Groeten van Carole uit Melbourne: ‘Niet heel Australië staat in brand’

Het is een groot drama en er zijn zoveel mensen en dieren slachtoffer van de wijdverspreide branden in Australië. Ik ben natuurlijk geen expert en ik geloof zeker, en met mij 60% van de Australiërs, dat een deel van de oorzaak bij klimaatverandering ligt. Maar als het weer zo veranderlijk is als hier met vier jaargetijden in één dag, is het best moeilijk te bepalen wat er nou vooral ‘nieuw’ verandert aan het klimaat…

Een ding is zeker we hebben nog nooit zo vroeg bosbranden gehad. De zomer is namelijk eigenlijk nog maar net begonnen. Een duidelijk punt moet echter ook naar buiten komen: niet heel Australië stond in de brand.

The Haze, Australië

Geen brand, wel Haze

Vooral New South Wales en Gypsland zijn getroffen. Wij wonen in Melbourne, 3,5 – 5 uur van waar de branden waren. Dat is ongeveer van Nederland naar Parijs. Ik kreeg heel veel berichtjes van mensen uit Nederland maar hier in Melbourne was nooit echt dreiging van de branden. Alleen de kwaliteit van de lucht was een aantal dagen wel erg slecht. We hebben in het totaal vier dagen last gehad van HAZE. Kun je nagaan hoe het bij de branden was! In Melbourne is het eigenlijk steeds business as usual geweest.

Vakantiegangers in de rook

Wel voelde ik mij machteloos toen een vriendin van me in Coffs Harbour in New South Wales mij belde dat het vuur nu wel heel erg dichtbij kwam. Ik wist niet wat ik moest zeggen en kon niet echt helpen. Ze had volgens mij al veel eerder weg moeten gaan uit het gebied. Huis en haard voor enkele maanden verlaten is echter ook praktisch gezien moeilijk. Achteraf bleek gelukkig dat ze veilig was in haar huis.

Ook waren er heel veel vriendinnen en kennissen van me op vakantie op de plekken waar er brand was en hebben door de rook moeten rijden om terug te komen. Dat was natuurlijk beangstigend, maar ze zijn de inwoners van de gebieden ook heel dankbaar voor hun hulp. Velen van hen zeggen ook terug te gaan om ze te bedanken als ze daar weer op vakantie gaan. En dat moet ook want het toerisme heeft erg te leiden onder de branden. De sector is namelijk goed voor een bijdrage van meer dan 3 procent aan de totale economie en voelt de financiële gevolgen van de bosbranden nu al.

The Haze, Australië

Artiesten, liefdadigheid en toerisme

Men is hier natuurlijk wel, net als iedereen in de wereld, druk bezig met het inzamelen van geld en andere benodigdheden. Australiërs zijn heel erg goed in het doneren van geld voor goede doelen. En Australische artiesten zorgen in deze tijd van ramp dat men gezamenlijk heel veel geld bij elkaar krijgt. Celeste Barber, komiek en social media ster uit NSW, heeft al meer dan 50 miljoen opgehaald in haar eentje. Geweldig toch? Kun je nagaan hoe belangrijk artiesten zijn! Ik heb geen idee hoeveel geld er nodig is om alles weer op te bouwen. Maar 50 miljoen lijkt me een goed begin. 

Als alles achter de rug is, hoop ik dat iedereen gewoon weer lekker op vakantie gaat naar Australië. En ook de regering heeft een oproep gedaan aan Australiërs zelf om toerist in eigen land te zijn. De gebieden die getroffen zijn, zijn grote toeristische plekken die hun inkomen binnenkrijgen van vakantiegangers. En er zijn nog zoveel meer mooie plekken te ontdekken hier! Hopelijk doet Kylie Minoque met haar ‘MateSong’ campagne een duit in het zakje voor de wederopbouw van het toerisme in Australië!

Over dit Wereldwijf: Carole Overmaat - Australië

Hey, Ik ben Carole Overmaat en woon in Australië. Ik studeerde CMV Vrijetijdskunde in Rotterdam en woon sinds 2005 samen met mijn man Ron en twee kinderen in Melbourne. Het avontuur vinden we in de dagelijkse dingen. Acht jaar geleden startte ik mijn programma Dutch TV. In 2018 nam ik ook nog de Nederlandse krant de Dutch Courier over. Voor de wereldwijven zal ik voornamelijk vloggen over mijn avonturen hier 'Down Under.'