Bedrijf van een wereldwijf – Met Saint Basics trek je elke dag een schone onderbroek aan en… verander je de wereld bottom-up!

Voordat ze Saint Basics startte, werkte Anita jarenlang op verschillende kantoren, eerst als secretaresse en later als office manager. Toen zij daar geen voldoening meer uit haalde, volgde zij een andere passie: eten is volgens Anita een mooie manier om mensen te verbinden. Ze startte haar eigen cateringbedrijf Meer-dan-lekker.

Met haar bedrijf probeerde ze mensen te verrassen met heerlijk en gezond eten, vol smaak en in bijzondere combinaties. Weer iets later kwam Saint Basics op haar pad. Een mooi duurzaam merk dat net als Meer-dan-Lekker goed past bij een bewuste en prettige manier van leven.

Ze werkt momenteel vanuit Portugal waarvandaan ze samen met haar partner hun bedrijf Saint Basics inmiddels alweer sinds 2013 runt.

Haar levensmotto?

Trek iets positiefs aan, dat past altijd.

En dat sluit mooi aan bij wat ze nu doet met Saint Basics: het maken van feelgood basics.

Wonen en werken in Portugal

Het leven in Portugal is veel relaxter dan in Nederland. Het is een beetje stereotype, maar te laat komen is hier eerder de standaard dan de uitzondering. Het tempo van het leven ligt gewoon wat lager waardoor alles langzamer en rustiger gaat. En mensen nemen hier nog de tijd voor elkaar. We wonen nu in het noorden van Portugal en zijn omgeven door rust, prachtige natuur en veel ruimte. En heel veel aardige en vriendelijk mensen.

Waarom ben je met Saint Basics gestart?  

De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën ter wereld vol met misstanden. Kinderarbeid en uitbuiting zijn helaas nog steeds veel voorkomende zaken. Wij wilden daar een positieve keuze tegenover zetten.

Dus trek elke dag een letterlijk schone onderbroek aan en change the world bottom-up.

Ons streven is om de meest feelgood basics van Europa te maken. We willen dat onze klanten elke dag beginnen met een goed gevoel. Over wat ze aan hebben, hoe ze eruit zien en de keuzes die ze maken.

Hoe speelt duurzaamheid een rol?

Duurzaamheid is heel belangrijk voor ons. We zijn nu voor het zevende jaar op rij het groenste kledingmerk van Nederland volgens Rank-a-Brand en daar zijn we heel trots op! We hebben twee soorten basics in onze collectie. We hebben producten die zijn gemaakt van biologisch katoen en die het GOTS-keurmerk hebben. Dit is het strengste keurmerk dat toeziet op milieu, gezondheid, sociale werkomstandigheden en veiligheid.

Daarnaast hebben we producten gemaakt van eucalyptus (de officiële naam is Tencel™lyocell). Deze artikelen worden in dezelfde fabriek gemaakt door dezelfde mensen en onder dezelfde omstandigheden. We hebben voor deze stof gekozen omdat het geweldig zit en draagt en volgens ons ook nog eens de meest milieuvriendelijke stof is om kleding van te maken.

En Fair Fashion?

Wij doen niet aan fashion, dus we hebben geen wisselende (seizoen-)collecties. Wij maken basics en gebruiken daarvoor tijdloze kleuren en patronen. Als we iets nieuws willen toevoegen aan de collectie vragen we input aan onze klanten om te kijken waar behoefte aan is. We hebben nu een up-cycle shirt te koop via voorintekening. We gaan het pas produceren als de intekenperiode voorbij is en we weten hoeveel stuks we nodig hebben. Zo proberen we te voorkomen dat we met onverkoopbare voorraden blijven zitten.

Wat is de impact van Saint Basics en hoe meet je die?

Dat is een goede vraag. Door te kiezen voor eucalyptus als grondstof verkleinen we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk, omdat eucalyptus veel minder belastend is voor de aarde t.o.v. katoen. Ook zijn we momenteel bezig om onze eigen CO2-uitstoot, water- en energieverbruik te meten. En we hebben de reviews van onze klanten. Bij Trustpilot hebben we nu een happiness score van 9.2.

Wanneer is Saint Basics een succes voor jou?

Als we het meest likeable, sociale en betekenisvolle bedrijf van Europa zijn.
Onze strategie is om te groeien door onze collectie langzaam uit te breiden. We zijn momenteel bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een yogalijn en ook krijgen we binnenkort sokken in onze collectie.

Het beste advies dat jij ooit kreeg?

Het beste advies dat ik ooit kreeg was, geloof in wat je doet en blijf trouw aan de waarden en principes waar je voor staat. En het advies dat ik anderen zou willen geven komt eigenlijk op hetzelfde neer: Volg je hart en doe waar je in gelooft!

LEES HIER OVER MEER INSPIRERENDE BEDRIJVEN VAN WERELDWIJVEN

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!