Hallo, ik ben Floor Veer en ik drink vrijwel niet meer

Floor Veer - Colombia

13 juli 2019

Voor degenen die mij kennen, zal dat een beetje als een verrassing komen. Want op de meeste feestfoto’s sta ik wel met een glas wijn of bier in mijn hand. En ook bij etentjes was ik vaak degene die opperde: “We doen er toch wel een flesje wijn bij?”

Alcoholprobleem

Ik vind het te ver gaan om te zeggen dat ik een alcoholprobleem had. Zo zou ik nooit rijden met drank op, dronk ik alleen ’s avonds en zelden doordeweeks. Wat een alcoholprobleem precies is, laat ik aan de experts over maar in mijn definitie is het dat je echt niet zonder kan. En dat was niet het geval. Maar ik was wel heel graag met en mis het na een paar maanden ook nog steeds.

Geen alcoholprobleem dus, maar wel problemen met alcohol…Regelmatig had ik last van iets wat ze in Colombia ´lagunas´ noemen, oftewel zwarte gaten en mijn katers waren heftig en duurden de hele dag. En misschien wel het belangrijkste… ik heb slecht de controle. Twee wijntjes werden makkelijk een hele fles.

Ik las een artikel (wat ik nu niet meer kan vinden, sorry) over de invloed van alcohol op je hormoonhuishouding. Mijn menstruatie is altijd nogal heftig dus dat had me al aan het denken gezet. En toen ik op een woensdag zoals gewoonlijk zónder kater wakker werd dacht ik: “Dit is eigenlijk zo relaxed, dit wil ik vanaf nu altijd”. Ik vertelde mijn man Ray dat ik ging stoppen met drinken en die zei: “oké, als ik maar mag blijven drinken.” En dat vind ik dan weer prima!

Ben je zwanger?

Gewoon niet drinken blijkt de afgelopen tijd voor veel mensen om mij heen géén geloofwaardige reden te zijn. Ben ik zwanger? Heb ik soms gezondheidsproblemen? Moet ik rijden? Wil ik afvallen? Heb ik morgen iets belangrijks?

Nee, ik ben gewoon vrijwel gestopt met drinken. Misschien begin ik ooit wel weer, maar nu niet. Ik verlies gewoon niet graag de controle.

Als ik dat zeg, lijken veel mensen het gevoel te hebben dat ik hen aanspreek op hun gedrag, terwijl dat niet zo is. Als je wil drinken, moet je dat vooral doen. Wie ben ik?

Maar ik schrik wel van alle informatie die ik sindsdien opgezocht heb en toegestuurd krijg. Bijvoorbeeld dit artikel over ontwijnen wat een tijdje terug in het Parool verscheen. Alcohol wordt vrijwel overal in de ´westerse´ wereld als heel onschuldig ervaren, terwijl het dat aantoonbaar niet is. Sterker nog, onderzoekers vinden steeds meer schadelijke effecten van alcohol. Maar goed, ik wil dus nadrukkelijk niet die tuttebel zijn die nu ineens tegen iedereen gaat zeggen dat alcohol heel slecht is. Kies er dus gerust voor om deze alinea weer uit je geheugen te wissen.

HA! Het lukt toch niet

In de maanden die ik nu gestopt ben, heb ik één avond een flesje wijn samen met mijn man en één middag drie biertjes gedronken. Twee alcoholische events in elf weken! Ik ben daar trots op want het is ten eerste heel veel minder dan voorheen en ten tweede kon ik bovendien beide keren heel goed stoppen. Dat is winst voor mij en dus heel belangrijk.

Als ik dat aan anderen vertel krijg ik juist de reactie: ‘Ha, het lukt dus toch niet’ of ‘Niet volgehouden?’. Ik vind dat jammer. Alsof mensen wachten op een ‘mislukking’. Maar als ik eerlijk ben, heb ik me daar vast en zeker ook schuldig aan gemaakt als anderen minder wilden gaan drinken. Het geeft iets aan over de rol van alcohol in ons dagelijks leven. Zowel in Nederland als in Colombia.

Sociale rol van alcohol

In Colombia, net zoals in veel landen, vloeit de alcohol vaak rijkelijk. Bier wordt, denk ik, het meest gedronken. Op de voet gevolgd door sterke dranken zoals rum, whisky en een lokale anijsdrank Aguardiente die wel wat weg heeft van de Griekse Ouzo. Op een huwelijk staan de flessen vaak op de tafels en toen we afgelopen week een BBQ hadden waren de opties bier of…. bier. Pas na goed zoeken bleek er ook koffie en water te zijn.

Veel Colombianen drinken vooral met het doel om dronken te worden, lijkt het voor mij. Om alles even te vergeten. Zeker de armere Colombianen, die doorgaans natuurlijk ook meer ellende hebben waaraan ze graag even niet willen denken. Dat is mijns inziens anders dan in Nederland waar dronkenschap vaak een gevolg lijkt van ‘per ongeluk’ te veel drinken.

Hoewel er in Colombia in het algemeen minder gedronken wordt dan in veel Europese landen, zeggen ook onderzoekers dat er een flink alcoholprobleem in Colombia is. Met name in het weekend zijn er grote uitspattingen. Mensen drinken doordeweeks of bij het eten nauwelijks, maar gaan in het weekend helemaal los.

Teruglopende cijfers

Ook onder jongeren wordt er in Colombia flink alcohol gedronken. Cijfers lopen een beetje uiteen, maar in dit (Spaanstalige) artikel valt te lezen dat er al vanaf 11 jaar wordt gedronken en dat 58% van de jongeren met vrienden drinkt. Dat is best stevig. In een ander (tevens Spaanstalig) artikel las ik vergelijkbare cijfers. Wel lopen de cijfers gelukkig terug. In eerste instantie lijkt dat reden voor optimisme, maar helaas laat hetzelfde onderzoek zien dat het drugsgebruik hoger is geworden. Het lijkt dus alsof we altijd ‘iets’ nodig hebben.

Het doet me denken aan een abdijbrouwerij die ik ooit bezocht en waar de monniken vroeger alleen mochten drinken als het op die dag een dag van een heilige was. De gids kon niet uitsluiten dat er daarom zoveel heilige vieringen zijn in het katholieke geloof. Het is dus niet alleen van deze tijd.

Nooit meer proosten?

De effecten van mijn ‘niet drinken’ die ik tot nu toe merk zijn positief. De kwaliteit van m’n nachtrust is beter, net als mijn prestaties in de sportschool, mijn bankrekening en de hoeveelheid goede gesprekken. Blijf ik zo flink verminderd drinken? Geen idee. Ik zie het goed gebeuren dat ik met mijn ouders een flesje wijn drink als ik in Nederland op bezoek ben, of mijn vriendinnen proost op hun (of mijn) successen. Maar zo flink als dat ik dronk, daar hoop ik niet naar terug te gaan.  En daar proost ik dan weer op, met een kopje thee.

Over dit Wereldwijf: Floor Veer - Colombia

Floor Veer - Colombia
Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM. Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!