Bedrijf van een wereldwijf: Een duurzaam boxershort voor een nieuwe toekomst

Iedere week publiceren wij een deel van het verhaal van een wereldwijf met een bedrijf. Jolijn is het creatieve brein en oprichter van Vanhulley: een sociale onderneming die niet alleen leuke boxershorts maakt van je ingestuurde overhemd of bloesje maar ook vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt.

Wie is Jolijn en hoe kom je in Groningen terecht?

Als Arnhems meisje in 1962 het levenslicht gezien in een gezin met een zus boven me en een broer onder mij. Getrouwd met Peter, en moeder van drie kinderen die alweer het ouderlijk huis verlaten hebben. Inmiddels ben ik alweer ruim 35 jaar geleden volledig gevallen voor de charmes van Groningen. Als student was het er geweldig studeren. Er gaat tenslotte helemaal niets boven! En na een aantal omzwervingen via Milaan, Rotterdam, Zwollywood en Toronto, ben ik er nu zodanig geworteld dat ik mezelf tot een echte Stadjer reken.

Wat deed je? Wat doe je nu, waarom besloot je dit te doen?

Ik runde een projectbureau, waarin ik een aantal talenten van mij combineerde in een variatie aan opdrachten. De ene keer was dat een landelijk evenement, de andere keer weer een training voor persoonlijke ontwikkeling. Soms kreeg ik een opdracht, een andere keer bedacht ik zelf een opdracht. In die laatste categorie is Vanhulley ontstaan. Een oud geliefd overhemd van mijn man, ooit gekocht in de VS en eigenlijk rijp voor de ‘zak van Max’, hing daar maar in zijn kast te hangen.

Zo’n overhemd dat iets te lang gedragen was (want favoriet streepje) en dus versleten bij de boord.

Zonde om weg te gooien want de rest van de stof was nog prima! Daar kon ik prima een boxershort van maken: zelfde type stof, en dan hoeft ie toch niet weggegooid te worden. Tja, en als je dan bedrijfskunde hebt gestudeerd dan denk je: als ik het een leuk idee vind, dan zijn er vast wel meer mensen die dat leuk vinden: een boxer van je eigen overhemd.

En van het één kwam het ander: Vanhulley was geboren. Vanaf het begin had ik een sociaal, duurzaam bedrijf voor ogen met veel nadruk op ‘persoonlijk’.

Een onderneming die niet alleen leuke boxershorts maakt van je ingestuurde overhemd of bloesje, maar ook vrouwen helpt die heel graag aan de slag willen, maar niet weten hoe. Vanhulley past helemaal in deze tijd waarin we meer aandacht hebben voor duurzaamheid en verantwoorde productie.

De combinatie van een bijzonder product dat een prachtige maatschappelijke bijdrage levert, haalt het allerbeste uit mij.

De vrouwen die bij Vanhulley werken, hebben door hun vaak buitenlandse achtergrond niet de benodigde papieren voor hun ambitie op de arbeidersmarkt. Wij geven hen die kans. Elk jaar komt een groep van ongeveer 15 vrouwen bij ons werkervaring op doen, en gaat tegelijkertijd naar het ROC om, meestal voor het eerst in hun leven, een officieel diploma te halen. Na een jaar bij ons in het Vanhulley-atelier hebben ze werkervaring opgedaan, papieren op zak, een netwerk opgebouwd en stromen ze uit met een plan voor de toekomst. Om het samengevat te zeggen, van bank naar baan, dat doet Vanhulley.

Van Hulley

Wat is je levensmotto?

Haal het allerbeste uit jezelf en uit de ander, wees altijd nieuwsgierig en heb 200% lef en plezier.

Toen je begon met je bedrijf, stui(te) je op weerstand vanuit je directe omgeving?

Helemaal niet. Ik kreeg vanaf de start juist ontzettend veel medewerking. De combinatie van iets duurzaams en iets sociaals doen – en dan ook nog met een ‘geinig’ product – had meteen een enorme gunfactor. En dat heeft me heel veel free publicity opgeleverd. Zo verkeer ik eigenlijk sinds de oprichting in 2012 in een permanente staat van flow.

Ik heb gemerkt dat als je veel geeft, je ook ontzettend veel terugkrijgt.

Natuurlijk waren er ook wel mensen die het vooral ‘geinig’ vonden, maar totaal niet geloofden in de overleving van dit idee. Het heeft me alleen maar ‘activistischer’ gemaakt. Of eigenwijs, zo je wilt. Ik wilde bewijzen dat je een rendabele business kunt draaien en tegelijkertijd iets prachtigs kunt doen voor de wereld. Hoe klein ook. Een door mij veel gebruikte quote is van Anita Roddick, oprichter van The Body Shop: ‘If you think you are too small to make an impact, try sleeping with a mosquito in your bedroom.’

Wat of wie inspireert je?

Iedereen die dingen op een andere manier aanpakt, die bereid is een ander perspectief te hanteren en zich daarmee kwetsbaar op durft te stellen. Kees Klomp is zo iemand, maar ook Barack Obama.

Wat was een absoluut hoogtepunt?

Och, daar kan ik maar moeilijk een keuze in maken, want het hele traject van Vanhulley is voor mij één groot hoogtepunt. Ik had nooit verwacht dat wat ooit begon als ‘een ideetje’, kon uitgroeien tot het bedrijf dat er nu staat. We hebben zoveel bijzondere momenten gekend. Van een prijs winnen op het World Economic Forum in Davos tot ieder jaar weer de diplomauitreiking van onze nieuwe lichting vrouwen van dat jaar, (waarbij ik het nooit droog houd) en het bijzondere moment dat ik kon spreken met Koningin Maxima. Maar ook die Vanhulley-vrouw die ik meenam naar een presentatie, en die daar aan een wildvreemde groep Rotary-mannen spontaan haar hele levensverhaal deed en vertelde wat Vanhulley voor haar betekende. Kippenvel.

Heb je daar ook dingen voor moeten laten?

Natuurlijk heb ik er dingen voor moeten laten en dat zit hem vooral in mijn sociale leven. Vanhulley zit in elke vezel van mij en houdt me con-tinue bezig. Het is dan ook logisch dat ik minder tijd heb voor etentjes, reisjes, spontane uitspattingen etc. Man en drie kinderen houden nog wel evenveel van mij, gelukkig. 😉

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.