Bedrijf van een Wereldwijf: Nasia is sociaal ondernemer en textielontwerper in Barcelona.

door gepubliceerd op 22 november 2019Tags: , ,

Nasia is Textiel ontwerper. Sociaal ondernemer. Co founder Sukhirugs. Levensgenieter. Barcelona, Spanje.

Wie is Nasia en hoe kom je in Barcelona terecht?

Ik ben sociaal ondernemer, mama van een dochtertje en vrouw van Wouter. Samen met mijn zusje ben ik grootgebracht door mijn moeder en opgegroeid in Amsterdam. In 2011 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie met een specialiteit in textiel. Tijdens mijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie groeide mijn fascinatie en liefde voor textiel en hand- nijverheid. Vooral het ijverige werk zoals (kant)klossen, weven, vilten en borduren. Gelukkig houdt Wouter, net als ik, ervan om andere culturen te proeven en reizen we samen graag. Zes jaar geleden besloten we naar Barcelona te verhuizen met de gedachte er voor een jaar te blijven. Al snel kwamen we erachter dat we niet meer weg wilden. We zijn totaal verliefd geworden op deze stad die al met al niet super ver verwijderd is van Nederland.

Wat deed je? Wat doe je nu, waarom besloot je dit te doen?

Zoals ik al zei, handnijverheid fascineert me. Het is grensoverschrijdend, ieder land kent wel eigen traditioneel handnijverheid. Op mijn vele reizen neem ik altijd de tijd om lokale technieken te bestuderen. Tijdens een reis door Nepal, samen met mijn man, ontdekten we kleden gemaakt van vilten bolletjes. We waren er allebei direct weg van. De techniek en de kleuren die gebruikt werden door de vrouwen die ze maakten. Terug in Amsterdam zaten we aan de keukentafel met een glas wijn en die nacht is Sukhi geboren: een online winkel gespecialiseerd in duurzame fair trade kleden. Dit idee om handgemaakte kleden uit Nepal online te verkopen, ontstond heel spontaan omdat we de producten zo mooi vonden. Té mooi om niet ook met de rest van de wereld te delen. Deze kleden waren nergens anders dan hier in Nepal te koop en dat wilden we graag veranderen. Bovendien zagen we de mogelijkheid om iets terug te doen voor een lokale gemeenschap. Een onderneming te starten met een sociaal gezicht. Dus, behalve dat we ons concentreren op prachtige betaalbare kleden, moeten deze ook gemaakt worden onder goede arbeidsomstandigheden. Sukhi levert handgemaakte vloerkleden rechtstreeks van de makers, zonder tussenpersonen waardoor we geen percentages verliezen aan derden. Verder hebben we geen magazijn of fysieke winkels en hebben we daar dus ook geen kosten aan. We kunnen de (veelal) vrouwen die de kleden maken dan ook een heel eerlijk loon betalen, dat zeker twee tot drie maal hoger ligt dan andere bedrijven. Inmiddels hebben we naast kleden uit Nepal ook prachtige handgemaakte kleden uit Marokko, India en Turkije in onze collectie.

Waarom de naam Sukhi?

Sukhi betekent happy in het Nepalees, het land waar we ook de inspiratie vonden om ons bedrijf te starten. Sukhi, of happy, uit zich binnen ons bedrijf op verschillende manieren. Ten eerste het Happy Vakwerk door al onze kledenmakers. Wij helpen hen hun vakwerk en tradities te kunnen bewaren en exporteren. Handgemaakte kleden zijn kunst op zich, met een grote culturele betekenis en een geschiedenis die vaak heel ver terug gaat. We gebruiken nooit machines want dat druist in tegen de nobele traditie van het kleden maken. Alles is dus 100% puur handwerk. Ten tweede, de Happy Werknemers. Onze vakmensen ontvangen een eerlijk loon. We zijn erg trots op hen en willen hun helpen verder te komen in hun leven. Velen zijn vrouwen, vaak analfabeet, die behalve hun textiel nijverheid een heel huishouden en gezin moeten onderhouden. Het feit dat ze nu kunnen voorzien in hun eigen inkomen, geeft ze veel zelfvertrouwen. Ieder kleed is uniek en draagt de naam van de maakster of maker! Tenslotte hanteren we Happy Prijzen want, zoals ik al aangaf, werken we rechtstreeks met de makers van de kleden. Daar komt niemand tussen en dat scheelt: geen tussenhandel, geen opslagruimte en voorraden en dus veel lagere prijzen.

Heb je een levensmotto?

Geniet van het leven! Dat probeer ik ook echt bewust te doen, zeker nu ik net moeder ben geworden van ons dochtertje besef je hoe snel de tijd gaat, ze groeit zo snel! Durf te kiezen voor je eigen geluk, dat maakt je een gelukkig mens. Iets wat ik meer durf te doen sinds ik moeder ben geworden Zo’n kleine is erg motiverend! Verder probeer ik ons dochtertje met een open blik de wijde wereld in te sturen, onbevangen en zonder vooroordeel. Ja, dat vind ik erg belangrijk, probeer mensen niet in hokjes te stoppen maar praat met ze!

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

 

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.