ACTUEEL: Bogotá kiest voor het eerst een vrouwelijke burgemeester

door gepubliceerd op 1 november 2019Tags: , , , , ,

Afgelopen zondag waren er lokale verkiezingen in Colombia. De Colombianen kozen hun gouverneurs, burgemeesters en wethouders. Omdat ik inmiddels resident ben mocht ik, voor de stad waar ik woon, ook stemmen op de burgemeester. Meer dan ooit was ik de afgelopen maanden bezig met de politieke bewegingen in Colombia.

Claudia López, vrouw en gay wint in Bogotá?

De belangrijkste uitslag voor mij was niet die van mijn eigen stad, Bucaramanga, maar van de hoofdstad Bogotá waar Claudia López zegevierde. En hoe! Met ruim 35% van de stemmen, was ze de sterkste van de vier kandidaten. Waarom is dit bijzonder? Claudia López is de eerste vrouwelijke burgemeester die de miljoenenstad gaat besturen. Een positie die wordt beschouwd als een van de belangrijkste politieke posities van Colombia. And there is more… Ze is de eerste openlijke lesbische politicus die op een dergelijke politieke positie plaats neemt. En dat voor een bijzonder katholiek land. Het is daarom op meerdere manieren een historische prestatie.

Van bescheiden afkomst – én vanaf 1 januari burgemeester

Zonder te politiek of kritisch te willen worden is er nóg een reden dat deze zege zo bijzonder is. Maar daarin staat Claudia niet alleen. Voor het eerst werden er door het hele land burgemeesters en wethouders, en iets mindere mate gouverneurs gekozen van een eenvoudige of middenklasse komaf.

Een behoorlijke verschuiving ten opzichte van de traditionele Colombiaanse politici (en veel Latijns-Amerikaanse landen) die vaak uit rijke families komen, op de beste particuliere scholen studeren, macht en geld met de paplepel ingegoten krijgen en voor wie het vanzelfsprekend is op de allerbeste internationale universiteiten te studeren. Ook uit die families komen zonder meer goede politici, maar helaas ook mensen die vanwege familiebanden op hoge posities belanden. De nieuwe golf Colombiaanse politici belooft minder corrupt te worden, een spannende tijd om in Colombia te wonen!

Claudia Lopez burgemeester Bogotá

Claudia staat niet alleen

Colombiaanse vrouwen doen het goed in de politiek. 30% van de politieke posities moet door vrouwen worden bezet en in veel steden en provincies wordt dat ook met gemak gehaald. Ik zie dat ook om me heen. Ik vergader vrijwel alleen maar met vrouwen, die werkzaam zijn bij belangrijke organisaties zoals de Kamer van Koophandel en de export-organisatie. Maar eerlijk is eerlijk, ook hier worden hoge posities nog vaak door mannen bezet. Tijd voor verandering, vinden ook de Colombianen zelf die pushen om het quotum op 50% te krijgen. Colombia is voor 51,2% vrouw, waarom zouden we niet ook voor ruim 51% de beslissingen nemen?

Bogota
Bogota – Foto: Floor Veer

De droge wet

Nog wel een interessant feitje over de Colombiaanse verkiezingen… Van oudsher was stemmen hier gevaarlijk. Dat kwam vooral omdat kandidaten grote feesten gaven en vanuit daar iedereen naar de stembus lieten gaan. Een uitgelezen mogelijkheid voor politieke tegenstanders om zo’n feest flink te verstoren met vele gewonden en doden tot gevolg. Daarom kent Colombia een tijdelijke algehele drooglegging rondom de verkiezingen. Dat heet ley seca, oftewel droge wet. Vanaf zaterdag zes uur ’s middags mag er niet op straat gedronken worden, in de supermarkten wordt het alcoholpad afgezet en ook in horeca krijg je geen druppel meer. Hoewel het inmiddels in grote delen van Colombia een stuk veiliger is, geldt de ley seca nog altijd tot maandag 6 uur ’s ochtends.

Over dit Wereldwijf: Floor Veer - Colombia

Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM. Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!