Bedrijf van een wereldwijf Renske: Zij dacht out of the (Noobie)box

door gepubliceerd op 28 februari 2020Tags: , ,

Renske is ondernemer. Oprichter Noobie Box. Co-auteur van reisgids Off the grid NYC en woont in New York.

Wie is Renske en hoe kom je in NY terecht?

Ik ben ondernemer, getrouwd met Hein en moeder van Kiki. Ik ben ge- boren in Amsterdam en opgegroeid in zowel Nederland als België (waar we naartoe verhuisden voor het werk van mijn vader) in een warm gezin met twee zussen. Voor mijn studie verhuisde ik weer naar Nederland, om in Maastricht gezondheidswetenschappen en rechten te studeren. Eind 2013 verhuisden we van Amsterdam naar New York voor de baan van mijn man.

Wat deed je? Wat doe je nu en waarom besloot je Noobie Box te beginnen

In Nederland werkte ik in de (financiering van) de gezondheidszorg. Mijn laatste baan, die ik heb opgezegd om naar New York te vertrekken, was bij de Nederlandse Zorgautoriteit, als jurist en later als projectmanager. In New York bleek, na een periode van solliciteren, een baan in mijn vak- gebied lastig te krijgen. Ik besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar het heft in eigen hand te nemen en deze periode in het buitenland te gebruiken om iets totaal anders te doen. En zo geschiedde, ik startte Noobie Box met twee andere Nederlandse vrouwen. Noobie Box is een gratis box voor zwangere vrouwen in de VS, gevuld met producten, samples en allerhande informatie die je als aanstaande ouder nodig hebt! In de VS bestond op dat moment geen vergelijkbare box zoals wij de Zwangerschapsdoos in Nederland kennen en die al zolang een traditie is (hoewel nog steeds de ‘Blije Doos’ in de volksmond, is het inmiddels de ‘Zwangerbox’ geworden). De naam moest natuurlijk wel beter dan ‘Happy Box’ worden en dus kwamen we na lang brainstormen op Noobie (‘slang’ voor newbie) Box. Noobie staat zowel voor de aanstaande moeder (en ouders uiteraard) als de nieuwe baby. We begonnen klein met alleen distributie in New York en omgeving en waarbij we de boxen in de eerste weken persoonlijk bezorgden. Het bleek een hit, zowel aan de kant van zwangere vrouwen die een gratis cadeau natuurlijk fantastisch vonden, als vanuit de merken die hierin een hele interessante nieuwe marketingtool zagen.

Onze eerste klant was, grappig genoeg, het Nederlandse Philips met een Avent flesje. En zo groeiden we verder en kregen steeds meer bekendheid onder merken en uiteraard aanstaande moeders. Vooral het verspreiden via word of mouth was (en is) heel belangrijk voor ons. Zwangere vrouwen wisselen zoveel tips uit en Noobie Box is daar vaak één van! Sinds de start verdriedubbelden we de distributie ieder jaar, van 7.000, naar 20.000 naar 50.000 en dit jaar gaan we richting de 150.000. De distributie is inmiddels landelijk en het assortiment is inmiddels ook uitgebreid naar verschillende cadeauboxen en corporate gifting. Naast mijn werkzaamheden voor Noobie Box, heb ik samen met een co-auteur ‘Off the grid NYC’ gepubliceerd, een Nederlandstalige reisgids met wandelingen door de minder bekende wijken van New York City.

Wat is je levensmotto?

Volg je hart!

Toen je begon met Noobie Box, stuit(te) je op weerstand vanuit je directe omgeving? Zo ja, hoe ging je daarmee om?

Zeker geen weerstand vanuit mijn directe omgeving. Hier en daar wel wat scepsis. Zelf een bedrijf starten blijft voor veel mensen (althans, dat gevoel kreeg ik) toch minderwaardig dan het belopen van een meer klassiek carrière pad. Het duurde enige tijd voordat ik serieus genomen werd en men zich realiseerde dat het wel iets meer was dan een leuke hobby of zo. Noobie Box is echt mijn werk, maar zo werd het toch niet door iedereen direct herkend.

Wat of wie inspireert je?

De Amerikaanse ondernemerscultuur. Het inspireert me en tegelijkertijd intrigeert het ook. Het is een stimulerende cultuur, waar iedereen open staat voor connectie en gesprek. Iedereen is op zoek naar een win-win en er is geen (of weinig) afgunst. Tegelijkertijd zijn mensen toch ook lastig te doorgronden, juist vanwege die openheid en positiviteit. Het inschatten van een kans van slagen van een deal is erg lastig. Met name in het begin heeft ons dat nogal eens onverwachte teleurstellingen bezorgd.

Wat was een absoluut hoogtepunt en hoe heb je dat gerealiseerd? Heb je daar ook dingen voor moeten laten?

Begin dit jaar hebben we de honderdduizendste box verstuurd! We hebben dit gerealiseerd door vier jaar hard te werken en te blijven geloven in wat we doen. Een bedrijf bouwen gaat zeker niet altijd zoals je plant of hoopt. Voor mijn gevoel heb ik er niet zozeer iets voor moeten laten (wellicht vrije tijd en zorgeloze jaren. Het belangrijkste is dat je energie blijft halen uit wat je doet om door te gaan. Inmiddels zijn we een van de established concepten voor veel grote babymerken, zoals Aquaphor, Chicco, Lansinoh, MAM, WaterWipes, Purell, aden + anais, Plan Toys en vele anderen. Dat is iets om ontzettend trots op te zijn.

Wil je dit interview verder lezen? En meer lezen over al die initiatieven en ondernemingen van de wereldwijven die de wereld een beetje mooier maken? Bestel dan HIER het boek Bedrijf van een wereldwijf – 35 portretten van ondernemende Nederlandse vrouwen wereldwijd

Over dit Wereldwijf: De Wereldwijven

De Wereldwijven
De Wereldwijven vertellen verhalen die inspireren, verbinden en in beweging brengen voor een tolerante, duurzame en gender-gelijke wereld.