Bedrijf van een wereldwijf – Astrid begon Me&Mats nadat haar zoontje overleed

Astrid van der Hoeven (43) woont samen in Amsterdam met Robbert en is moeder van Roemer Valentijn en Mats*. Mats overleed een half uur na haar bevalling. Het was een intens verdrietig moment in haar leven maar tevens ook een van de mooiste momenten. Ze realiseerde zich dat ze hem dat graag had willen vertellen en maakte een kaars om hem te bereiken.

Het bleek de start van ME&MATS, haar bedrijf voor cadeautjes waar je he-le-maal blij van wordt. Feel-good en spoil yourself (of iemand anders)!

Mijn levensmotto? Only do what your heart tells you to do!

“Mijn zoon Mats is een half uur na mijn bevalling overleden.  Een heftig en intens verdrietig moment in mijn leven maar tevens ook een van de mooiste momenten. Na Mats’ overlijden ben ik weer aan het werk gegaan maar realiseerde mij dat dat half uur van zijn geboorte en het afscheid een van de mooiste momenten uit mijn leven waren maar ik hem er niets over heb kunnen vertellen…”

“Raar eigenlijk dat je niet veel vaker tegen de mensen zegt die er nog wel zijn dat je trots op ze bent of gewoon: “You rock!”

Zodoende kwam ik op het idee om een kaars te maken die dat kon zeggen. Ik had nu geen drie wijntjes meer nodig om te vertellen wat ik op mijn hart had! In de afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan leunen op mijn intuïtie en dat voelt enorm goed!”

Wat is het concept van ME&MATS?

“Wij verkopen feelgood en spoil yourself  (of iemand anders) gifts, cadeautjes waar je he-le-maal blij van wordt. Momenteel verkopen we kaarsen, lucifers, diffusers, handzeep, kaarten, thee en chocolade.

Ik probeer zo sociaal mogelijk te ondernemen. Toen ik begon, ben ik op zoek gegaan naar producenten en er zijn nog steeds heel veel mooie ambachten die door gepassioneerde mensen worden uitgevoerd. Ook werken we veel met sociale werkplaatsen want daar barst het van talentvolle mensen!

Nu het zo goed gaat met ME&MATS, gaan we verder met de wereld veroveren. ME&MATS moet een wereldmerk worden. Wij zijn nu actief in 26 landen dus we gaan de goede kant op maar er is nog veel te doen. Natuurlijk veranderen we niet gelijk de hele wereld met kaarsen en chocolade maar is het een mooi streven als we mensen aanzetten om elkaar iets vaker te zeggen dat we ze te gek vinden en blij met ze zijn.

Waar droom je van?

Ik las laatst: “Er gaan vele wegen naar de top van de berg maar het uitzicht is hetzelfde. Mijn droom is om van ME&MATS een wereldmerk te bouwen en vooral ook om mensen veel vaker en makkelijker tegen elkaar te laten zeggen dat ze er echt toe doen. “Ik ben trots op je, volg je intuïtie of gewoon You rock!” We vergeten soms dat het niet alleen om de eindbestemming gaat maar de weg er naar toe. Soms baal je van de lange klim maar ik voel mij altijd bevoorrecht dat ik de berg mag beklimmen.

De afgelopen jaren hebben meerdere mensen de moeite genomen om ons te mailen om ons te bedanken en hun verhaal te vertellen. Ik dit een van de mooiste complimenten is die je kunt wensen als merk!

De toekomst van ME&MATS ziet er dan ook groots en meeslepend uit. Hahaha. Het is een voorrecht om te doen wat je leuk vindt en het is voor mij persoonlijk de beste manier om mijn eigen herinnering en verlangen vorm te geven. Dit alles kan ik natuurlijk niet alleen en werk dan ook hard samen met mijn partner Helene en een top team om stukje bij beetje de wereld inderdaad te veroveren.

Het beste advies

De belangrijkste die ik zelf kreeg toen ik ging ondernemen zijn: Kill your darlings, focus en voel je vrij om te spelen. Andere ondernemende vrouwen zou ik graag mee willen geven om zichzelf niet klein te maken. Downgrade jezelf niet! Wij vrouwen zijn vaak te bescheiden en onterecht onzeker. Ik doe het zelf eigenlijk ook niet altijd maar vier je hoogtepunten, hoe groot of klein ook, en wees trots! O ja, en gun jezelf een coach, een investering in jezelf is een van de meest waardevolle dingen die je jezelf moet gunnen om te groeien.

Tot slot wie vind jij een wereldwijf? 

Oei, velen maar ik kijk altijd met bewondering naar Jen Gotch van Ban.do. Een powervrouw die een het hoofd staat van een groot merk waar FUN voorop staat maar ze kampt ook met depressies. Ze is daar heel open over en stelt zich kwetsbaar op. Dat is iets wat ik zeer bewonder!

Zin gekregen in cadeautjes waar je he-le-maal blij van wordt? Met de code WERELDWIJF ontvang je tot juni 20% korting op alle producten van ME&MATS!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!