Mijn leven in een ‘Bubble ‘Bath’

door gepubliceerd op 25 november 2019Tags: , ,

Na in Frankrijk en Canada gewoond te hebben, zijn we iets meer dan zes jaar geleden neergestreken in Bath, Engeland. Hoe is het leven hier?

Naar mijn mening hangt het er heel erg van af waar je in Engeland woont. Maar dat geldt niet alleen voor Engeland. In ieder land kun je op een bepaalde plek gelukkig voelen en op een andere plek, misschien wel diep ongelukkig. Voel je je thuis in een afgelegen dorpje of word je er misschien juist langzaam gek?

Thuis is waar je jezelf kan zijn

Zelf ben ik opgegroeid in de omgeving van Den Haag. Ik voel me dan ook meer een stadsmens, hoewel ik ook heel erg van de natuur kan genieten. De ideale plek voor mij is om vlakbij een gezellige stad te wonen, met de natuur in de buurt. Vancouver was voor mij zo’n plek, waar ik allebei on my doorstep had. Maar het is niet alleen de plek natuurlijk. Wanneer voel je je nu ergens echt thuis?

Naar mijn mening voel je je daar thuis waar je jezelf kan zijn en mensen om je heen hebt bij wie je wilt zijn en die enigszins op dezelfde golflengte zitten.

Maar vooral ook waar je iets kan doen, wat voldoening geeft. Je kan op nog zo’n mooi plekje in de wereld wonen, maar als je geen invulling in je leven hebt, dan kan je je al snel verloren voelen. Voor mijzelf is het ook belangrijk faciliteiten in de buurt te hebben, waar je kan sporten en een sociaal leven op kan bouwen. Nederland zelf, heb ik nooit echt gemist. Ik heb op een paar plekken na, overal wel mijn thuis kunnen maken.

Bath

Het wonen in Bath is geen straf, het is een gezellige, studenten en toeristen stad en niet te groot. De hele stad is UNESCO werelderfgoed, je vindt er de Spa bronnen uit de tijd van de Romeinen en de meest elegante Georgian architectuur van Engeland, met de glooiende heuvels eromheen. De eerste keer dat ik door Bath heen liep, was het gevoel gelijk goed. Het is een van de populairste toeristen trekpleisters van het Verenigd Koninkrijk.

Bath

De bubbel

Bath heeft een behoorlijk snobfactor gehalte. Het was ook niet voor niks de stad waar vroeger de royals en rijke op vakantie gingen. Het is veilig en heeft zelfs geen eigen politiebureau. Ik kan s’avonds met een gerust hart alleen over straat lopen. Er zitten een tiental privé scholen, best veel voor een kleine stad en Bath Uni is een van de top universiteiten in Engeland. Het is ook volgens recente gegevens een van de duurste steden in Engeland, koop en huur. Kortom, Bath is niet echt representatief voor de meeste steden of regio’s in Engeland, in dat opzicht woon ik min of meer in een soort bubbel.

Bath

Voel ik mij thuis in Bath?

Aangezien ik in het centrum van de stad woon, is alles dichtbij. Winkels, bars, restaurants, sport faciliteiten, theatre, parken, musea etc. Ons holiday-rental bedrijf is om de hoek van waar we wonen, ideaal natuurlijk. Ik heb een redelijk sociaal leven via sport en andere activiteiten opgebouwd. Mijn jongste zoon heeft het naar zijn zin op school en een grote vriendenclub. Dat is voor mij erg belangrijk, waar we ook wonen, dat de kinderen goed in hun vel zitten en happy zijn. De oudste zit nu al weer zes jaar in Amsterdam. Daarnaast is er geen culture shock, de mentaliteit, de humor, het sociale leven in Engeland is niet zo heel verschillend dan in Nederland.

Is Engeland dan simpelweg hetzelfde als Nederland?

Nee, er zijn toch ook wel degelijk verschillen. De Engelse houden erg vast aan hun oude tradities soms tot het oudbollige af. Dit kan zijn charme hebben, maar het kan ook frustrerend zijn en gewoon niet meer van deze tijd. Er heerst veel meer een duidelijk klassen systeem, dan in Nederland of andere landen in de EU. Van de low, tot working, tot middle and high class of de elite. Ik kan mij hierin moeilijk vinden. Het is iets waar je niet mee bent opgegroeid. Ik hou er niet van op andere mensen neer te kijken.

Er heerst een echte drink cultuur, nu heeft dat niet direct een effect op mijzelf, maar wel op mijn zoon. Hij groeit op met deze cultuur. Je kunt niet een avondje stappen en plezier hebben, zonder grote hoeveelheden alcohol te drinken.

Het openbaar vervoer is duur en vergeleken andere Europese landen behoorlijk slecht. De wegen zitten vol met gaten, potholes. Het lijkt soms wel een derde wereldland. Mijn geliefde Brexit heeft laten zien dat racisme prominenter aanwezig is dan je zou verwachten in Engeland. Miljoenen Britten leven onder de armoedegrens, één op de vijf Britten, of bijna 14 miljoen mensen. Je merkt dit niet zo snel in Bath, maar het is wel degelijk een feit.

Great Pulteney Street

Het leven in het VK is over het algemeen duur, zeker in Bath, een woning kopen of huren, uit eten gaan, de boodschappen etc. Voor het weer hoef je hier ook niet te wonen. Het is niet veel beter dan in Nederland, eigenlijk vaak nog slechter.

Over het algemeen genomen is het niet slecht vertoeven hier en geniet ik ook weer van de nieuwe ervaringen, de indrukken en de omgeving en de mensen die je ontmoet. Dat is toch wat je leven verrijkt, zowel de positieve als negatieve aspecten, van het wonen in een ander land.

Over dit Wereldwijf: Antonietta Sgherzi - UK

Hello! Mijn naam is Antonietta en ben getrouwd met een Engelsman en heb twee zonen waarvan één studeert in Amsterdam en de ander in Londen. Ik heb meer dan 25 jaar in het buitenland gewoond en kwam via de Franse Alpen, Zuid Frankrijk en Canada in Engeland terecht. In Frankrijk en Canada heb ik samen met mijn partner eigen bedrijven gerund. In Bath, Engeland, heb ik nu Holiday Let Business. Daarnaast ben ik de oprichter van het NIHB en de Stichting GOED - Grenzeloos Onder Een Dak, die opkomt voor de belangen van Nederlanders in het Buitenland. Sinds een paar jaar woon ik weer in Nederland en via de Wereldwijven deel ik graag mijn ervaringen met jullie.