Thema maand september 2019: A happy and healthy world

Ingeborg van t Pad Bosch

Goede voornemens maak ik niet alleen in januari. Vaak neem ik me ook van alles voor in de zomer. Of ik nou op m’n handdoekje op het strand lig, wandel in de bergen of allerlei andere gewoonten, geuren en kleuren oppik van het land waar ik vakantie vier. Gek genoeg wil ik eigenlijk een leeg hoofd maar door afstand te nemen van de dagelijkse praktijk, bedenk ik mij altijd allerlei nieuwe dingen…

Of het nou gaat om ‘anders’ eten, een regelmatig levensritme, minder drinken of meer balans tussen werken, bewegen en ontspannen…. De vakantieperiode geldt vaak als een voorbode op allerlei veranderingen die ik door wil voeren. Een mooi thema voor de wereldwijven om een frisse start van het seizoen te maken! 

A happy and healthy world?

Er is een heleboel te doen op het gebied van gezondheid in de wereld. Redden we onszelf en de wereld door minder vlees te eten? In de VS worden grote farmaceuten aangeklaagd voor hun rol in de Opioid-crisis. De geestelijke gezondheid in Westerse landen staat onder druk en steeds meer mensen in Nederland lijden onder een burn-out. In welke delen van de wereld worden mensen het oudst en waarom? Want of het nou gaat om lichamelijke of geestelijke gezondheid, de verschillen tussen culturen en landen zijn groot en interessant om eens onder de loep te nemen. 

Kaas, melk en frikadellen

Wisten jullie trouwens dat Europa lichamelijk gezien het gezondste continent van de wereld is? Tenminste als we de Healthiest Country Index van Bloomberg geloven.  In het onderzoek zijn 169 landen onderzocht en is er onder meer gekeken naar de levensverwachting van inwoners. Tabaksgebruik en vetzucht zorgden voor strafpunten en ook factoren als sanitaire voorzieningen en schoon water zijn meegewogen.

Europa staat maar liefst zes keer in de top 10! De mediterrane landen vormen de koplopers. Dat wordt verklaart door het mediterrane dieet, bestaande uit onder meer tomaten, extra vierge olijfolie en noten, dat zorgt voor minder hartproblemen. Helaas is Nederland zonder duidelijke oorzaak van de 13e naar de 15e plek gezakt….die kaas, melk, frikadellen en kroketten werken toch een beetje tegen. 

De Verenigde Staten staan niet zo verrassend 35e op de lijst en China is geklommen naar de 52e plaats…

De top 10 

  1. Spanje: Het lijkt erop dat gerechten als paella en gazpacho thuishoren op de lijsten voor gezond eten. In 2040 zal Spanje de hoogste levensverwachting ter wereld hebben, voorspelt het Washington Institute for Health Metrics and Evaluation. Spanje heeft nu al de hoogste levensverwachting van de Europese Unie.
  2. Italië: Onderzoek heeft aangetoond dat mediterrane diëten tot de gezondste ter wereld behoren. Tel daarbij op dat ouderen vaak nog deel uit maken van het dagelijkse leven. De levensverwachting in Italië is mede daardoor hoog en het heeft een zogeheten blauwe zone op Sardinië: een gebied waar mensen meetbaar langer leven dan elders.
  3. IJsland kent een heel hoge levensverwachting en een door de overheid gefinancierd zorgstelsel in Noordse stijl.
  4. Japan: Mede door het dieet van vette vis en rijst hebben Japanners een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld.
  5. Zwitserland: Het bergachtige centraal in Europa gelegen land is met zijn natuurschoon, meren en rivieren de droom van elke wandelaar. En ze hanteren daar een dieet met veel fruit en granen en een actieve en sportieve cultuur.
  6. Zweden: Het ijzersterke door de overheid gefinancierde zorgstelsel slokt ongeveer 12 procent van het BNP op.
  7. Australië: Door de wijdverspreide sportcultuur en het buitenleven is Australië een van de gezondste plekken ter wereld.
  8. Singapore heeft een van de hoogste levensverwachtingen van de regio en een hoog aangeschreven zorgstelsel.
  9. Noorwegen heeft het hoogste aantal verpleegsters en verloskundigen per inwoner van Europa, maar kampt ook met het meeste drugsgebruik en het hoogste zelfmoordcijfer van de Noordse landen.
  10. Israël : Israël staat mede dankzij het mediterrane dieet op plek 10.  De levensverwachting van 82,9 jaar is relatief hoog.

Een mooie opsomming maar wat merken De Wereldwijven daarvan? Lees deze maanden persoonlijke en actuele verhalen over A Happy and Healthy World

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!