Ben ten Dam is onze ‘Wereldgast’: “Het ís niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles onder controle te hebben”

Gastschrijfster

Gastschrijver

21 december 2019

Wereldwijven en onze lezers laten zich graag inspireren. Wij staan open voor ieders wereldbeeld en gedachtegoed. Deze weken laten we ons graag prikkelen door de (on)zin van Ben ten Dam. Onze allereerste ‘Wereldgast’. ‘Een goede reis’ door zijn zesluik van hersenspinsels!

Frederiek Weeda interviewde de Vlaamse psychiater Damiaan Denys. Er kwam een discussie van: psychische problemen zijn geen gezeur. Dat is zeker waar, hulp moet met name en vanzelfsprekend gaan naar die mensen die het echt nodig hebben. De lijn van Denys is echter raak:

“Het idee dat het leven maakbaar is, heeft grote gevolgen voor de samenleving. Iedereen wil controle over zijn leven, zijn omgeving, zijn kinderen. Controle is de nieuwe deugd. Vroeger was het moed of vrijheid. Nu is het controle. Als je vraagt ‘hoe gaat het?’ dan antwoordt men ‘alles onder controle’. Maar controle héb je niet, het is een illusie ”.

„De eisen die men stelt aan het leven zijn te hoog. Jonge mensen willen allemaal mooi zijn, sociaal én slim. Dat is echt alleen weggelegd voor een elite – de allersterkste groep. Het pad van ‘normaal’ zijn – succesvol, alles onder controle hebben – is zo vernauwd dat velen eraf vallen en dus ‘iets’ hebben. Het ís niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles onder controle te hebben. Het is normaal om soms bang te zijn, ongelukkig, verdrietig, dom, je te vervelen en soms eenzaam te zijn”.

Gelukkig zijn is de norm. Als dat even niet lukt, zoekt men hulp. Mensen kunnen niet aanvaarden dat ze lijden. “Heb je het moeilijk? Zoek dan hulp!”. Omgaan met pijn wordt nu vaak uitbesteed aan de professional. Vroeger werd je gedwongen zélf je lijden aanvaardbaar te maken. De lichte patiënten, die niet echt ziek zijn maar wel lijden, zouden hun eigen weerbaarheid kunnen vergroten in plaats van hulp te zoeken. Dit doe je door meer te wandelen, te lezen, méér met vrienden te doen, te praten, vrijwilligerswerk te doen, te bewegen, tijd te nemen voor dingen en geduld te hebben. Help yourself! Tem je leeuw.

Meer van dit soort inspirerende, aan het denken zettende (on)zin van het leven lezen? Ben ten Dam heeft zijn ‘humbugs’ gebundeld samen met twee goede vrienden, Piet Raphael (productie) en Sanne Schuts (vormgeving). Bestellen kan hier: The Big Small Omnibus of Mindhumbugs.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

Gastschrijver
De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.