Kanessa wilde dolgraag American football spelen en dus richtte ze de Queens League op!

door gepubliceerd op 25 juni 2019Tags: , , ,

Is American Football alleen voor mannen? Welnee! In Nederland heeft Kanessa Muluneh, een Nederlandse vrouw met Ethiopische roots en groot fan van deze stoere sport, de allereerste en enige American Football Bond voor vrouwen in Europa opgericht! 

Ik kreeg een mailtje van een vriendin van Kanessa over een Nederlands American Football team voor vrouwen. Of dat niet een mooi onderwerp was voor de wereldwijven? Want zeg nou zelf, American Football voor vrouwen, dat gaat puur over ‘empowerment’ en emancipatie. Ik googelde haar naam en er popten niet alleen stoere sportfoto’s en football verhalen op maar ook een sportkledingmerk voor curvy vrouwen en een super populair Instagram account waar de ‘body-positivity’ vanaf straalt.

Kanessa Muluneh (28) woont in Amsterdam met haar man en zoontje van 17 maanden maar is geboren in Dire Dawa, Ethiopië. Toen ze drie jaar oud was kwam ze samen met haar ouders naar Nederland. Ze groeide op in Maastricht totdat ze ging studeren in de randstad. Nadat ze zeggen en spreken een jaar lang voor een leuke baas werkte, kwam ze erachter dat een ‘vaste’ baan toch niet helemaal haar ding was. Haar vriend (nu man) wees haar op de vrijheid van het ondernemerschap. Dat leek haar wel wat en dus is ze sinds haar 21e al aan het ondernemen.

American Football voor vrouwen in Nederland
Foto: Edwin Sonneveld Fotografie

American Football voor Nederlandse vrouwen:

Kanessa richtte in julie 2017 het eerste Nederlandse American Football team Amsterdam Cats op. Anderhalve maand later kwam daar ook een team in Rotterdam bij: de Rotterdam Ravens. Inmiddels is er een derde team met weer zo’n klinkende naam: de Flevo Foxes.

Kanessa Muluneh: “De teams zijn enorm divers, met vrouwen uit alle landen en culturen, leeftijden en vormen. We hebben grote en sterke vrouwen, maar ook kleine en fragiele vrouwen. Ieder type heeft zo z’n eigen voordelen in deze sport.”

Jouw enorme ondernemingslust, waar komt die vandaan?

Dat is een goede vraag. Mijn man bracht me op het idee zelf te ondernemen maar waar mijn drive vandaan komt ligt een stuk dieper dan alleen maar ‘het leuk vinden om te doen’. Ik heb altijd gezegd dat ik mijn ouders graag iets zou willen terug geven waarvoor zij in hun leven veel voor zichzelf hebben opgeofferd…Namelijk mij een goed leven geven. Het heeft ze veel gekost om mij hier te krijgen, niet alleen op materieel vlak maar vooral ook mentaal. Het zou dus een mooi cadeau voor ze zijn als zij kunnen zien waarvoor zij het allemaal gedaan hebben.

Wat mooi. Is dat jouw levensmissie geworden?

Ik heb heel lang moeten ontdekken wat mijn missie echt is in het leven. Vorig jaar kreeg ik voor het eerst te maken de ongelijkheid van mensen- en vrouwenrechten in deze wereld. Gek genoeg was ik er aan gewend geraakt dat je als vrouw anders wordt behandeld in de zakenwereld in Nederland. Ik stoorde mij er nooit echt aan tot ik in de gaten kreeg hoe het er buiten Nederland aan toe ging. Ik schrok niet alleen van ongelijkheid voor vrouwen maar ook voor de mensen van een bepaalde afkomst of status. Afgelopen jaar heb ik besloten dat ik mij daar hard voor wil maken: Mensenrechten en in het bijzonder vrouwenrechten over de hele wereld.

Naast het opkomen voor mensen- en vrouwenrechten zou ik heel graag de allereerste ‘professional women only sport league’ willen opzetten. Een plaats waar vrouwen, los van mannen, kunnen dromen en werken aan een sportcarrière. Ik vind het trouwens ook heel belangrijk dat vrouwen gelijk betaald krijgen als mannen in de sport.

Heb je daarom een American Football team voor vrouwen opgericht?

Het begon eigenlijk als een grap. Ik wilde simpelweg gewoon een keer American Football spelen. En dus nam ik contact op met de head-coach van het herenteam in Amsterdam. Ik vroeg hem wat mijn opties waren. Hij gaf aan dat ik met de heren kon spelen of naar Amerika kon gaan om daar te spelen. Voor mij waren beide opties niet iets waar ik aan wilde beginnen… We spraken af dat ik wat meiden bij elkaar zou zoeken en hij ons een kleine periode zou coachen. Toen ik een oproep op Facebook deed met de vraag of er geïnteresseerden waren, kwamen daar zoveel reacties op, dat ik binnen twee jaar bijna vijf teams heb neergezet. Het begon dus gewoon als iets wat mij heel leuk leek om te doen, een hobby, maar groeide uit tot iets veel groters!

In de Verenigde Staten staat de sport nogal onder druk vanwege de ‘post concussion’ problematiek. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Ik heb er inderdaad van gehoord en het blijft natuurlijk een contactsport met risico’s maar op het niveau van National Football Leagues zijn wij nog lang niet! Wij hebben ook niet de ambitie om dat niveau achterna te gaan. Voor ons is het belangrijk dat het spel veilig en met plezier gespeeld wordt.

Je hebt ook een eigen sportkledinglijn Kanessa voor plus size vrouwen. Waarom ben je die begonnen?

Die ben ik begonnen om twee redenen. Belangrijkste reden voor mij wat dat ik simpelweg geen sportkleding kon vinden die fijn zit en aansloot op mijn lichaam. Vaak zakte het af en/of werd het doorzichtig wanneer ik moest squaten. Daarnaast vond ik uit dat de meeste merken hun artikelen simpelweg groter maakten in maat, maar verder niet hebben nagedacht bij de ‘ongemakken’ als curvy vrouw. Toen dacht ik: ‘als zij het niet doen, dan doe ik het zelf!’ Ik reis regelmatig door Amerika en ook daar liet ik mij inspireren door de vollere vrouw.

Zelf ben ik een grote fan van curvy dames maar in Amerika leek het wel uit de hand te lopen. Mooie volle vrouwen die helemaal niks aan beweging deden, daar moest wel ‘awareness’ voor komen vond ik. Curvy zijn kan heel mooi zijn, maar in sommige extreme gevallen kan het met levensbedreigende aandoeningen gepaard gaan als je niet regelmatig beweegt of gezond eet en dat wilde ik stimuleren. Er komt binnenkort ook een beweeg en eet help programma op mijn website om dames aan te sporen meer in beweging te blijven.

Hoe denk jij in dit opzicht over de term ‘Body positivity’?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de term niet goed begrijp. Je mag (eigenlijk moet) jezelf waarderen ongeacht je gewicht. Mijn mening is dat ´body´ positivity begint bij zelfacceptatie, vooral het mentale gedeelte, de rest volgt dan vanzelf. Wel moet ik toegeven dat beweging en sport je helpt jezelf, vooral jouw lichaam, beter te accepteren. Je zou dus kunnen zeggen dat het mentaal gedeelte en gezondheid de key zijn voor body positivity.

2018 was voor jou een belangrijk jaar. Waarom?

Het grappige is dat 2018 waarschijnlijk zwaarste jaar was op gebied van business en ook privé. Ik kreeg een kleine baby waar ik mee moest leren omgaan en daarmee veranderde ook de omgang met mijn man. Wij waren nu geen man en vrouw meer maar papa en mama, dat was heel erg wennen. Daarnaast groeide de Queens Football League met nog meer teams en lanceerde ik mijn webshop. Inmiddels zijn er Als ik er nu op terugkijk heeft het mij heel veel geleerd en kan zeggen dat 2018 mij heeft geconfronteerd met een nieuwe ´ík´. Iets wat ik toen niet kon beseffen maar nu achteraf wel waardeer!

Hoe zie je de toekomst?

Wanneer mensen mij vragen: Wat doe jij morgen? Zeg ik altijd dat ik dat niet weet haha! Het leven als ondernemer en als moeder is zo veelzijdig en onvoorspelbaar, dat ik gestopt ben met plannen maken. Het enige waar ik mee werk is mijn visie. Ik heb altijd een duidelijk beeld van wat ik wil en waar naartoe, alleen moet ik de weg daarheen zien uit te vogelen. Voor volgend jaar wil ik in ieder geval mijn kleding in winkels hebben in Amerika, gezien daar mijn target groep ligt. De Queens Football League (QFL) wil ik het komende jaar ook graag uitbreiden naar België. En dat gaat ook gebeuren! Bovendien gaan we Internationale wedstrijden spelen met een BeNeLux team. En in 2020 wil ik mij graag richten op internationale bekendheid van vrouwensport in het algemeen.

Wie is voor jou een wereldwijf en waarom?

Oprah Winfrey!! Haar verhaal is letterlijk waar ik mijzelf mee kan identificeren. Zij heeft de eerste stap gezet voor vrouwen met dromen zoals ik en dat is gewoon geweldig!

Mocht je meer willen weten van de Queens Football League of heb je een vraag aan Kanessa, volg haar dan op instagram of stuur haar even een mailtje!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!