Bedrijf van een Wereldwijf: Sabine: ‘Ik ben filmmaker, creatief ondernemer en moeder’.

door gepubliceerd op 21 februari 2020Tags: , ,

Sabine van Ditzhuijzen vind je vaak achter de camera. Ze is Film-, en documentaire maker. Maar ook Yogi. Eigenlijk is ze misschien beter te vangen als ‘Creatief ondernemer’, want ze is ook eigenaar van DitzTV. Ze woont in Amsterdam maar reist de wereld rond.

Wie is Sabine en hoe kwam je in Buenos Aires terecht?

Ik ben filmmaker, creatief ondernemer en moeder van twee kinderen. In Haarlem heb ik Media & Entertainment Management gestudeerd en daarna Film-, en Televisiewetenschappen in Utrecht. In Amerika heb ik verschillende filmvakken gevolgd aan de Southern Illinois University. Eén vak was filmclass, echte filmklassiekers als de Color Purple kijken in een collegezaal zo groot als een bioscoopzaal en deze dan analyseren. Waanzinnig. Ik heb dus voor mijn studie al voor kortere tijd in het buitenland gewoond, respectievelijk Amerika en Israël maar heb altijd al voor langere tijd in het buitenland willen wonen dus toen Buenos Aires in beeld kwam, was ik verkocht. Samen met mijn vriend vertrok ik met vijf koffers, een computer en camera naar de andere kant van de wereld. We verkochten onze inboedel en gaven een groot afscheidsfeest. Een jaar maximaal dachten we toen nog, het werden er uiteindelijk drie-en-een-half.

Wat deed je? Wat doe je nu, waarom besloot je dit te doen?

Na mijn studie heb ik eerst nog kort bij de EO en bij een reclamebureau gewerkt. Ik kwam er al snel achter dat ik voor mijzelf wilde werken, het produceren van een film van begin tot eind. Van script tot aan Youtube. In de zomer van 2011 heb ik DitzTV officieel ingeschreven in de Kamer van Koophandel en begon meteen een leuk project bij Deloitte, mijn eerste officiële klant. Ik huurde een camera en brandde alle gemonteerde video’s op dvd’s om deze door de brievenbus van mijn klant af te leveren. Nacht- werk maar ik was enorm gemotiveerd!

Een eigen video productiebedrijf in Nederland en toch verhuizen naar de andere kant van de wereld? Kan dat?

Tja, gewoon doen. Ik dacht, wat ik hier nu in Nederland doe, kan ik doen waar dan ook. Het enige wat ik nodig heb, is mijn camera en computer. Mijn klanten in Nederland hield ik aan door samen te werken met mijn collega in Nederland. Dus zijn mijn vriend en ik in 2012 op de bonnefooi en zonder expat-contract geëmigreerd. Vanuit Argentinië heb ik meerdere internationale producties geleid en opgezet met DitzTV. Onder andere voor het tv programma Hoe heurt het eigenlijk? Daarnaast heb ik met drie andere vrouwen een mooi documentaire project opgezet, Portraits of a City. Een serie van korte video’s – maximaal drie minuten – van mensen uit de stad Buenos Aires. Doel van de serie was, en is, de stad leren kennen door de mensen die er wonen. De perfecte manier om de taal en de cultuur beter te leren kennen. We hebben heel veel bijzondere mensen ontmoet en kwamen zelfs met dit project op de nationale TV!

Sinds 2015 wonen we weer in Nederland en produceren we met DitzTV in ons (ik werk samen met professionals op verschillende kennisgebieden van film) kantoor aan de Wibautstraat in Amsterdam. Inmiddels veel meer ervaringen en klanten rijker. Ons avontuur in Buenos Aires heeft me zeker gevormd en ik had het beslist niet willen missen. Het ‘internationale’ gevoel blijft gelukkig ook met klanten als Albelli en The Student Hotel, beiden met verschillende locaties in Europa. Onze emigratie heeft bewezen dat als je echt iets wil, dan regel je dat gewoon.

Stuitte je op weerstand vanuit je directe omgeving toen jullie naar Buenos Aires vertrokken?

Als je gaat emigreren zonder echt plan, wat wij dus deden, hebben veel mensen daar een mening over. Ook mijn ouders. Met name mijn moeder had er moeite mee. Buenos Aires ligt natuurlijk ook echt wel ver van Nederland. Maar uiteindelijk is het jouw leven. Je leeft voor jezelf. Toen we besloten om in Argentinië te blijven voor de geboorte van onze dochter waren er een aantal mensen teleurgesteld. Hoe ik daarmee omging? Het was uiteindelijk hun teleurstelling, voor ons voelde het zo sterk dat we daar moest blijven, de plek waar we al drie jaar woonden, dat dat me overtuigde dat we het goed hadden. Uiteindelijk staat het leven best stil in Nederland, terwijl jij als mens groeit en zoveel mooie maar ook minder mooie dingen meemaakt.

Hoe bracht je balans tussen je leven in Buenos Aires en familie en vrienden in Nederland?

We zijn inmiddels alweer een aantal jaar terug in Nederland. Onze dochter Isabel is dus in Buenos Aires geboren. Toen we daar woonden kwamen er best wel wat mensen langs waar we echte mooie tijden mee hebben beleefd. Skypen met Nederland deed ik wel, maar dat was altijd wel een ding: een goed tijdstip plannen waarop je relaxt kon praten. Dus eigenlijk waren de momenten dat familie of vrienden in Buenos Aires waren, of wij in Nederland, gewoon het beste. Dat was dan kwalitatief zo goed dat het weer compenseerde met de tijd dat je niet samen bent. Het niet aanwezig kunnen zijn op sommige bijzondere gebeurtenissen zoals een huwelijk, geboorte van kinderen of de doop van mijn nichtjes was wel zwaar. Mijn nichtje Julia zag ik pas toen ze vier maanden oud was. Dat moet je accepteren. Toch vertelde mijn schoonzusje dat ik voor mijn nichtje Sofia altijd de lievelingstante ben geweest. Dat vond ik super fijn om te horen en geeft maar aan dat dat dus ook gewoon op afstand kan! Wat ik heerlijk vond aan wonen in het buitenland is dat je niet meer naar alle verplichte verjaardagen hoeft en dan leuke cadeautjes mee moet nemen. In Neder- land zijn die sociale (familie)bijeenkomsten toch al snel een verplichting. In Argentinië neem je gewoon een fles drank mee als je naar een feestje gaat of een stuk vlees, of je eigen vrienden. Veel relaxter. Op de momenten dat je wel samen bent geniet je meer en is het intenser.

Wat is je levensmotto?

Dat is een mooie vraag uit een vriendenboekje. Mijn levensmotto… Leef in het moment, leef niet teveel in het verleden of in de toekomst, die komt snel genoeg, zei Einstein al. Je kan echt mooie dingen in het dagelijkse leven ervaren als je ervoor open staat. En plan niet teveel je leven, want dan houd je geen ruimte voor mooie spontane momenten die het leven voor je in petto heeft.

Wat of wie inspireert je?

Yoga! Ik begon met yoga in Buenos Aires, bij mijn yogalerares Marcela. Dat is één van de beste keuzes die ik voor mijzelf heb gemaakt. Ik heb drie jaar les gehad van Marcela en zij komt ook voor in de serie Portraits of a City. Sindsdien probeer ik minimaal twee à drie keer per week yoga te doen. Dan voel ik me rustig en fijn. Thuiskomen bij jezelf. Ik ben nu ook al een paar keer op retreat geweest en heb op vele plekken yogales gehad. De meest intense les was in Varkala, India, bij Babu. Helemaal stuk gaan in de hitte, je grenzen opzoeken en daarna echt verbaasd zijn dat je zoveel kan met je lijf. Een goede Yin-les of Hatha restorative vind ik ook heerlijk. Vooral de afwisseling is fijn.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.