Hoe een Masaai vrouw andere vrouwen inspireert, verbindt en in beweging brengt.

door gepubliceerd op 6 mei 2019Tags: , , , ,

Rosemary maakt deel uit van de Maasai en woont in Il Polei wat een klein marktdorpje is in noordelijk Kenia. Il Polei ligt dicht bij de Cultural Manyattas van vrouwengroep Twala, opgericht voor de vrouwen in het gebied zodat ze een eigen inkomen kunnen genereren, los van mannen.

Dat doen ze onder andere door toerisme, het houden van bijen en het telen van Aloë Vera planten. Twala speelt ook een rol in vrouwenemancipatie en de strijd tegen Female Genital Mutilation (FGM).Rosemary is de manager van Twala. Ze vertelt me dat Twala een uitkomst biedt voor veel vrouwen omdat zij van oudsher al het werk doen. Het leven van mannen en vrouwen staat erg los van elkaar en mannen bemoeien zich over het algemeen minimaal met het huishouden. Daarom is het soms beter dat vrouwen zelf hun inkomen verdienen zodat ze voor hun gezin kunnen zorgen en onafhankelijk van de mannen kunnen opereren.

Stop besnijdenis door met de juiste mensen in gesprek te gaan

Twala is niet het enige waar Rosemary zich mee bezig houdt. Ik praat met haar in haar winkel in Il Polei over wat ze doet voor vrouwenrechten, emancipatie en haar strijd tegen FGM. Ze praat daarvoor onder andere met de vrouwen die de besnijdenissen uitvoeren.

“Als er niemand meer is om de besnijdenis uit te voeren, sterft het ritueel langzaam uit.”

Het gesprek over FGM is echter lang niet altijd makkelijk omdat de vrouwen vaak uit een lange traditie komen en het dus doodnormaal vinden. Daarnaast zijn ze afhankelijk van het geld dat ze ervoor krijgen. Maar Rosemary heeft inmiddels drie of vier vrouwen omgepraat uit haar eigen gemeenschap. Dat koste haar wel meer dan twee jaar! Op deze manier wil ze ‘het denken over besnijdenis als overgangsritueel naar het vrouw zijn’ veranderen. Volgens haar moet het met pen, papier en onderwijs en niet met een scheermesje!

Haar grote wens is om vervoer te hebben zodat ze ook naar vrouwen in andere gemeenschappen kan gaan om met hun te praten. Veel vrouwen wonen echter in erg afgelegen gebieden en zijn moeilijk te bereiken. Er zijn zelfs plekken zonder telefoon- of internetverbinding. Het cruciaal dat vrouwen als Rosemary zelf langsgaan om met de vrouwen te praten. Een auto met chauffeur om Rosemary en haar droom te steunen, zou dus meer dan welkom zijn!

Een keukentuin met kippen als voorbeeld

De winkel van Rosemary is slechts één van haar initiatieven die ze doet voor haar inkomsten. Het ecosysteem rond Il Polei is erg droog en door de droogte en onvoorspelbare regenval is het nodig meerdere inkomstenbronnen te hebben om het hele jaar van levensonderhoud verzekerd te zijn. Naast de winkel en Twala heeft Rosemary een keukentuin die ze bewaterd met afvalwater. Op deze manier heeft ze groente voor haar kinderen tijdens het droge seizoen. Ook houdt ze bijen en kippen. In het begin werd ze raar aangekeken door andere vrouwen om wat ze deed. Zeker kippen houden of tuinieren is iets wat de Maasai traditioneel niet veel doen. Maar kippen zijn goed bestand tegen droogte en door haar tuin hebben haar kinderen te eten in het droge seizoen.

Doordat andere vrouwen zagen welke voordelen de tuin en de kippen opleverden voor Rosemary hebben ze hun inkomstenbronnen ook verbreed. Nu ziet ze zelfs dat oudere vrouwen langzamerhand wat kippen houden die er vroeger niet eens over gepiekerd zouden hebben.

Hoe vrouwen elkaar inspireren

Twala is natuurlijk geen perfecte plaats en de vrouwen hebben ook wel eens mot met elkaar, maar het allerbelangrijkste is de voorbeeldfunctie die de groep heeft voor de hele regio. Twala kan Rosemary ’s droom van algemene emancipatie voor vrouwen-en meisjes werkelijkheid laten worden. Op vele manieren laat ze zien dat verandering van onderop komt: door het goede voorbeeld te geven en door met mensen in gesprek te gaan. Het oude spreekwoord ‘een goed voorbeeld doet goed volgen.’ is voor Rosemary en haar groep vrouwen in Twala is dat in ieder geval waar!

Door onze gastschrijfster Rianne Doller

Over dit Wereldwijf: Rianne Doller - Nederland

Hallo, mijn naam is Rianne. Ik zet me in om een duurzame, welkome wereld, waar iedereen zich welkom voelt, te creëren onder de naam Kick Ass Quilts. Dat doe ik door oude kleding en textiel om te toveren tot nieuwe lappendekens, knuffels en meer met de magie van Quilten. Mijn focus ligt op gemarginaliseerde mensen en groepen wereldwijd. Door creativiteit en het hergebruiken van oud textiel laat ik zien dat alles en iedereen waarde heeft. Hier deel ik verhalen van de mensen die ik ontmoet en hoe quilten zorgt voor verbinding, levenslust, rust en schoonheid in het alledaagse.