslagen bijvoorbeeld. Alles en iedereen hebt achter gelaten en niet weet of je ze ooit nog zult zien. Met mijn internationale ervaring (ik woonde in o.a. Tanzania, Uganda en Italië) lukt het me goed me in te leven in deze doelgroep. De humor, de veerkracht en dankbaarheid die ik iedere dag ervaar door met hen te werken, geven me inspiratie om te schrijven.