Voornemens voor 2020? Extreme situaties vragen nu eenmaal om extreme ideeën en veranderingen

Mariel van Tatenhove

2020, een nieuw jaar, een nieuwe decennium. Zoals altijd aan het eind van het jaar en het begin van een nieuw kijk ik terug en vooruit. Terugkijkend op het laatste jaar, de laatste drie jaar, tien jaar, dertig jaar realiseer ik me hoe ongelofelijk veel vernieuwingen techniek in die jaren heeft gebracht: van de ouderwetse telefoon op een vast punt in het huis, naar draadloos, naar mobiel.

Van het begin van het computer tijdperk met Microsoft en Apple en het prille begin van het internet met Netscape en Yahoo, naar een tijdperk waar we ons ‘search zonder Google’ niet meer kunnen voorstellen. En tegenwoordig hebben we zelfs onzichtbare slimme assistenten zoals Alexa die ons met alles helpen. Allemaal mooie uitvindingen, die ons leven zeker rijker hebben gemaakt, maar die ook problemen en nadelen hebben gebracht.

Klimaat

Want kijk naar moeder aarde en de natuur: miljoenen jaren oud en een schril contrast met onze nieuwe moderne en altijd connected wereld. Ze is in wezen nog hetzelfde en weinig veranderd. Ik herinner me mijn eerste bezoek aan de Masai Mara in Kenia. Uitkijkend over de eindeloze groene steppe voelde het alsof de tijd hier al die jaren heeft stilgestaan. Hetzelfde toen we in Ijsland op de miljoenen jaren oude Sólheimajökull gletsjer liepen. En als er dan verandering is, is het meestal verwoesting en verwaarlozing in plaats van vernieuwing en verbetering: die gletsjer is in de laatste 30 jaar 2.2 sq.km. gekrompen, meer dan in de miljoen jaar daarvoor.

I can’t wrap my brain around it

Californië en de Amazone hadden vorig jaar bosbranden die meer verwoestend waren dan ooit tevoren en Australië staat sinds afgelopen september bijna helemaal in brand. Er zijn inmiddels meer dan een miljard dieren verbrand; een miljard dieren, ik probeer me het voor te stellen, maar zoals ze hier zeggen: ‘I can’t wrap my brain around it.’

Klimaat

Orkanen en typhoons zijn heftiger dan ooit, we hebben tornado’s, overstromingen en orkaan uitbarstingen die we nog niet eerder in ons leven hebben meegemaakt. En deze natuurrampen zijn in sommige gevallen onomkeerbaar. Moeder aarde huilt, schreeuwt en smeekt om hulp, maar nog steeds zijn er teveel mensen die hun kop in het zand steken en niet geloven in klimaatverandering en global warming.

5% is toch niet te veel gevraagd?

Ik woon in Silicon Valley, het hart van techniek en innovatie en ik vraag me of waarom we met zijn allen hier niet een een deel van onze tijd en energie kunnen steken in het redden van onze planeet. Er zijn hier al wel start-ups die daarmee bezig zijn, maar ik denk aan een groter, meer fundamenteel initiatief. Als alle bedrijven eens 5% van hun budget en tijd zouden besteden aan het tegenhouden van global warming en projecten die de natuur herstellen. 5% als een begin zou toch niet heel veel gevraagd zijn?

Klimaat

Maar ik realiseer me dat dit een idealistisch en ambitieus initiatief is en in de praktijk niet zo eenvoudig uit te voeren. Dus ik begin dan maar bij mezelf: verander de wereld, begin bij jezelf.

Mijn voornemen is eenvoudig: bewust met alles wat ik doe rekening houden met de planeet. Dat begint met kleine dingen. Geen plastic zakjes voor groenten en fruit in de supermarkt, maar alternatieven van stof, geen plastic waterflesjes, maar een hervulbare fles, toilet- en keukenpapier die van gerecycled materiaal zijn gemaakt, zodat er geen bomen voor hoeven worden gekapt. Financiële steun geven aan instellingen die helpen de natuur te beschermen en te herbouwen, zoals bomen planten in Australië en de Amazone. Zonder bomen, hebben we geen lucht, zonder lucht kunnen we niet ademen, it’s as simple as that. Ik probeer met deze kleine dingen mijn steentje bij te dragen en ook anderen te motiveren hetzelfde te doen. Een enkel steentje maakt misschien niet veel verschil, maar hopelijk veroorzaken meerdere kleine steentjes een rimpeleffect die uiteindelijk een grotere golf vormt, die wel helpt om dingen te veranderen.

Small acts, when multiplied by millions of people, can transform the world.

Klimaat

Luister naar de jongeren!

Ik bewonder Greta Thunberg. Ja misschien zijn haar ideeën extreem, maar extreme situaties vragen om extreme ideeën. Ze is 16 jaar jong en ze weet dat als we nu niks doen, haar generatie de echte consequenties van global warming zullen ervaren (en dat ziet er op dit moment niet goed uit). De geschiedenis heeft keer op keer bewezen dat verandering bijna altijd komt door groepen jonge mensen die de status quo proberen te doorbreken. De studenten opstand in Tiananmen Square in China, de jongere opstanden tijdens de Arabische lente en meer recent de studentenopstanden in Hong Kong. Jonge mensen die vechten tegen onrecht en voor verandering. Dus ga zo door Greta en vecht voor je toekomst, vecht voor verandering in klimaat wetgeving, vecht voor waar je recht op hebt.

I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. I want you to act as you would in a crisis. I want you to act as if the house is on fire, because it is.’ – Greta Thunberg.

En ook al kunnen we niet allemaal Greta Thunberg zijn, we kunnen allemaal ons steentje bijdragen, hoe klein het misschien ook lijkt. Zijn we uiteindelijk niet met z’n allen verantwoordelijk de enige planeet die we hebben te beschermen voor de komende generaties?

Over dit Wereldwijf: Mariel van Tatenhove - VS

Mariel van Tatenhove - VS
Hello, ik ben Mariel en ik woon sinds 1996 aan de west kust van de Verenigde Staten. Ik heb een leuke baan in Silicon Valley, waar ik voor Amazon aan Alexa werk. Ik reis veel, zowel voor mijn werk als prive en voor De Wereldwijven schrijf ik over mijn leven in California, de tech wereld en mijn international vriendenkring.