Een ode aan mijn Spaanse liefde…

Anouk Kopijn - Spanje

13 januari 2020

Ik schreef onderstaande liefdesbrief aan Barcelona, toen ik net acht weken in Spanje woonde. Het jaar ervoor had ik tijdens een korte sabbatical twee maanden doorgebracht in deze prachtige stad, en zo is het allemaal begonnen.

Het vat nog steeds zo goed mijn gevoel tijdens die eerste periode samen, dat ik deze ‘brief’ graag alsnog met jullie deel.

Vorig jaar viel ik halsoverkop voor je en we brachten acht heerlijke weken met elkaar door. Zelfs tijdens de eerste dagen wist ik gewoon dat we een perfecte match waren, voelde jij dat ook? Ik heb werkelijk van elke minuut die we samen doorbrachten genoten. Door jou voelde ik me vol leven, vol energie, je liet me de mooiste plekken zien en nam me mee op geweldige avonturen!

Inspirerend en oprecht

Bij jou kon ik echt mezelf zijn en ook al inspireerde je me meer dan je kunt voorstellen, je wist me tegelijkertijd ook te kalmeren en tot rust te brengen. Als ik bij jou ben, dan lijkt al het andere relatief, wij tegen de rest van de wereld. Hoewel, als ik er over nadenk, er is geen ‘wij’ en ‘anderen’ en dat is precies wat ik zo mooi vind aan jou. Voor jou is iedereen welkom, je bent open-minded en makkelijk in de omgang. Dat is waarschijnlijk de reden dat mijn vrienden jouw charme ook niet kunnen weerstaan.

Een naderend afscheid

Hoewel alles een tot leven gekomen sprookje leek, wisten we allebei dat ik je op een gegeven moment moest verlaten. Ik had verantwoordelijkheden waar ik naar terug moest, en we leefden in een bubbel, die gewoonweg niet eeuwig kon blijven bestaan. De realiteit stond voor de deur. Gek genoeg brak ons naderende afscheid mijn hart niet. We besloten gewoonweg het beste te maken van de dagen en weken die we nog samen hadden. Het was een belofte die je meer dan waargemaakt hebt, maar ik wist dat je dat zou doen, je had me nog nooit teleurgesteld.

Barcelona
Foto: Anouk Kopijn

Toen we vaarwel zeiden, was ik oprecht dankbaar. Ik voelde me het gezegendste meisje op de wereld, dat zojuist het geheim tot geluk ontdekt had. Ik was ervan overtuigd dat we elkaar zouden weerzien, maar zelfs als dat niet zo was… gewoon de gedachte dat jij bestaat, gaf me reden om te lachen en mijn dromen na te jagen.

Een andere levensstijl

Toen we gescheiden waren, realiseerde ik me al snel dat jouw impact op mij groter was dan ik had kunnen voorstellen. De verantwoordelijkheden waarvoor ik je had verlaten, leken opeens niet meer zo belangrijk. Deadlines najagen, en de tredmolen van het leven beheersen, gaven me gewoonweg niet meer hetzelfde genoegen. 

Je had me een andere levensstijl laten zien en me laten inzien wat echt belangrijk was in het leven. Maar een leap of faith nemen en alles achterlaten voor een romance, die net zo goed een vakantie-crush kon zijn, dat voelde onzeker en ik zocht naar iets om me aan vast te klampen. Helaas, er waren geen reddingsboeien in zicht.

Echter, als jij me iets geleerd hebt, dan is het dat het volgen van je hart de enige manier is.

Ik weet dat ik kan zwemmen, dus waarom zal ik me druk maken om een reddingsboei? Terwijl ik rationeel alle voors en tegens aan het afwegen was, voelde het alsof ik op het puntje van een hoge duikplank stond. Er was geen weg meer terug, ik moest springen… dus dat is precies wat ik deed! Het moment dat ik besloot om daadwerkelijk te springen voelde zo bevrijdend en krachtig. Zekerheid loslaten is moeilijk, we zijn geneigd vast te houden aan wat bekend en vertrouwd is, maar als je er over nadenkt: maken deze zekerheden ons daadwerkelijk gelukkig? Of zijn ze slechts een goed vermomde gevangenis, die ons weerhoudt ons volledige potentieel te bereiken?

Een sprong in het diepe

Ik was er klaar voor om dat te gaan ontdekken. Ik waagde een sprong in het diepe onbekende, zei al mijn verantwoordelijkheden gedag en verhuisde naar de liefde van mijn leven.

Vandaag zijn we acht weken herenigd, net zo lang als we vorig jaar doorbrachten: laten we het ons jubileum noemen. Je nam me mee naar al onze favoriete plekken, stelde me voor aan nieuwe vrienden en we zijn van plan om nog veel meer mooie herinneringen te maken. Ik ben er vrij zeker van dat je de ware bent, en niet slechts een vakantie-crush, maar waarom zouden we onze liefde labelen? We zijn samen en dat is alles wat ertoe doet! 

Te amo, Barcelona, mi amor.

Over dit Wereldwijf: Anouk Kopijn - Spanje

Anouk Kopijn - Spanje
¡Hola! Ik ben Anouk en begin 2017 vertrok ik op mijn 34e naar Barcelona. Verliefd op het Spaanse leven en al snel ook mijn Spaanse prins tegengekomen, met wie ik inmiddels in Girona woon, samen met ons dochtertje en hond. Aan de UvA psychologie gestudeerd en ruim tien jaar werkzaam als marktonderzoeker. Mijn passie is verhalen delen, lees je mee?