Bedrijf van een Wereldwijf – Sandra fotografeert ‘Day in the Life’

Sandra is een jeugdvriendin uit Peru. Haar broer Derk en ik zaten bij elkaar in de klas op de Amerikaanse school in Lima. Wat mij betreft is Sandra een natuurtalent als het op fotograferen aankomt. Ze weet het verhaal en de ziel van ieder mens haarfijn te vangen in beeld.

Twee jaar geleden verrasten we mijn broer – die in Amerika woont – met een fotosessie tijdens zijn familiebezoek aan ons. Sandra heeft die dag prachtige foto’s genomen en je ziet ons zoals we écht zijn. Het resultaat was gewéldig en de dag zelf onwijs gezellig. Voor ons extra speciaal want mijn vader stond toen op het punt om zijn dialyse traject te starten na jarenlange nier degeneratie. Knap hoe zij als fotograaf onze familie dynamiek heeft weten te vangen. Wat doet haar besluiten welk moment de knop in te drukken?

Internationale jeugd

Sandra werd geboren in Utrecht op 30 oktober 1971. Haar jeugd heeft ze in het buitenland doorgebracht: Perú, Indonesië, Bangladesh, eventjes in Londen en weer terug naar Perú. Sandra: “Van het verhuizen om de 2-3 jaar van land naar land heb ik geleerd om mij aan te passen en heel open te zijn. Dat zie je nu ook in mijn werk terug.”

Tijdens haar studententijd was ze al een bezige bij. “Ik wist echt niet wat ik wilde worden. Ik dacht altijd dat ik alleen maar juf wilde worden, totdat ik laatst één van de brieven terug las die ik aan mijn grootouders stuurde, waaruit bleek dat ik verpleegkundige wilde worden en gehandicapte mensen wilde helpen. Het was mijn moeder die mij attendeerde op een studie aan de Universiteit van Leiden: Talen en Culturen van Latijns-Amerika, dat leek me leuk en die studie heb ik afgerond. Voor mijn scriptie ging ik naar La Paz, Bolivia.

Dieptepunt bracht mijn fotografie passie aan het licht

“2010 was een absoluut dieptepunt voor mij. Op 23 november 2010 was ik getuige van een familiedrama met dodelijke afloop drie huizen verderop van waar wij toen woonden. Dit heeft heel veel impact op mij gehad. Het heeft me onderuit gehaald en ik was een tijd uit de running. Het heeft lang geduurd voordat ik weer blij kon zijn me de simpelste dingen in ’t leven. Door wat er gebeurd is ben ik mij extra bewust geworden van de dierbare momenten die ik gedurende de dag heb met mijn kinderen, partner, ouders en vrienden. Nu terugkijkend zie ik dat dit ook de momenten zijn die ik graag vastleg als fotografe.”

“Mijn hele jeugd tot midden in de tweede klas van de middelbare school bracht ik door in verschillende landen. Ik ben dus tig keer verhuisd. Het vele reizen heeft mij als mens natuurlijk enorm gevormd. Ik zeg vaak: ‘er komen twee soorten kinderen uit het buitenlandleven, hard en gesloten of open en onzekere types’. Ik ben er eentje van de tweede categorie. Ik ben heel open en vertel alles. Dat heb ik immers geleerd. Open zijn en je verhaal vertellen, want door dat te doen bouw je sneller vriendschappen op. Vriendschappen die trouwens soms ook vluchtig zijn in een internationale omgeving, want het is een komen en gaan van mensen in het buitenland. Ik ben dankbaar voor het snelle aanpassingsvermogen dat het mij gebracht heeft in allerlei situaties, omgevingen en met de mensen om mij heen.”

Door haar diepgewortelde onzekerheid (die ze best goed kan verbloemen) is Sandra een vrouw die het graag goed wil doen. En die het vooral ook voor de ander goed wil doen, in de hoop dat het niet onopgemerkt blijft.

Openheid en onzekerheid als drijfveer

“Die bevestiging zoek ik al mijn hele leven bij mijn ouders, leraren op school, docenten op de universiteit, vrienden, collega’s en bij mijn liefdes. Ertoe doen, betekenis geven, écht gezien worden vormen mijn grootste motivatie om de dingen te doen die ik doe. Van belang is dat ze ook waardevol zijn. Projecten of werk van waarde, die waarde hebben voor anderen of weer waarde geven aan mij als persoon.”

The Birth of baby Kay:  2019 Focus on the Story Awards: Single Image Winner

“Door mijn openhartigheid, betrokkenheid en enorme wilskracht krijg ik vaak van alles voor elkaar. Alleen soms ga ik iets te snel voor anderen. Veel brainstorming vindt plaats in mijn hoofd. Gedachtenspinsels die niemand hoort, waardoor ik soms vergeet om mensen of klanten in dat denkproces mee te nemen. Gelukkig komen alle projecten altijd goed op hun pootjes terecht!”

Dat wat je lief hebt voor altijd in beeld

“De alledaagse momenten die ons ‘ons’ maken, zijn de momenten die we willen vasthouden”, aldus Sandra.

“De achteloze handbeweging waarmee je dochter het haar achter haar oor strijkt. De dromerige blik in de ogen van je zoon als hij zijn boek leest, in kleermakerszit op die stoel uit je oude studentenhuis, die je eigenlijk allang weg had moet gooien. Je moeder die tussen de oude eiken het bospad afwandelt, een huppelend kleinkind aan iedere hand, haar hoofd licht gebogen pratend met het kleine grut.”

“Het zijn de talloze kleine alledaagse onopgemerkte momenten die zich diep in je onderbewustzijn nestelen, die de mensen waar je van houdt maken tot wie ze zijn. Hoe mooi is het om deze dagelijkse momenten voor altijd bij je te houden in een fotoboek.”

Waardevolle herinneringen van dierbare, dagelijkse momenten. Je kunt deze momenten via de foto’s herbeleven. Dat is wat Day in the Life documentaire familiefotografie doet. “Het gaat juist om het vastleggen van die dierbare, dagelijkse momenten. Lieve, tedere, gekke momenten van vrolijkheid en van verdriet. Fotografie van het echte leven. Voor jezelf, maar eigenlijk nog meer je kinderen en voor je dierbaren. Als tastbare, blijvende herinnering.”

Werk dat ertoe doet!

“Gelukkig had mijn opa gelijk toen hij tijdens een van onze telefoongesprekken vlak voor zijn overlijden zei: ‘als je bij elkaar bent, de nabijheid, wanneer het zien van elkaar al vreugde en plezier geeft dan hoef je niets te zeggen. Je voelt de warmte.’ En zo is het als ik mij fijn voel tijdens het vastleggen van een evenement, een Day in the Life of een opdracht doe voor een website of voor Kairos Consultancy.”

Werk dat ertoe doet, waarin ik het goed doe, en dat zoveel waarde geeft, is fijn werk!

SANDRA STOKMANS

“Hoe mooi is het dat je gewoon kunt zijn en doen zoals je bent. Dat je je niet druk hoeft te maken hoe je kind zich gedraagt, hoe je je kind of je partner op de foto wilt hebben. Dat vind ik het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven. Een ontspannen dag, jouw dag, uit jouw leven.”

Evenement fotografie

Sandra richt zich ook op evenement fotografie. Zo heeft ze vorig jaar ons Wereldwijven symposium in Amsterdam prachtig samengevat in beeld.

“Wanneer je vol toewijding, met aandacht en liefde, een evenement of die ene belangrijke bijeenkomst voorbereid en de dag zelf alles dankzij de goede voorbereiding op rolletjes loopt, kan het zijn dat je na afloop baalt dat niet alles op je netvlies is blijven staan. Maar dat hoeft niet! Zorg dat de investering in je evenement verlengd wordt met prachtige foto’s!

It’s all in the family…

Afgelopen week deelde Sandra onderstaand filmpje via social media. Gemaakt door haar broer Mark, een getuigenis van creatief talent binnen de Stokmans familie, want mijn oud-klasgenoot Derk is journalist en schrijver – creativity runs in their familiy.

Mooi om te zien dat Sandra zelf hier in beeld komt en uitleg geeft over haar grootste passie in het leven: authentieke fotografie!

Meelopen met een #DayintheLife van Sandra Stokmans Fotografie

**BELEEF IN EEN PAAR MINUTEN HOE EEN DAY IN THE LIFE IS**Vandaag heb ik een superleuke #dayinthelife gehad bij NatalieVijfhuizen.nl (#NatalieVijfhuizen). In mijn stories op Insta kun je een paar momenten zien van onze dag. Wil je ook eens zien hoe zo'n dag eruit ziet kijk dan eens naar deze fantastische film die mijn broer Mark Stokmans heeft gemaakt tijdens de Day in the Life van de Familie de Wijer (Petra de Wijer-Bosma). Ik ben daar zo'n 5-6 uur geweest en het was een heerlijke dag met drie heerlijk gezellige kinderen. Een dag vol speelsigheid, humor, wandelen, en met vuur spelen! Onwijs bedankt, Peet en Sander, dat ik dit bij jullie fijne gezin mocht komen doen ❤️Day in the Life = het echt leven, vastgelegd, voor nu en later.Echt is leuker dan Perfect. Echt ís Perfect!Mark is eigenaar van https://www.mrks.nl en https://www.gearlimits.nl en maakt prachtige bedrijfsfilms! Ik vind het zó leuk dat hij een dag met mij heeft opgetrokken om een film te maken over mij en mijn werk, en dan vooral #dayinthelife. Ik ben onwijs blij en trots op dit prachtige resultaat. Mark onwijs bedankt ❤ !!Wil je ook zo'n sessie? Ga dan naar www.documentairefamiliefotografie (mijn website 🙂 !) en boek een sessie!@ Sandra Stokmans

Geplaatst door Sandra Stokmans Fotografie op Vrijdag 31 mei 2019
Film: Mark Stokmans


Over dit Wereldwijf: Michele de Vries - België

Hallo, ik ben Michele, moeder van 3 pubers. Als kind heb ik de wereld rondgereisd met mijn ouders, broer en zus. Ondertussen woon ik al 25 jaar in België. Ik ben een echt mensen mens en zet mij via mijn eigen online platform Mies Magazine en De Wereldwijven in om de wereld een mooier en samenhoriger plekje te maken voor ons allemaal.