Exit Expat life? Never a dull moment!

De expat journey is er één van golven, niet de rustig kabbelende golfjes in Nederland, maar meer de big waves van de oceaan. De eerste maanden is het wennen aan het nieuwe leven in het buitenland: de Asian lifestyle, een nieuw sociaal leven opbouwen, vriendschappen sluiten om snel daarna alweer afscheid te moeten nemen en het gewoon worden van leven in twee werelden…

De expat-curve van de wittebroodsweken, de cultuurshock, aanpassing en thuis voelen, ik heb het allemaal netjes doorlopen. Maar dan in het voorjaar van 2019…We zijn bijna 10 maanden in Maleisië. Eindelijk ben ik een beetje rustiger. Mijn relaxmodus staat meer aan, ik heb mijn weg in Kuala Lumpur gevonden en nieuwe vriendinnen gemaakt. Eigenlijk is alles best op orde en ben ik happy. 

BAM: here’s the news!

De baan van manlief, waarvoor we bepakt en bezakt naar Kuala Lumpur zijn verhuisd staat op het spel! Althans er zijn strategische veranderingen en deze keer heeft het ook effect op ons. Hoe weten we nog niet. Huh? En het gaat juist onwijs goed. Dat we in ons eerste jaar ook het onzekere bestaan van het expat leven mogen ervaren, zag ik niet in mijn glazen bol en lag zeker niet in onze verwachtingen.

Maar ik ben tot mijn eigen verbazing vrij kalm en rustig in mijn reactie. Geen probleem, dit gaat ons wel lukken, we vinden altijd wel een weg, we gaan dit fixen!

Een paar dagen later heeft mijn kalmte plaatsgemaakt voor emoties die als vuurwerk alle kanten opvliegen. Ik vloek van binnen.

NEE! gillen alle vezels in mijn lijf. We zijn nog niet klaar, staan pas aan het begin van ons expat avontuur en beginnen thuis te raken in Kuala Lumpur.

Ondanks soms de moeilijke momenten wil ik koste wat kost blijven. Nog belangrijker dit kan ik onze zoon niet aandoen. Hij is een blij jochie en hier is zijn thuis. Wat is er mooier dan deze buitenland ervaring mee te kunnen geven? Ongeloof, verdriet, boosheid, onzekerheid alle emoties vliegen in het rond.

En dan begint het eigenlijk pas. Weken, zelfs maanden van onzekerheid gaan voorbij. Is dit het onderdeel van het expat life waar ik ‘bang’ voor ben? Waar ik mezelf tegen wil beschermen? Of niet wil zien? Deze onzekerheid? 

Die verdomde onzekerheid

De onzekerheid doet iets geks met je. Als gezin moet je stevig in je schoenen staan. Direct schakel ik door naar de regelmodus. Wat is het beste voor ons als gezin? Hoe lang kunnen we blijven? In de zomer al terug? Nee, pertinent niet, dat komt veel te snel! We hebben net het gevoel een beetje gesetteld te zijn. 

‘Probeer je er niet te veel door te laten beïnvloeden, blijf plannen maken in Kuala Lumpur . Focus je op het nu. Kijk om je heen, geniet waar je bent’. 

Goed advies, makkelijk gezegd ook. Alleen ik sta al in de startblokken met alle denkbare scenario’s. Soms is het best moeilijk, dan zit ik even achter een grote grijze donderwolk en voel ik de koude deken van onzekerheid om mij heen.

En we gaan door…

En dan komt het nieuws: een nieuwe baan. Yes, wij blijven hier zeker nog één jaar!  En dat de officiële standplaats Europa is, ach ja een klein detail. Het reizen van manlief zal blijven bestaan.

Maar in plaats van opluchting krijg ik het benauwd en voel ik ineens de druk. Mijn idee ‘moet’ binnen dit ene jaar uitgevoerd worden. Gaat dat lukken? Wat ‘moet’ ik doen als we teruggaan over een jaar? En ‘moet’ ik al beginnen met netwerken voor terugkeer? Gelukkig word ik al snel streng toegesproken door diverse lieve vrienden in mijn omgeving. Dit jaar beleef ik zeker anders, nog intenser. Ik stap weer uit mijn comfortzone en zie het met een grote glimlach tegemoet. Je weet maar nooit welke onverwachte wending er straks komt.


Expat life. Never a dull moment...

Over dit Wereldwijf: Marije Walker - Nederland

Hi, ik ben Marije en ik woonde van 2018 tot 2020 met man en onze zoon in de smeltkroes van culturen en religies: Kuala Lumpur, Maleisië. Voor ons eerste expat avontuur heb ik mijn baan als marketeer opgezegd en schrijf nu (gast)blogs over mijn ervaringen, verbazingen, de momenten van het leven waarbij een vleugje zelfspot en humor niet mogen ontbreken. Ik word blij van mooie verhalen, inspirerende en positieve mensen met humor, eerlijkheid, de rauwe rafelrandjes en imperfecties. Samen de wereld een beetje mooier maken #useyourimagination