Bedrijf van een Wereldwijf: Carolien Grootendorst is ondernemer en woont nu in Dubai

Carolien is Adviseur ontwikkelingssamenwerking. Sociaal ondernemer. Creatief brein en oprichter Peppa. Therapeut. Mede-oprichter International Insititute for Community Based Sociotherapy.

Wie is Carolien en hoe kom je in Dubai terecht?

Ik ben 36 jaar, geboren in het Zuid-Hollandse Gouda, heb één broer, en ben getrouwd met Dani uit Libanon. Samen met onze twee dochters van twee en vier jaar oud en Dani’s zoon van 14 wonen we sinds kort in Dubai. Na mijn studie(s) vond ik een baan bij een Nederlandse non-profit organisatie in Liberia. Hier heb ik zeven jaar zowel heel mooie als ook moeilijke momenten beleefd, ik heb er mijn man ontmoet en samen hebben we twee dochters gekregen. De meiden zijn – met het oog op de slechte omstandigheden in de gezondheidszorg in Liberia – allebei in Nederland geboren.

Vorig jaar besloten we dat we niet langer met onze kinderen in Liberia wilden blijven. Met name vanwege de slechte infrastructuur, gezondheidszorg en beperkte keuze in onderwijs. En het was tijd voor een nieuw avontuur. Door onze complexe gezinssamenstelling en de zakelijke kansen voor mijn man in het Midden-Oosten, hebben we gekozen om ons (tijdelijk) in Dubai te vestigen. Een groot contrast met Liberia, op alle vlakken.

Wat deed je in Liberia?

Ik heb jaren programma’s ontwikkeld en uitgevoerd die gericht waren op het verbeteren van levensomstandigheden van mensen in Liberia. Denk hierbij aan het verbeteren van de opbrengst van cassave voor boeren en de kwaliteit van drinkwater. Maar ook het opzetten van een programma genaamd community-based sociotherapy. Deze methode is gericht op het (psycho)sociale welzijn van mensen, wiens levens zijn verstoord door oorlog, geweld en chronische armoede. Met de methode proberen we gevoelens van waardigheid, veiligheid, sociale cohesie en vertrouwen te herstellen en te versterken. Momenteel wordt deze methode in verschillende landen in Afrika met succes toegepast en vanuit Dubai ben ik nu bezig een stichting op te richten die de kwaliteit van deze methode moet waarborgen en ondersteuning kan bieden aan organisaties en instellingen die community-based sociotherapy willen implementeren.

Dat lijkt me een drukke baan als je kleine kinderen hebt en toch zette je Peppa op?

Peppa is eigenlijk heel organisch ontstaan. Er is niet veel te doen in Liberia, maar één van de dingen die ik altijd graag deed was naar de markt gaan: de geuren, kleuren en chaos. Ik genoot altijd van de vele kleurige stoffen en leerde een goede kleermaker kennen die geregeld jurken, jasjes, broeken en accessoires voor mij maakte. Toen ik net moeder was, werd het nog leuker en liet ik kleertjes maken voor mijn dochters. Ik probeerde verschillende ontwerpen uit en kreeg daar veel positieve reacties op.

Samen met de kleermaker, Kromah, bedacht ik steeds meer ontwerpen voor kleding en accessoires. Van het één kwam het ander en voor we het wisten, maakten we kleding voor anderen De volgende stap diende zich vanzelf aan, mijn zoektocht naar mogelijkheden de kleren in Nederland te verkopen. Uiteraard moest ik dan wel een merknaam hebben en een logo. Zo werd Peppa geboren. Peppa staat voor pepertje, op zijn Liberiaans uitgesproken (pèppeh of peppa). Dat pepertje is onmisbaar in de Liberiaanse keuken. De meeste gerechten worden zó pittig gegeten dat je de andere ingrediënten niet meer proeft. Typisch Liberiaans, pittig, klein en kleurrijk.

Inmiddels hebben we twee seizoenen verkocht in Nederland en Liberia. De verkooppunten zijn beperkt en de online verkoop doen we alleen op aanvraag. Ik heb wel een website maar verkoop online is op dit moment logistiek een nog te grote uitdaging. Behalve het vakwerk van Kromah, heb ik een partner, Christine. Ze is Liberiaanse en onmisbaar zeker nu ik in Dubai woon. Allereerst moet Peppa kunnen overleven in Liberia zelf, want behalve dat het merk is ontstaan vanuit het plezier om kleding te ontwerpen, is het vooral ook om inkomen te genereren voor de mensen die voor ons werken in Liberia. Met Peppa willen we laten zien wat voor moois Liberia te bieden heeft.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: Carolien Grootendorst - Dubai

Marhaba! Ik ben Carolien en woon sinds kort in Dubai met mijn Libanese man en kinderen. We hebben hiervoor jaren in Liberia gewoond en gewerkt. In Liberia heb ik het bedrijf Peppa opgericht, waarmee we mooie, eerlijke kinderkleding maken. Daarnaast ben ik sinds kort medeoprichter en bestuursvoorzitter van de stichting International Institute for Community Based Sociotherapy. Een methode die gericht is op het herstellen van veiligheid, vertrouwen, sociale cohesie en eigenwaarde in (post-)conflict gebieden. Met de filmpjes en verhalen die ik voor De Wereldwijven maak, wil ik je graag meenemen in mijn wereld als moeder en ondernemer.