Bedrijf van een wereldwijf – Zaadjes groeien uit tot biologisch citrusfruit in Colombia

door gepubliceerd op 20 december 2019Tags: , , ,

Iedere week publiceren wij een deel van het verhaal van een wereldwijf met een bedrijf. Wereldwijf Floor vertrok zonder Spaans te spreken in 2011 naar Colombia en is exporteur van biologisch fruit. Daarnaast is ze copywriter en mede-eigenaar van De Wereldwijven.

Wie is Floor en hoe kom je in Bucaramanga, Colombia terecht?

Ik ben 33 jaar en kom uit Maarssen in de provincie Utrecht waar ik samen met mijn ouders en twee jaar jongere broer woonde. Voordat ik in 2011 samen met mijn vriend, nu man, naar Colombia vertrok, werkte ik als planningsadviseur in Nederland bij grote projecten zoals Leidsche Rijn in Utrecht. Ik werkte voor een relatief klein kantoor met heel fijne collega’s en leuke opdrachtgevers en had het prima naar mijn zin. Op een avond, kijkt mijn vriend me aan en vraagt ‘is dit het nou?’ Hij komt uit een familie met een bedrijf in biologische akkerbouw in de Noordoostpolder en had veel ervaring met handel in vers fruit en langzaam borrelde het idee om een bedrijf te beginnen in het telen van biologisch fruit in het buitenland. Ik dacht nog dat het niet zo’n vaart zou lopen…

Waarom een bedrijf in biologische limoenen in Colombia?

Tijdens mijn HBO-opleiding was ik al regelmatig in verschillende delen van Afrika geweest en Zuid-Amerika lokte. Ik wilde altijd al graag Spaans leren. Eigenlijk kwamen we bij toeval in Colombia terecht. Een avontuur in hoofdletters en dan niet alleen de A! We woonden niet samen en spraken geen van beiden Spaans en wilden ‘gewoon’ een fruitbedrijf opzetten. In meloenen en papaya’s. In 2011 vertrok ik, met twee koffers waarvan één halfvol met meloenzaden, want in Nederland worden de beste fruitzaden geproduceerd. Mijn man zat al een half jaar in Colombia en had contacten gelegd met fruitboeren. Amper geland, konden we al direct gaan inzaaien. De plantjes groeiden snel en goed, maar toen begon het gedonder. Al bij de eerste oogst, ging het mis. Een rupsje vrat in alle meloenen een gaatje. We hebben lange tijd lopen aanmodderen. Andere teelt, kleine schaal, grote schaal.

Colombia

Het liep allemaal fout en inmiddels hadden we flinke schulden gemaakt. Wat nu?

Terug wilden we nog niet. Toevallig kwamen we op het spoor van limoenen. Die groeiden overal rondom de stad waar we wonen, ze zijn biologisch en de export ervan is prima te doen! Een groot risico met de schulden die we al hadden, maar we zetten door. Eindelijk kwam het succes. We werken nu samen met kleine en middelgrote limoentelers in de regio. Die waren gewend dat een opkoper het erf oploopt en een prijs riep waarop zij dan of no zeiden. Dat doen wij met ons bedrijf Orange Export niet. Wij bieden een stabiele minimumprijs voor het hele jaar. Deze ligt soms wel drie keer hoger dan de lokale minimumprijs. Mocht die lokale prijs omhoog gaan, dan bewegen wij mee. We maken met ons bedrijf echt een verschil waarbij de boer een gegarandeerd goed inkomen heeft, wij ons bedrijf kunnen blijven ontwikkelen en de Europese consument een schoon en eerlijk geteeld product kan kopen. Momenteel is dat alleen nog limoen, maar we willen uitbreiden naar meer producten.

Hoe breng je balans tussen je leven in Colombia en familie en vrienden in Nederland?

Ik merk dat mijn wortels nog altijd in Nederland zijn, dus het is altijd een feest om terug te gaan. De eerste jaren ging ik terug naar huis als ik van Colombia naar Nederland ging, maar inmiddels voelt dat andersom. Met mijn ouders Skype ik zo veel mogelijk en dankzij WhatsApp en social-media blijf ik op de hoogte van het leven van m’n vrienden. Het is natuurlijk nooit zo diepgaand als elkaar echt spreken. Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn familie en vrienden me niet hebben laten vallen, dat hoor je weleens. Ik kom in Nederland altijd nog thuis in een warm bad.

Wat is je levensmotto?

Jeetje, dat heb ik niet echt. Of het zou zoiets moeten zijn als, “Leef met een open hart en mind. En verbaas je”.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: Floor Veer - Colombia

Hola! Ik ben Floor Veer en woon sinds 2011 in Colombia. Samen met mijn man heb ik een exportbedrijf van biologisch fruit. Daarnaast ben ik lokale vertegenwoordiger voor PUM. Colombia is een heel mooi, maar vaak ook spannend land, met behoorlijk wat corruptie en inkomensongelijkheid. Welke impact dat heeft op vrouwen en meisjes, zet ik graag voor de Wereldwijven op papier!