Bedrijf van een wereldwijf: Na 30 jaar huwelijk ging Gonda haar droom achterna…

door gepubliceerd op 13 december 2019Tags: , ,

Iedere week publiceren wij een deel van het verhaal van een wereldwijf met een bedrijf. Gonda is Ondernemer. Co-auteur reisgids 100% Mallorca. Importeur van biologische olijfolie en oprichter van Martina’s Aardewerk en Servies.

Wie is Gonda en hoe kom je op het Spaanse Mallorca terecht?

Ik ben een zelfstandige vrouw van 63 en vind het belangrijk financieel voor mezelf te kunnen zorgen. Het is één van de dingen waarmee ik in mijn tienerjaren in Denemarken ben opgeroeid. Daar is de vraag: ‘blijf je werken als je kinderen krijgt’ onbekend. Je studeert, je werkt en zorgt voor jezelf, ongeacht een eventueel moederschap.

Ik was 13 toen we in 1969 vanuit Julianadorp in de kop van Noord-Holland naar Denemarken verhuisden, mijn vader kreeg een mooie baan in Kopenhagen bij Hempel Skips Farve. We woonden in twee kleine dorpen ten noorden van de hoofdstad, eerst Lynge en daarna Gadevang. Na de internationale afdeling van De Bernadette Skole deed ik het Deense gymnasium.

Ik wilde snel de wijde wereld in maar koos op aandringen van mijn vader toch eerst voor een opleiding. Een hele korte, Schoevers in Utrecht. In plaats van wereldreiziger werd ik echtgenote van Frits, die erg aan Nederland was gehecht.

In 2008 strandde na 30 jaar mijn huwelijk en wist ik dat ik mijn droom wilde waarmaken om weer buiten Nederland te wonen.

Tot mijn grote geluk ontmoette ik een nieuwe liefde, Joop, met dezelfde wens. Na wat omzwervingen – wordt het Andalusië, de Dordogne of toch Curaçao? – gingen we in 2010 op vakantie naar Mallorca. Vrienden van ons hebben daar een zomerhuis en we waren uitgenodigd een weekje te blijven. Ik kende Mallorca alleen uit de horrorverhalen van zuipende toeristen en overvolle stranden. Hoe anders bleek de werkelijkheid. De prachtige afwisselende natuur, de vele cultuurschatten, de bruisende hoofdstad Palma en de aar-dige mensen maakten een verpletterende indruk op me. Drie maanden later zaten we voor een halfjaar op proef op Mallorca, in de winter, want ’s zomers is het er altijd aangenaam.

Wat doe je nu en waarom besloot je dit te doen?

Op Mallorca verhuisden Joop en ik na een half jaar naar een huis op het platteland met 350 olijfbomen 35 sinaasappelbomen. Casa del Buho, een ruim huis met genoeg logeerkamers om veel vrienden en familie te ont- vangen. Deze gezellige logeerpartijen zorgden ervoor dat we elkaars familie en vrienden goed leerden kennen. En het eiland, want we bezochten prachtige kloosters, genoten van indrukwekkende vergezichten, struinden over de kleurrijke markten en wandelden uren door Palma met haar imposante Jugendstil architectuur.

De eerste twee jaar genoten we voornamelijk, we waren tenslotte met vervroegd pensioen. Toch begon het te kriebelen. De nieuw aangelegde tuin deed het prima, de vele boeken die ik wilde lezen waren uit.., ik was op zoek naar iets anders. En ja hoor, het leven verrast me dan toch weer. Een goede vriendin vertelde me dat er een auteur werd gezocht voor een nieuwe reisgids over Mallorca. Een halfjaar later kon de uitgever aan de slag met 100% Mallorca, dat ik samen met een andere Nederlandse heb geschreven. De geest was uit de fles, ik wilde weer aan de slag! Eerst ben ik begonnen om onze olijfolie in Nederland te verkopen, met jams, sausen en chutneys die ik zelf maakte van alle heerlijke ingrediënten die op Mallorca zomaar in het wild te vinden zijn. Vijgen, bramen, appeltjes. Op de Koningsmarkt in Haarlem en op een paar braderieën verkochten we best aardig, maar koken is mijn hobby en dat is toch wat anders dan werk. Onze finca heet Casa del Buho (huis van de uil) en deze naam kwam dus op de etiketten van de lekkernijen.

Mallorca

Maar het bleef niet bij olijfolie alleen…?

Inderdaad! Al vaak bleef ik staan bij de uitstalling van keramiek op de trappen van de kerk in Felanitx, vlakbij waar we wonen. Iedere zondag is het daar markt en de neef van de pottenbakker verkoopt dan het bont geglazuurde én traditionele bruine aardewerk aan de huisvrouwen van Felanitx en in de zomer vooral aan de vele toeristen. Ik besloot dit fraais naar Nederland te brengen. Begin 2018 heb ik een bedrijf opgericht: Martina’s Aardewerk en Servies, ambachtelijk aardewerk van Mallorca.

Mijn eigen naam is niet handig in het buitenland en Martina is mijn tweede naam, een voor de hand liggende keuze dus. Ik gebruik Martina ook om bijvoorbeeld een reservering in een restaurant door te geven. Die naam hoef je nooit te spellen! Ik zorg dat deze mooie schalen, potten, mokken en borden in Nederland te koop zijn. De eerste keer dat ik het aarde- werk in Nederland op de markt bracht, ging het bijna nog helemaal mis. Ik had een behoorlijke voorraad tapasschalen in vele maten en kleuren ingeslagen, ook een collectie wit met blauwe spikkels en één met hand-geschilderde visjes erop. Vol goede moed stond ik op een kerstfair in Esch (Noord-Brabant) waar een kooplustig publiek werd verwacht. Het viel bitter tegen, de reacties van de bezoekers waren wel erg positief, maar de verkoop bleef steken bij een paar schalen. De kopers? Dat waren vooral vrienden die me een leuke start wilden bezorgen. In zak en as was ik de laatste dag van de kerstfair en zat te prakkiseren hoe ik op een goede manier van mijn voorraad aardewerk af kon komen, zonder er al te veel geld aan te verliezen. Toen verscheen mijn reddende engel in de vorm van een mede-standhouder. Brigitte zit al jaren in het vak, heeft een mooie kado en decoratie winkel in Boxtel en zij zag wel wat in mijn aardewerk. ‘Je staat op de verkeerde plek’, zei ze, ‘bezoekers van kerstfairs kopen wat lekkernijen en wat kleine cadeautjes, geen zwaar aardewerk’. En jawel, ik had mijn eerste afnemer!

Daarna ben ik als kleine handelsreiziger met een koffertje met voorbeelden langs de deuren van allerlei winkels getrokken. Eerst natuurlijk via mail en telefoon contact gelegd, en zo toch zeven winkeliers gevonden die mijn collecties wilden verkopen. Nu sta ik op vakbeurzen in Nederland en ik hoop in 2019 een flinke slag te kunnen slaan en ook aardewerk te gaan leveren aan bedrijven die kerstpakketten verzorgen.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.