Bedrijf van een wereldwijf. Wendy geeft online Nederlandse les aan wereldkinderen

Mijn bedrijf ontstond als vanzelf. Een kwestie van op de juiste plek zijn, met de juiste blik en op het juiste moment. Het begon vanuit de vraag naar kwalitatief goede Nederlandse les in een expat-omgeving in Den Haag, mijn eigen naar buiten gerichte blik en het nodige ondernemersbloed.

Mijn passie om te onderwijzen was er al langer dan ik me kan herinneren. Evident vanuit mijn achtergrond; mijn oma was echt een hard-core kleuterjuf en zo ook een tante waar ik veel mee had.

Toch ging ik snel een andere weg, waar ik nog steeds blij mee ben. Ik was te jong. Na mijn eerste twee jaren PABO koos ik voor een universitaire studie. Ik was enorm gemotiveerd, nog onzeker of lesgeven mijn (eind)doel was en enorm geïnteresseerd in de psychologie en pedagogie. Ik ging psychologie studeren.

Reizen bood mij een bredere blik op de wereld

Aangezien ik al wat ouder was en wist dat ik het toch wel zou afronden, onderbrak ik mijn studie psychologie om te gaan reizen. Grote delen van Afrika en Azië heb ik bereisd. Het heeft gemaakt tot wat ik nu ben: een vrouw met een brede blik, cultureel sensitief en altijd geïnteresseerd in de rest van de wereld. Terug in Nederland heb ik mijn studie afgerond en bij de eerste kans die zich toen via mijn partner voordeed, zijn we naar Aruba verhuisd .

Na Aruba kwam een krap jaartje Nederland en zijn we vervolgens voor vier heerlijke jaren doorgeschoven naar Madrid. Aansluitend op de periode in Spanje hebben we bijna tien jaar in Nederland gewoond. In die tien jaren reisde mijn man enorm veel, twijfelden we over buitenlandplaatsingen en groeiden onze kinderen op. Reizen en de wereld buiten Nederland waren altijd al onderwerp van gesprek in ons gezin.

Wendy van Nederlandse les voor kinderen

Nederlandse les aan expatkinderen

In Spanje was de liefde voor het onderwijs weer aangewakkerd, doordat ik een peuterspeelzaalgroep opstartte voor Nederlandse peuters en kleuters. In Nederland besloot ik toen onze jongste naar school ging om alsnog (versneld en digitaal) de PABO-opleiding af te ronden met een diploma. Ik ging werken op verschillende scholen en begon extra lessen te geven aan expatkinderen. Toen de vraag naar deze lessen toenam, richtte ik Dutch for Children op. Maar er bleek ook behoefte aan Nederlandse les elders in het land te zijn en dus breidde ik mijn praktijk uit naar online lessen via Skype.

Intussen keken we met zijn allen uit naar een plek waar we gezin konden zijn, met relatief weinig reizen van mijn mans’ kant. Het werd Curaçao!

Ik nam mijn bedrijf gewoon mee en eigenlijk groeide toen het online gedeelte explosief.

Het in persoon lesgeven was er simpelweg niet meer bij. Het opende een nieuwe markt. Dutch for Children online was een feit.

Aap, noot, mies vanuit je eigen kamertje in Singapore

Het is een uitkomst voor Nederlandse kinderen overal ter wereld. Ze kunnen vanuit het comfort van hun eigen kamer en huis Nederlandse les volgen. Passend bij hun school- en leefschema, hun gastland en hun niveau en interesses.

Dutch for Children biedt kortom online Nederlandse les op maat aan. Onafhankelijk van plaats en tijd. Wij onderscheiden ons van de grotere partijen, die kant en klare pakketten aanbieden met sporadische contactmomenten. We zijn er laagdrempelig, antwoorden binnen 24 uur en bieden áltijd les, aanbod en tarief op maat aan omdat we als geen ander weten hoe belangrijk dit is als je als expat leeft in een andere omgeving en cultuur.

Bovendien werken bij Dutch for Children alleen leerkrachten van hoge kwaliteit, die zelf in het buitenland wonen of gewoond hebben en die gewend zijn om kinderen en ouders kwaliteit op maat te bieden.

Mijn ambitie is om Nederlandstalige kinderen óveral ter wereld op een betekenisvolle manier online les van hoge kwaliteit te beiden en hen daar plezier aan te laten beleven. 

Nederlandse les op afstand

Mijn zoon: “De lessen vliegen voorbij!”

Zelf gebruiken we nu ook Nederlandse les online voor onze zoon. Na twee jaar Nederlands op het voortgezet onderwijs in Curaçao gaat hij nu naar een Amerikaanse school in de Dominicaanse Republiek. Hij krijgt les van een van mijn collega’s en is enthousiast! De lessen vliegen voorbij. Dat zijn tenminste zijn woorden. Mijn collega doet dit door de lessen interessant te maken en de Nederlandse cultuur op een humorvolle en waardevolle manier over te dragen. Voor mij wederom een bevestiging dat les op maat geen belasting is, maar motiveert!

Mijn advies voor iedere ouder in het buitenland die twijfelt over Nederlandse les: gewoon doen! Begin eraan en je zult zien dat je je kind een onbetaalbaar cadeau geeft, namelijk dat zij in meerdere talen opgroeien en zich ontwikkelen!

Cadeau voor de lezers van Wereldwijven

Omdat we graag ieder kind een positieve ervaring gunnen met het bijhouden en ontwikkelen van hun moedertaal, krijgen de eerste drie lezers die hun kind aanmelden voor Nederlandse lessen bij Dutch for Children een cadeau naar keuze. Je kunt kiezen uit een bonus van een gratis VIP-gesprek met mij van een uur of een gratis plan van aanpak op maat voor je kind. 

De V(ery)I(mportant)P(arent)-sessie gaat over:

  • de wensen en doelen die jullie als ouders hebben en zien voor jullie kind
  • hoe jullie als ouders de kinderen kunnen begeleiden
  • vragen van jullie kant over taal, taalontwikkeling en meertaligheid: tips en advies op maat
  • eventuele vragen die jullie hebben over de dagschool (vs online), scholen in Nederland, etc

De VIP-sessie bereiden we via de mail voor, waarin jullie vooraf onderwerpen en vragen kunnen insturen, zodat ik deze grondig kan voorbereiden. De VIP-sessie kun je eenmalig gedurende het gehele eerste schooljaar opnemen. Je hoeft dit dus niet direct op te nemen, als je het liever halverwege of aan het einde van het schooljaar opneemt.

Het plan van aanpak bestaat uit:

  • bekijken en vaststellen van het huidige niveau van je kind door middel van een instaptoets of gezamenlijk maken van een aantal taaloefeningen
  • opstellen van een plan van aanpak en evaluatie na 6-8 weken
  • Dus, meld je nu aan voor een vrijblijvend Skype-gesprek of gratis proefles en maak kennis met Dutch for Children. Hier kun je kennismaken met ons team: Crystel en Wendy. In het filmpje hieronder krijg je een indruk van de lessen die we geven.

Meer lezen? Op de website van Wendy vind je blogs over: Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind Nederlands tegen me praat i.p.v. de landstaal? Of, hoe krijg ik mijn kinderen aan het lezen in het Nederlands? Daarnaast vind je er bruikbare bronnen om je kind te helpen het Nederlands goed bij te houden.

Over dit Wereldwijf: Wendy van Dalen - Nederland

Buenas días, mijn naam is Wendy en ik woon sinds juli 2022 weer in Nederland met ons gezin. Ik ben wereldvrouw, echtgenote, moeder, expat en eigen ondernemer. We hebben eerder in Aruba, Spanje, Nederland, Curaçao en de Dominicaanse Republiek gewoond dankzij het werk van mijn man. Zelf ben ik leerkracht en oprichter van Dutch for Children, een online school die Nederlands geeft aan kinderen overal ter wereld. Onze kinderen zijn inmiddels 21 en 17 jaar.