Ben ten Dam is onze ‘Wereldgast’: creativiteit met grenzen.

Gastschrijfster
door gepubliceerd op 11 januari 2020Tags: , , , ,

Wereldwijven en onze lezers laten zich graag inspireren. Wij staan open voor ieders wereldbeeld en gedachtegoed. Deze weken laten we ons graag prikkelen door de (on)zin van Ben ten Dam. Onze allereerste ‘Wereldgast’. ‘Een goede reis’ door zijn zesluik van hersenspinsels!

Is het leven leuker als het grenzeloos is? Als je bijvoorbeeld elke avond kunt eten en drinken wat je wilt? Als je kan doen wat je wilt? Elke reis kunt maken die je wilt? Als je kunt kopen wat je wilt? Als je je familie en vrienden of zelfs de wereld kunt geven wat je wilt? Het antwoord is ‘ja’ en ‘nee’. Grenzeloosheid is leuk, maar leidt ook snel tot ongelooflijke verveling. Alles went, en dat nodigt niet uit tot creativiteit.

Je hebt wat dingen en je ziet en je peinst en bedenkt daar iets moois mee. Dat kan zó mooi zijn. Dat is pure romantiek en kinderlijk enthousiasme bij elkaar. Denk aan een simpel tafeltje dat je maakt ‘van gevonden hout’. Een oude stoel die je oplapt en die briljant blijkt te zitten. Schoenen van je opa die je laat verstellen en die schitterend zijn. Een maaltijd die je met in de keuken gevonden spullen op tafel tovert, en ook nog heerlijk blijkt te zijn. De bonus is de voldoening van het zelf denken, doen en zelf maken. Van iets zien dat anderen niet zien. Daarom was studeren ook zo leuk: geen geld, alle tijd en alle dagen lol… met niets, maar eigenlijk met alles. Want je hebt niet zo gek veel nodig om een goed leven te hebben. Wees creatief. Creativiteit is levenskunst in optima forma.

Daag jezelf eens uit: als je iets moet doen en je hebt daar genoeg of zelfs te veel tijd voor dan is het soms een goed idee om de tijd die je eraan wilt besteden gewoon te begrenzen. Ook dan spreek je je creativiteit aan om anders naar het vraagstuk te kijken: “Hoe kan ik het tentamen halen met acht uur voorbereiding?”. Dan ga je je beperken tot de hoofdlijn van het boek, uittreksels en proefexamens regelen, en vraag je aan de docent wat hij belangrijk vindt. Veel effectiever dus! Andere voorbeelden: “Hoe kan ik voor acht euro met zijn vieren lekker eten?”. “Hoe kan ik op die moeilijk bereikbare plek komen zonder auto?” Vaak kunnen dingen anders en beter als je er even over nadenkt: je leent, deelt en regelt. Je verbindt zaken en bindt mensen. Duurzaam én sociaal.

Meer van dit soort inspirerende, aan het denken zettende (on)zin van het leven lezen? Ben ten Dam heeft zijn ‘humbugs’ gebundeld samen met twee goede vrienden, Piet Raphael (productie) en Sanne Schuts (vormgeving). Bestellen kan hier: The Big Small Omnibus of Mindhumbugs.

Over dit Wereldwijf: Gastschrijver

Gastschrijver
De Wereldwijven nodigen ook gastschrijvers en gastfilmers uit om zo nu en dan hun inspirerende verhalen te delen. Deze verhalen of videos gaan over onderwerpen die nauw aansluiten bij onze zoektocht naar authenticiteit, echtheid, diepgang en verbinding. Lees mee en laat je inspireren.