Bedrijf van een wereldwijf. Marja Baas van MYOMY do goods: “Het kan wel!”

Ingeborg van t Pad Bosch

Marja Baas startte in 2007 Fashion House MYOMY do goods Het bedrijf ontwerpt duurzame tassen en accessoires van leer die zijn geïnspireerd op iconische voorwerpen uit het dagelijks leven en worden ontworpen met een missie to do good. Het eerste design was de beroemde MY PAPER BAG – het duurzame alternatief voor de wereldberoemde bruin papieren zak. 

Marja is getrouwd en moeder van twee mooie zonen. Ze leeft in een echt mannenhuishouden dus, zelfs de twee katten zijn mannetjes.

Haar levensmotto? “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet”. Zakelijk hanteert ze de regel: “het kan wél!”

Hoe ben je op het idee gekomen om jouw bedrijf op te richten? 

Na de succesvolle verkoop van mijn eerste bedrijf wilde ik mijn ondernemerskennis en -kunde inzetten voor een bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld. Toen ik tegen een gepensioneerde lederwaren man aanliep, die als vrijwilliger naar India ging om mensen in een Fairtrade werkplaats te helpen meer Fairtrade werk te krijgen door het maken van betere producten voor de westerse markt dacht ik: Dat is leuk! Ik ga je helpen.

Ging dat allemaal van een leien dakje of heb je drempels en dalen moeten overwinnen? 

Dat ging zeker niet van een leien dakje maar geeft wel heel veel plezier en voldoening. We hebben in India bijvoorbeeld zeker vier jaar gewerkt aan de kwaliteit en nu kan dat concurreren met de bekende merken, die niet Fairtrade zijn…

Hoe maakt MYOMY Do goods het verschil? 

Voor mij betekent sociaal ondernemen dat je bij de bedrijfsvoering aan winst en tegelijkertijd aan impact-doelen werkt. De impact van onze activiteiten ligt aan beide kanten van de waardeketen. Iedereen die onze producten maakt, verkoopt, koopt of draagt is even belangrijk. Iedere tas, maker en drager heeft bovendien haar eigen verhaal. Allemaal delen ze dezelfde droom om mooie producten te maken en die te dragen voor een betere wereld. Samen met onze community van Positive Icons kunnen we echt een verschil maken en iedereen versterken en inspireren die met of voor MYOMY do goods werkt.

“Tas voor tas, laten we een onvergetelijke indruk achter.”

Door lange termijn partnerschappen aan te gaan met fair trade organisaties, kunnen we indirect investeren in de toekomst van onze makers. Onze samenwerking stelt hen in staat een eerlijk inkomen te verdienen, acceptabele werkuren te draaien in een veilige werkomgeving en te werken aan persoonlijke ontwikkeling via trainingen. Dit biedt hen de vrijheid en het zelfvertrouwen om eigen keuzes te maken en een voorbeeld te zijn volgende generaties.

We doen dit in nauwe samenwerking met onze drie producenten: Craft Resource Center (CRC) in India, i-did in Nederland en Leatherina in Bangladesh.

“Samen vormen we de MYOMY community. Samen gaan we voor fair fashion en inspireren we een bewuste levensstijl.” 

Als doorverkopers en dragers van onze tassen het MYOMY do goods verhaal delen, zullen ze anderen ook inspireren een bewuste en duurzame lifestyle te omarmen. We koesteren onze community en waarderen de gezamenlijke bijdrage aan een eerlijke en duurzame mode-industrie. 

Hoe meet je jouw impact? 

Wij werken nu aan doelen 2020; op onze website staan deze uitgebreid beschreven; alsook de voortgang. Wij hebben onlangs alweer onze doelen bijgesteld naar 2025 doelen. Ons grote doel is dat MYOMY dan behoorlijk circulaire producten heeft en dat we in verschillende landen en continenten verkrijgbaar zijn. Uitgroeien tot een Circulair-Chique wereldmerk! Wie weet kunnen De Wereldwijven ons daar nog een handje bij helpen!

Wat betekent circulair?

Circulair betekent dat de materialen ofwel verwerkt kunnen worden tot mooie nieuwe producten, ofwel kunnen dienen als voedsel voor de aarde. Op deze manier worden we verantwoordelijk voor onze producten aan het einde van de levensduur. Wanneer een klant een andere tas wil, kan hij of zij hem binnenkort aan ons terugsturen en ruilen voor een nieuwe. Wel met bijbetaling natuurlijk!

Waar ben je het meest trots op als je kijkt naar jouw onderneming?

Tja, waar niet op? Ons team, de nieuwe, fantastische werkplaats in Dhaka, Bangladesh, geleid door een powervrouw in een strenge mannencultuur, onze mooie tassen, onze WFTO (World Fair Trade Organization) garantie; dat was echt een mijlpaal!

Welke boodschap wil je meegeven aan andere vrouwen die ondernemen of op het punt staan te gaan ondernemen?

Vooral heel veel plezier en succes! En onderzoek vooral van te voren heel goed wat je gaat doen en vraag advies aan mensen uit je vakgebied zodat je zo min mogelijk negatieve verrassingen krijgt. Dan is de kans op mooie verrassingen veel groter!

Tot slot, Wij vinden jou een echt wereldwijf. Wie vind jij een wereldwijf?

De Zweedse Greta Thunberg is een meisje van 16 jaar dat zich door niets of niemand laat weerhouden om zich in te zetten voor het klimaat. Er valt van alles op haar af te dingen maar ze doet het maar wel en is inmiddels wereldberoemd; dit soort mensen heb je nodig om dingen te laten kantelen!

Over dit Wereldwijf: Ingeborg van t Pad Bosch - VS

Ingeborg van t Pad Bosch - VS
Hi! Ik ben Ingeborg en woon sinds 2010 met mijn gezin in New York. Ik schreef tot nu toe voor online platforms en tijdschriften, publiceerde de bundel #Familie Jansen Goes New York en mijn debuutroman #Kroniek van een erfenis. Voor De Wereldwijven schrijf ik over vrouwen in de USA waar ongelijkheid, onrecht en seksisme maar ook vrouwelijke strijdkracht en energie dagelijkse kost zijn!