Ontmoet wereldwijf Kim, van Gabon naar Nederland: “Ik mis het avontuur van een vreemd land.”

Wereldwijf…Op dit moment voel ik me verre van dat. Thuis in Nederland met een bleek gezicht en met wallen van slaapgebrek achter mijn laptop. Het hectische leven van een huishouden met twee kleine kinderen in de stad, en dan ook nog op sociaal en carrière gebied mijn beste beentje willen voorzetten…

Maar Nederland is ook het land van onze lievelingsmensen, een eindeloos aanbod in de supermarkt, de Zeeuwse bolus, van contactloos betalen, van het super efficiënte openbaar vervoer (ook al hebben we daar altijd wat over te klagen), van wijn op het terras in het eerste lentezonnetje, van de seizoenen. Want ook dat is Nederland en daar hou ik van!

Een Afrikaans hart

Maar ik mis het avontuur van een vreemd land, het leren kennen van een andere cultuur en de mensen, de olifanten in onze tuin, het buitenleven, en de rust en ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat is in het kort wat Gabon mij bood. Maar om daar te komen moest eerst een aantal hobbels worden overwonnen. Toen ik hoorde dat mijn vriend een baan in Gabon kreeg, was ik behoorlijk teleurgesteld. Op het feit dat wij daar zo weinig zeggenschap in hadden gehad en dat het niet Azië was geworden.

Ik was altijd erg op Azië gericht geweest. Ik hou van de cultuur en het eten en had (nog) niets met Afrika. Ik had net het jaar daarvoor drie maanden onderzoek in Ghana gedaan en ik was eigenlijk teleurgesteld, zowel over wat het ontwikkelingswerk voorstelde als over de manier waarop met de bossen en het wildlife werd omgegaan. Nu, zeven jaar nadat we zijn vertrokken, kan ik zeggen dat ik Afrika in mijn hart heb gesloten. Ik begrijp de mensen die zeggen dat ze verliefd zijn geworden op Afrika.

Noodgedwongen expatvrouw

Gabon betekende voor mij een grote omslag. Ik vertrok met het idee dat ik met mijn achtergrond in bosbeheer en duurzaamheid bij het WWF aan de slag zou gaan. Maar na enige tijd werd duidelijk dat ik geen werkvisum zou krijgen. Ik werd noodgedwongen thuisblijvende expat vrouw. Ik merkte hoeveel druk ik mezelf oplegde; ik had toch gestudeerd dus ik moest mijn eigen geld verdienen!

Toen ik dit idee na een jaar kon loslaten, heb ik volop genoten en op een andere manier mijn grenzen verlegd! Ik heb leuke projecten gedaan op vrijwillige basis, het land verkend, leren vissen en in mijn eentje met een 4×4 door overstroomde gebieden gereden. Maar ik heb ook champagne gedronken, veel gesport en me tegoed gedaan aan de voordelen die bij een expat bestaan komen.

Nieuw avontuur?

Terug in Nederland had ik moeite me weer aan het snelle ritme aan te passen. Inmiddels moeder geworden van een zoontje van toen een jaar, vond ik de hectiek in Nederland lastig en miste ik het buitenleven. Ik leek de ontspannen manier van leven in Afrika meteen achter me te hebben gelaten. En dit is nog altijd een uitdaging. Hoewel we weer helemaal gesetteld zijn hier hoop ik ook weer op een nieuw buitenland avontuur. Maar voor nu neem ik jullie graag mee in mijn belevenissen in Gabon.

ONTMOET HIER MEER INSPIRENDE WERELDWIJVEN

Over dit Wereldwijf: Kim Geene - Nederland

Hi, ik ben Kim en ik neem jullie graag mee in de bijzondere en ongerepte wereld van Gabon, waar ik vier jaar heb gewoond. En hopelijk over enige tijd ook in de belevenissen vanuit een nieuwe plek. Want na drie jaar Nederland gaat het bij mij al wel weer kriebelen.