Aan Floor in Colombia van Ingeborg uit Amerika

Ingeborg van t Pad Bosch

Ingeborg van t Pad Bosch - VS

4 oktober 2019

Tja, New York is toch echt een stad die je moet komen bezoeken Floor. Niet te vergelijken met welke andere stad in de Verenigde Staten ook, maar Baltimore, Philly en Washinghton DC zijn natuurlijk ook fantastische bestemmingen!

Het is altijd zo verfrissend om, als je ergens al langere tijd woont, van iemand met een frisse nieuwe blik ervaringen te horen over de cultuur waar je je dag in dag uit in bevindt. Ik zou dan ook graag een keer naar Colombia afreizen en mijn observaties met je willen delen! Ook dat is, net als Amerika, een land waar zoveel vooroordelen over bestaan in Nederland.

Net als in de film

“Net als in de film!” dat herken ik heel erg van toen ik hier in 2010 voor het eerst rondreed. Alles in het straatbeeld leek zo uit een TV-serie te komen. Van de groene grasvelden in de suburbs en het post-autootje tot de enorme glimmende vrachtwagens op de snelweg en de knalgele schoolbussen.

En ook de sirenes van de rode opgepoetste brandweerauto en de Stars and Stripes die overal trots wapperden, spraken enorm tot mijn verbeelding van The Greatest Country on Earth.

Nu ik er al bijna 10 jaar woon, vallen al die dingen nauwelijks meer op. Ik ben gewend geraakt aan de grote SUV’s, de lage benzineprijs en het gemak van mijn creditcards. En ik moet zeggen, als je verder niet om je heen kijkt, genoeg geld hebt en verder niet te kritisch bent, leef je hier als God in Frankrijk. Echt alles kan, niets is te gek en werkelijk alles is mogelijk. Je kunt hier echt je dromen uit laten komen. Al wil je een olifant bestellen voor je tuinfeest!

Zo zouden we nooit op een eiland hebben gewoond als we niet naar de USA waren verhuisd, was mijn oudste waarschijnlijk beteugeld door het Hollandse ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, hadden mijn middelste en jongste niet zo’n waanzinnige sportbelevenis gehad als dat ze hier krijgen en was ik waarschijnlijk nooit aan DeWereldwijven.com begonnen. We hebben hier in New York mensen ontmoet en dingen meegemaakt waar ik vroeger alleen maar van kon dromen en vrienden voor het leven gemaakt die ik anders nooit ontmoet zou hebben. Ik heb met mijn gezin dus nogal wat te danken aan de Verenigde Staten van Amerika!

Maar echt alles kost hier geld. Veel geld…

Wat zit er in hemelsnaam in mijn karretje?

Het overkomt me regelmatig dat ik in mijn boodschappenkarretje kijk bij de kassa en me serieus afvraag wat in hemelsnaam zo duur kan zijn. Gezond eten zoals fruit en groenten zijn hier echt prijzig. Zojuist kocht ik een pak melk voor 4,99 dollar. Een bak yoghurt kost hier 7,85 dollar. Vis? Niet te betalen. Het is dus ook geen wonder dat veel arme gezinnen voornamelijk bij de McDonalds of Wendy’s zitten en vaak forser zijn dan de ‘rijkere joggende Amerikanen.’

En ja, ik had je inderdaad gewaarschuwd. Voor 90 dollar heb je meestal een kamer in een Motel met bedbugs en uitgedrukte peuken op de badrand. Afgelopen zomer had ik een soortgelijke ervaring, inclusief zes sloten op de deur en crackheads op het balkon. Ik weet niet of je ooit de film The Florida Project hebt gezien? Er wonen namelijk vaak hele gezinnen in zo’n motel kamer. In de zomer bbq-en ze op de parkeerplaats, omgeven door plastic zwembadjes, kinderen op blote voetjes en schurftige honden…

Het verschil tussen arm en rijk

Het verschil tussen arm en rijk is hier dan ook enorm groot. En dat is eigenlijk overal zo in de Verenigde Staten. Of je nou de zwerver in de portiek van the billionairs-tower in New York ziet of de alleenstaande moeder in The MidWest die haar maaltijd bij de kerk ophaalt. Er zijn nog nooit zoveel daklozen in San Francisco geweest vanwege de hoge huizenprijzen door Silicon Valley en Chicago heeft de meest bloedige zomer ‘ever‘ in de arme wijken rondom de stad gehad.

Daar merk je allemaal niets van als je naar de rijke suburbs gaat of in steden als Washington in de mooie wijken loopt. Daar geldt picture perfect. Mooie huizen, prachtige tuinen, glimmende auto’s en mooie mensen. Allemaal onderhouden door ja… inderdaad vooral Hispanics. Ik ben het helemaal eens met de neef van jouw man en zijn vrouw. Zonder deze hardwerkende bevolkingsgroep stort dit hele perfecte plaatje, incl. de zorg voor zieken, ouderen, gehandicapten en kinderen, totaal in elkaar.

Make America Great Again? 

Amerika is groots in militaire macht en verering. Ik snap dat je dat als overweldigend ervaart maar veteranen zijn hier heilig en hebben een speciale status. En dat is ook wel terecht. Je zult maar in Afghanistan als jan soldaat Amerika moeten vertegenwoordigen en het risico lopen een arm of een been kwijt te raken, en erger, je leven. Veel Amerikanen geloven heilig dat de VS de vrijheid waar ook ter wereld moet verdedigen en winnen voor de mensheid. Wist je trouwens dat veel militairen hier uit arme gezinnen komen omdat het leger hun enige kans is op een goede opleiding? Want ook dat is hier voor een gewone sterveling niet te betalen.

Tja, dat zinnetje dat je tegenkomt in de airportshops op t-shirts en petjes…Maar wat is ‘great‘ in dit land van de dubbele moraal? The land of the free sluit immigranten en hun kinderen op in kampen, heeft gevangenissen die overvol zitten met voornamelijk gekleurde mensen, houdt vast aan het second amendment maar houdt miljoenen kinderen regelmatig in lockdown in hun klaslokalen vanwege het gevaar van school shootings. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Tot slot, wil ik hier oud worden? Ehm…nee…Had ik dit avontuur willen missen? Voor geen goud. Amerika heeft mijn wereld verrijkt en vergroot. De ‘Yes you can‘ mentaliteit zit voor altijd in mij gebakken!

Liefs Ingeborg

LEES HIER DE BRIEF VAN FLOOR AAN INGEBORG

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!