Bedrijf van een wereldwijf: Mensenrechten juriste Annemarie: “Ik kreeg met de paplepel ‘de niet lullen maar poetsen’ mentaliteit mee.”

Iedere week publiceren wij een deel van het verhaal van een wereldwijf met een bedrijf. Deze keer over Annemarie. Mensenrechtenjurist met als specialisatie internationaal vrouwenrecht. Zelfstandig Consultant. Eigenaar van Middelburg Human Rights Law Consultancy uit Nederland.

Wie is Annemarie en hoe kom je in Maarssen terecht?

Ik ben 33, gepromoveerd mensenrechtenjurist en gespecialiseerd in vrouwenrechten. Dagelijks houd ik me bezig met onderwerpen als vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken, eer-gerelateerd geweld en andere vormen van geweld tegen vrouwen. Het ondernemen is mij met de paplepel ingegoten. Ik groeide op in het Westland als tuindersdochter. Tussen de tomaten kreeg ik de ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit mee. Op mijn 18e vertrok ik naar Tilburg om rechten te studeren. Na mijn bachelor volgde ik de master Internationaal Publiekrecht. Tussendoor volgde ik een summercourse in Zuid-Afrika, zat ik een maand in India voor een ontwikkelingsproject, bouwde ik mee aan een basisschool in Kenia en liep ik een halfjaar stage op de politieke afdeling van de Nederlandse ambassade in Israël.

Na mijn afstuderen besloot ik nog een onderzoeksmaster te volgen, waarna ik ging promoveren in Tilburg. Ik was dolgelukkig toen ik door de strenge selectieprocedure kwam en mijn eigen onderzoek naar vrouwenbesnijdenis mocht gaan uitvoeren! In het laatste jaar van mijn promotie zijn mijn man en ik naar de omgeving van Utrecht verhuisd. In opdracht van de Verenigde Naties (VN) en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) reis ik nog steeds veel, vooral naar Afrika en het Midden-Oosten. Ik sluit niet uit dat we ons in de toekomst ergens anders zullen vestigen, maar voorlopig is Nederland onze uitvalsbasis.

Wat doe je nu precies en waarom besloot je dit te doen?

Mijn proefschrift gaat over vrouwenbesnijdenis, een onderwerp dat me zeer na aan het hart ligt. In mijn studententijd las ik verschillende boeken over jonge Afrikaanse vrouwen die hun land zijn ontvlucht om aan vrouwenbesnijdenis te ontkomen. Toen ik me meer ging verdiepen in de praktijk, ontdekte ik dat er relatief weinig onderzoek naar deze praktijk werd gedaan. Wel door medici en antropologen, maar nauwelijks door juristen. En dat terwijl internationale mensenrechtenverdragen en nationale wetten als belangrijk onderdeel worden gezien om deze praktijk tegen te gaan. Ik wilde mij hierin verdiepen, begrijpen wat de impact is van wetgeving in het tegengaan van deze praktijk. Ik had toen niet durven dromen dat ik nu de wereld word overgevlogen vanwege mijn kennis en expertise over dit onderwerp.

Sinds 2015 werk ik als zelfstandig consultant voor de VN, NGO’s en universiteiten. Ik doe onderzoek, schrijf academische artikelen en VN-papers, ontwikkel strategieën, monitor en evalueer projecten en deel mijn kennis tijdens expertmeetings en conferenties. Daarnaast geef ik college aan de Universiteit van Amsterdam en begeleid ik studenten met hun thesis. De missie van mijn bedrijf is om een positieve verandering teweeg te brengen voor meisjes en vrouwen wereldwijd.

Bedrijf van een Wereldwijf Annemarie

Hoe breng je balans in je drukke reisleven?

Mijn man en ik moeten voor ons werk regelmatig reizen. We proberen dat zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen, maar dat lukt niet altijd. Soms lopen we elkaar mis. Kom ik net terug en vertrekt hij weer. Gelukkig kunnen we altijd in contact blijven via WhatsApp en Skype. En het voordeel is – als je elkaar zo intens gemist hebt – dat je het extra waardeert om naast elkaar wakker te worden, samen op te staan en een kop koffie te drinken voor de hectiek van de dag weer begint.

Eigen ondernemer zijn heeft ook voordelen: als ik een aantal dagen naar het buitenland moet voor een opdracht, combineren we het soms met een vakantie. Zo moest ik onlangs spreken op een congres en een gastcollege geven aan Middlesex University op Mauritius. We hebben van de nood een deugd gemaakt en samen heerlijk een aantal dagen genoten op het paradijselijke eiland.

Wat is je levensmotto?

Volg je hart! Het is heerlijk om elke dag enthousiast wakker te worden en oprecht gelukkig te worden van wat je doet. Tegen mijn studenten zeg ik ook regelmatig: ‘Doe waar je blij van wordt, waar je in gelooft en waar je energie van krijgt. Dan komt alles goed.’ Ik zie dat mensen zich vaak laten beïnvloeden door de adviezen en overtuigingen van anderen en zich conformeren aan wat ‘de maatschappij’ van hen verwacht. Ik denk dat het een groot gevoel van vrijheid geeft als je je juist niet laat remmen of weerhouden. Volg je hart, ook al dwingt het je soms om buiten de gebaande paden te treden.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.