Op reis met de Wereldwijven: Wegwijs in Porto

door gepubliceerd op 9 november 2019Tags: , , ,

Wanneer vrienden en familie mij opzoeken, hang ik altijd een beetje de stadsgids uit. Natuurlijk wil ik dat ze terugkomen, dus ze moeten wel het leukste van Porto gezien hebben. Inmiddels heb ik zo’n beetje mijn standaard route uitgestippeld om mensen op hun eerste vakantiedag wegwijs te maken.

Tijd om deze stadsroute met tips te delen voor mensen die denken over een stedentrip naar Porto! De eer gaat uiteindelijk naar mijn vriend; een local die hier is opgegroeid en mij wegwijs maakte door alle leuke plekjes met mij te bezoeken. De route door Porto die ik neem met bezoekers, gaat per benenwagen en openbaar vervoer. Zorg dat je je hakjes thuislaat, je je sneakers omhelst en je Google Maps gereed hebt om je te helpen als je de weg kwijt bent. Typ je bestemming in vanaf jouw locatie en hij vertelt je alles.

Verdwalen in de stad

Houd voor het gemak als start- of herkenningspunt metrostation Trindade aan. Een groot station waar je kan overstappen naar diverse andere bestemmingen. Mijn aanrader is om hier gewoon te voet te verdwalen, iets waar ik een kei in geworden ben en waarbij je het meeste ziet.

In dit geval neem ik je mee naar de brug over de Douro: de Ponte Luís I.

De ongeveer 15 minuten durende wandeling laat je al wat mooie gebouwen zien waaronder Monumento a Garrett bij Aliados, de kerk Igreja de Santo António dos Congregados en het oude treinstation São Bento. Bij de imposante, Romeins Katholieke kathedraal Sé do Porto heb je een prachtig uitzicht over het historische stadscentrum en de rivier de Douro. Instagrammers zijn er zichtbaar dol op!

Hierna bereik je de ruim 60 meter hoge- en 385 meter lange brug die uit twee lagen bestaat. Nu loop je over het hoogste punt met panoramische uitzichten. Ook ‘s avonds is het er prachtig als het klooster, aan het einde van de brug, verlicht is. Loop bij dit klooster omhoog zodat je het beste plekje hebt voor een geweldige foto. Zeker ook een aanrader om dit te doen met zonsondergang.

Scoor je welverdiende port

Ben je de brug over, dan ben je in Gaia. Je loopt de smalle straatjes naar beneden óf je pakt de kabelbaan voor de makkelijkste weg. Hier wacht een gezellige wandelpromenade je op, meestal voorzien van livemuziek en standjes met Portugese spulletjes. Aan het einde van de promenade scoor je je welverdiende port op een terras met een snack en uitzicht op Porto. Achter de promenade liggen veel port proeverijen verscholen. Het luxere dakterras van Porto Cruz is geschikt voor degenen die meer in een feeststemming willen komen met een cocktail en muziek van een dj.

Voordat je via de onderste laag van de brug terug naar Porto loopt, ga dan eerst op zoek naar het konijn in één van de zijstraten! Eenmaal terug in Porto kan je verder ronddwalen of je voeten laten rusten in een goed restaurant. Ik voorspel je dat je na deze eerste kennismakingsdag gevloerd bent. Gelukkig valt er ook heel veel per bus of metro te bereiken en Uber is een voordelig alternatief om je dag mee te eindigen.

Wanneer de avond valt

Veel mensen genieten nog steeds van het buitenleven in de laatste zonnestralen van de dag. Kletsen, muziek maken en dansen tijdens zonsondergang bij Parque das Virtudes, is dan ook heel gezellig en een drukke aangelegenheid. Je eigen fles wijn meenemen mag hier gewoon, maar om de hoek koop je ook al een glas wijn voor een euro.

Deze gezelligheid is volop te vinden op meerdere plekjes in de stad. Wil je gaan voor een ander mooi uitzicht? Geniet van een drankje bij Graça Rooftop Bar of Hotel Dom Henrique. Voor een maaltijd kan je terecht in één van de vele tasca´s voor traditionele, Portugese gerechten. Francesinha is een gerecht uit Porto die je op veel plekken kan eten. Ben je net als ik vegetariër, dan kan je je hart ophalen bij restaurants als Da Terra waar je voor een tientje onbeperkt kan opscheppen van het vegan buffet. Mijn vleesetende gezelschap en ik genoten er van het verrassende aanbod.

Als je nog energie over hebt, ga je het nachtleven in van Porto. Veel locals verzamelen zich bij Champanheria da Baixa voor een beroemde aardbeiencocktail of de iets verderop gelegen tent Café Candelabro. In de latere uurtjes kan je je begeven naar de hippe bars Casa do Livro, Maus Hábitos en Base Porto. Passos Manuel of Plano B zijn aan te bevelen voor diegenen die de nacht willen eindigen op de dansvloer.

Strandwandeling of shoppen?

Het is dan geen slecht voornemen om voor de volgende dag een lekker stranddagje te plannen in het nabijgelegen plaatsje Matosinhos waar vis eten een must schijnt te zijn. Je bent er zo met openbaar vervoer en voor de sportieveling loop je er naartoe in een kleine twee uur met de rivier aan je linkerhand. Het is een vlakke wandeling met als tussenstop het schattige plaatsje Foz met zijn vuurtorens en waar de Douro uitmondt in zee.

Ook hier zijn de zonsondergangen in het water magisch te noemen. Toch in Porto blijven? Shop until you drop in onder andere Rua de Santa Catarina en boek een boottochtje. Als je nog niet genoeg lichaamsbeweging gehad hebt, beklim dan de Torre dos Clérigos en blijf vooral verder verdwalen.

Cheers op je vakantie!

BOEK JOUW REIS NAAR PORTUGAL EN GENIET VAN AL HET MOOIS WAT HET LAND TE BIEDEN HEEFT!

Heb jij al vakantieplannen? Via Interhome boek je de mooiste huizen in Portugal!

Over dit Wereldwijf: Mirjam Collens - Portugal

Ola! Ik ben Mirjam, een Rotterdammer die vanwege de liefde in 2018 haar stad inruilde voor een plaatsje vlakbij Porto. Met mijn artikelen wil ik de lezer informeren, inspireren en motiveren. Van locals met een bijzonder verhaal tot aan mooie plekjes en levenswijzen. Goede initiatieven die een betere wereld & het welzijn van mens en dier bevorderen hebben mijn aandacht.