Ex-militair en wereldwijf Elles: ‘Afghanistan en Mali boden mij een huis, Nederland biedt mij mijn thuis.’

Anderhalf jaar, 18 maanden, 547 dagen, 13,128 uur heb ik als militair van de Koninklijke Luchtmacht geleefd in oorlogsgebied. Afghanistan en Mali staan op mijn lijst van uitzendingen. Bouwen aan stabiliteit en wederopbouw. Verdedigen van grondgebied. Ondersteunen van de lokale bevolking, maar vooral niet thuis zijn…

Voor vele mensen is ‘het militair zijn’ een wereld die ver van ze af staat. Dat gold ook voor mij. Totdat ik in 2007 besloot om mij aan te melden bij de Koninklijke Luchtmacht. 18 februari 2008 omcirkeld in mijn agenda. Mijn opkomstdatum als actief militair. Drie dagen later liep ik in een ‘vlekkenpak’ over vliegbasis Woensdrecht. Mijn militaire training was begonnen.

afghanistan

Op naar Afghanistan, oorlogsgebied…

Na mijn militaire training werd ik gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen. Acht maanden later stond ik op vliegbasis Eindhoven om af te reizen naar Afghanistan. Op weg naar oorlogsgebied…

Voordat ik bij de Koninklijke Luchtmacht ging werken heb ik zes maanden door Thailand, Cambodja en Laos gereisd. Een reis die een jaar zou gaan duren, maar door het gevoel van heimwee na een half jaar ten einde kwam. Toen ik hoorde dat ik voor vier maanden naar Afghanistan moest was ik bang dat ook daar het gevoel van heimwee weer op zou spelen.

I am om the hunt for who I’ve not yet become

Ik was 24 jaar jong, woonde nog bij mijn ouders en had er, na mijn reis door Thailand en omgeving, nooit meer bij stilgestaan waar het gevoel van heimwee vandaan was gekomen. En daar op de vliegtuigtrap richting Afghanistan stelde ik mijzelf voor het eerst de vraag: ‘Wat is thuis voor jou Elles en waar is dat thuis?’

De vier maanden in Afghanistan vlogen voorbij. Toen ik eind december 2009 thuiskwam van mijn 1e uitzending wist ik dat ik zes maanden later alweer terug zou zijn in Afghanistan. Ik keek er zelfs naar uit. Ik was niet meer bang voor heimwee. Ik was de vragen aan mijzelf op de vliegtuigtrap vergeten!

mali

Home isn’t a place, it’s a feeling

Zeven jaar na mijn laatste uitzending naar Afghanistan diende mijn uitzending naar Mali zich aan. Met veel zin stapte ik opnieuw in Eindhoven op de vliegtuigtrap. Het gevoel van heimwee had zich nooit meer aangediend.

Tot die avond dat ik samen met een goede vriendin zat te praten over Zeeland… Zij woonde daar en ik vier daar sinds mijn achtste ieder jaar een gedeelte van mijn zomervakantie. We vertelde aan elkaar waarom we beiden zo gek zijn op deze provincie. Op die specifieke avond, ruim zeven jaar nadat ik mezelf de vragen stelde over wat en waar thuis voor mij was, overviel mij het gevoel van liefde voor Nederland. Niet zozeer het land Nederland als wel het gevoel dat het mij geeft.

Home isn’t a place, it’s a feeling

Nederland vanzelfsprekend?

Terug in Nederland besefte ik dat ik Nederland als vanzelfsprekend was gaan zien. Mijn geboorteland. Het land waar ik altijd naar terugkeer als ik weg ben geweest. Het land dat er altijd voor mij is. Het land dat ik thuis noem. In 2009, op de vliegtuigtrap, stelde ik mijzelf de wat en waar-vraag. Nu sta ik dagelijks even stil bij de waarom-vraag. Waarom had ik in 2007 het gevoel dat ik terug moest keren naar Nederland? Waarom voelt Nederland als thuis? Waarom wil ik Nederland nooit meer als vanzelfsprekend beschouwen? Waarom?

Inmiddels ben ik 35 jaar en ben ik erachter gekomen dat het antwoord op die vraag de volgende is: iedere dag geeft Nederland mij het gevoel dat ik mag zijn wie ik ben. Dat er in Nederland altijd plek voor mij is. Dat iedere dag in Nederland een nieuwe is. Zoals Lewis Carrol het zo mooi verwoordde:

‘Het heeft geen zin om terug te gaan naar gisteren, omdat ik toen een ander persoon was.’

En zo is Nederland ook iedere dag weer een klein beetje anders. Ontwaakt het met een nieuwe dag en een nieuw gevoel!

Nederland is THUISKOMEN. 41.543 km² aan grond en ruim 17,18 miljoen inwoners die iedere dag opnieuw, samen met mij, op jacht gaan naar wie het nog niet is geworden. Afghanistan en Mali boden mij een huis. Nederland biedt mij mijn thuis.

Over dit Wereldwijf: Elles de Bruin - Nederland

Elles de Bruin - Nederland
Hoi. In de afgelopen 12 jaar ben ik werkzaam geweest bij de Koninklijke Luchtmacht. Als militair ben ik op plekken in de wereld geweest waar je niet zomaar komt. Daar is ook mijn liefde voor Nederland ontstaan. In mijn verhalen wil ik jullie meenemen langs mijn eigen levenspuzzel en ontwikkeling. “Wie in de wereld ben ik?' Ah, dat is de geweldige puzzel!” - Alice in Wonderland -