In Canada krijg je bij je Happy Meal een Hollands kinderboek

Marcia Jansen

Ze was niet meteen gecharmeerd van het idee, maar nu vindt kinderboekenschrijfster Margriet Ruurs het toch erg leuk dat kinderen in heel Canada haar kinderboek cadeau krijgen bij een Happy Meal!

“Ik ben geen fan van fastfood, maar het is een mooie manier om boeken in de handen van kinderen te krijgen die normaal misschien niet zo vaak lezen.”

birthdays around the world

Het boek Birthdays Around the World schreef ze twee jaar geleden. Het maakt deel uit van een serie van drie boeken waarin kinderen over de hele wereld vertellen over gewoonten in het land waar ze wonen.

De 66-jarige Ruurs woont alweer vijfenveertig jaar in Canada en schrijven doet ze eigenlijk al vanaf het begin in het Engels. “Ik ben inmiddels veel langer in Canada dan dat ik in Nederland heb gewoond”, vertelt Margriet in een klein eetcafé op Salt Spring Island waar ze sinds 2008 met haar man woont. “Ik ken de taal niet goed genoeg meer om in het Nederlands te schrijven en de taal is in de afgelopen veertig jaar ook veel veranderd. Dan moet ik echt nadenken, in het Engels gaat het me gewoon makkelijker af.”  

27 keer verhuisd

De uit Delft afkomstige schrijfster koos in 1974 samen met haar man – na eerst in San Francisco en Oregon te hebben gewoond – voor een avontuur in Canada. “Mijn man heeft in Colorado gestudeerd en had al plannen om naar het buitenland te gaan.” Het werd Canada waar haar man als park ranger al snel werk vond in een provinciaal park net buiten Calgary. Sinds die tijd zijn ze 27 keer verhuisd. Haar jongste zoon werd geboren in Banff, met haar familie woonde ze in de Yukon en in de Okanagan en sinds 2008 woont ze aan de westkust van Canada, op een eiland zo groot als Texel, waar ze naast het schrijven een Bed & Breakfast runt.

40 kinderboeken en de hele wereld rond

Ruurs publiceerde de afgelopen jaren veertig kinderboeken en reist de wereld rond om haar boeken te promoten en lezingen te geven op scholen. De meeste exemplaren werden verkocht van My Librarian is a Camel over de bijzondere manieren waarop kinderen in uithoeken van de wereld toch boeken kunnen lezen. Het boek Stepping Stones – waarvoor ze samenwerkte met een Syrische kunstenaar en waarin ze vluchtelingenproblematiek onder de aandacht brengt – is het meest vertaald. 

“Het is een thema dat mij nauw aan het hart ligt want  mijn ouders woonden in Rotterdam tijdens de Tweede Wereld Oorlog en hebben daar de bombardementen meegemaakt. Daar heb ik vaak verhalen over gehoord”, vervolgt ze.

Stepping Stones

Vluchtelingen zijn van alle tijden

“Vluchtelingen zijn van alle tijden. Mijn kleinzoons zagen hier in Canada de beelden van de oorlog in Syrië, en de gevolgen voor de mensen daar, iedere avond op het journaal. Ik hoop dat kinderen door het lezen van ons boek beseffen hoe belangrijk het is dat we mensen die in hun eigen land niet veilig zijn, moeten opvangen. Dat ze compassie hebben voor vluchtelingen.” 

In haar meeste boeken zijn sociale thema’s verwerkt. Ruurs: “Boeken verbreden je wereldbeeld; je leert over anderen en daarmee ook over jezelf.  Wat ik hoop is dat kinderen na het lezen van mijn boeken de wereld een beetje mooier maken.” 

Over dit Wereldwijf: Marcia Jansen - Canada

Hello! Ik ben Marcia en woon sinds 2012 samen met man en twee dochters aan de westkust van Canada. Vanaf Salt Spring Island werk ik als freelance journalist voor Nederlandse en Canadese opdrachtgevers. Mijn favoriete onderwerpen zijn reizen, sport en human interest stories.