Marianne Thieme in Portugal: ‘De mens is het enige wezen dat een crisis veroorzaakt’

Mirjam Collens Portugal

Op 7 september gaf Marianne Thieme (PvdD) een lezing in Porto. “Hoe we met mes en vork het tij kunnen keren”, legde zij uit aan publiek dat vanuit alle hoeken van de wereld samenkwam. De lezing was onderdeel van de wereldconferentie die de Partij voor de Dieren samen met de Portugese partij PAN (People-Animals-Nature) organiseerde.

Voor de wereldconferentie ‘Eco-crisis: Turning the tide‘ kwamen Partij voor de Dieren en 14 zusterpartijen en 33 ngo’s bijeen om gezamenlijk te werken aan een versneld proces naar verandering. Dit door het deelnemen aan workshops en het delen van kennis en ervaring. Met haar lezing wil Marianne Thieme het publiek stof tot nadenken geven aangaande de noodzaak van een nieuw soort politiek. Een die zich niet langer alleen richt op de belangen van de mens, maar die rekening houdt met de belangen van de planeet en al haar inwoners. De lezing werd aangekondigd door Bebiana Cunha, raadslid voor PAN in Porto en een kandidaat voor de komende Portugese parlementsverkiezingen in oktober.

Van ego naar eco

“In een wereld zonder mensen zou er geen crisis zijn”, vertelt Thieme. De bosbranden in de Amazone, klimaatverandering en het dierenleed komen onder meer aan bod, waarbij Marianne steeds weer terugkomt op hetzelfde punt: het egocentraal en kortetermijndenken van de mens. Een mentaliteitsverandering waarin ecocentrale keuzes gemaakt worden, is volgens haar de meest effectieve manier om de aarde met alles wat leeft, te redden. In het dagelijks leven én in de politiek. “Mensen zijn steeds op zoek naar nieuw leven op andere planeten, terwijl we een mooie aarde hebben waar we levende wezens in de steek laten”. 

“In de toekomst is vleesconsumptie antisociaal”

Dieren smaken zo goed, vlees is goedkoper dan kattenvoer, ik leef in het moment, ik wil het niet weten of angst voor dierenrechten, zijn argumenten die mensen volgens Thieme gebruiken om dieren-exploitatie goed te praten. “Wij kunnen ervoor kiezen om de wereld te voeden door te stoppen met de consumptie van vlees”.

Foto: Mirjam Collens

Dat vlees goedkoper kan zijn dan kattenvoer, zou volgens Marianne rationeel niet moeten kunnen: “Ergens moet iemand hier de prijs voor betalen”. Vandaag de dag willen we allemaal onze verlangens vervuld hebben, vertelt ze. “Ten koste van de kwaliteit, een betere wereld en toekomst. De aarde kan het niet lang meer aan om nog meer van alles te willen”.

Vlees eten is het nieuwe roken

Ze vindt het onbegrijpelijk dat men bij de aanschaf van een mobieltje alle mogelijke research doet om het beste van het beste te krijgen, maar wel makkelijk denkt over vlees dat wordt toegelaten in het eigen lichaam. “We willen ook graag geloven dat varkens blij zijn en mee willen helpen aan een stuk worst, we geven lichaamsdelen vriendelijke benamingen en verpakken vlees op een manier die ver weg staat van waar het vlees vandaan komt. De productie en consumptie zijn ver van elkaar verwijderd en de consument heeft er dus eigenlijk helemaal niets over te zeggen. Uit het oog, uit het hart”.  

Thieme is ervan overtuigd dat vlees eten in de toekomst als antisociaal gedrag gezien wordt en verwijst naar de sigarettenindustrie. Die maakt een dergelijke verandering door waarin machtsposities afnemen, iets wat men ook niet verwachtte.

Foto: Daniela Pereira @bynistudio

Wanneer je goed zorgt voor dieren, zorg je automatisch goed voor de mens

Interactie tussen mensen in de zaal met Marianne levert interessante gesprekken op.

Een Portugese vrouw spreekt haar blijheid uit over de realisatie van vegetarische maaltijden in openbare ruimtes dankzij PAN. Dan de bezorgdheid die een dame uit over Unilever. Ze heeft haar bedenkingen over de verkoop van hun veganistische producten terwijl het bedrijf lang niet altijd ethisch handelt.

“We hebben geen tijd om te wachten tot alle bedrijven 100% ethisch werken en nu is alles meegenomen. Hopelijk gaan bedrijven als deze inzien dat deze verandering moet komen en hiernaar handelen. Natuurlijk is homemade de toekomst, antwoordt Marianne. Wanneer er toelichting gevraagd wordt over de ecocentrische benadering die de partijen voor de dieren handhaven, zegt ze: “Wanneer je je richt op dierenwelzijn, richt je je automatisch op het welzijn van mensen, alleen vanuit een ander oogpunt”. Op de vraag of een kapitalistisch systeem deze ideeën kan waarmaken is het antwoord nee: “Multinationale belangen schaden de planeet en haar inwoners”.

Daniela Pereira@bynistudio

Wat kan ik doen om de planeet te helpen?

Een tiener wil weten wat zij kan doen om de planeet te helpen. Ze komt uit een klein geïsoleerd dorp, waar de meeste mensen om haar heen niet om vervuiling of dierenwelzijn geven. “Probeer mensen die er niks van willen weten niet te overtuigen. Praat met vrienden en familie die wel graag naar je luisteren op een positieve manier. Veel activisten lijken niet zo blij, dat helpt niet. Verleid ze met heerlijk eten”, aldus Marianne Thieme. Vegetarisch en veganistisch eten is in de supermarkten prijzig, wordt opgemerkt met de vraag hoe hier verandering in kan komen zodat het voor iedereen financieel toegankelijk wordt. Wat Marianne betreft zou de BTW op groenten en fruit hiervoor omlaag moeten, wat PAN in Portugal reeds gedaan heeft. Daarentegen zou de BTW voor vlees omhoog moeten, wat het patroon van de consument helpt te veranderen.

Daar waar de Partij voor de Dieren successen heeft geboekt, heeft Portugese collega PAN deze nog te maken, maar ook andersom. De Portugese parlementsverkiezingen in oktober zullen uitwijzen of PAN meer ruimte krijgt om verdere stappen te maken naar de door hun geopperde verandering, die ook in Portugal heel hard nodig is.

WIL JE LEZEN OVER HOE DE WERELDWIJVEN DENKEN OVER VLEESCONSUMPTIE? KLIK DAN HIER

Over dit Wereldwijf: Mirjam Collens - Portugal

Mirjam Collens - Portugal
Ola! Ik ben Mirjam, een Rotterdammer die vanwege de liefde in 2018 haar stad inruilde voor een plaatsje vlakbij Porto. Met mijn artikelen wil ik de lezer informeren, inspireren en motiveren. Van locals met een bijzonder verhaal tot aan mooie plekjes en levenswijzen. Goede initiatieven die een betere wereld & het welzijn van mens en dier bevorderen hebben mijn aandacht.