Esthers koos voor een sober bestaan in Estland. Toch vindt ze dat geld gelukkig maakt

door gepubliceerd op 2 maart 2020Tags: , , , , ,

Ook al is geld slechts één puzzelstukje van de hele zoektocht naar geluk: ik zeg volmondig ‘ja’, geld maakt gelukkig! Toen ik besloot om naar Estland te emigreren, stond ik aan het begin van een carrière als methodoloog. Ik was cum laude afgestudeerd en had een appartement in Amsterdam gekocht. De banen lagen in die richting voor het oprapen. Maar carrière maken en geld verdienen hebben mij nooit geboeid.

Ook toen ik, vóór mijn studie, laag geschoold en laag betaald werk deed, werkte ik altijd al bewust part time, zodat ik veel vrije tijd overhield. Dat deed ik om verschillende redenen.

Tijd om gewoon te ‘zijn’

Ik wilde tijd hebben om te kunnen schrijven. Ik wilde elke dag met mijn honden naar het bos, of het strand kunnen gaan. En ik wilde tijd overhouden om gewoon te ‘zijn’. Om zonder stress en deadlines, en van alles wat in je nek kan hijgen in de hectische Nederlandse maatschappij, thee te kunnen drinken. Op een stoel op mijn balkon naar de bomen te kunnen zitten staren. Om familie en vrienden te kunnen bezoeken, te kunnen lezen, kortom, gewoon te kunnen doen waar ik op dat moment zin in had.

Ik was een klein meisje toen het tot mij doordrong dat ik van de natuur ongelofelijk blij en voldaan word. Hoe minder sporen van de mensenwereld ik om mij heen heb, hoe blijer ik word. Dus was de stap om mijn appartement zonder winst te verkopen, mijn werk op te zeggen en naar mijn Belgische partner te verhuizen, die met zijn sledehonden in het bos in Estland woonde, voor mij niet moeilijk om te zetten.

Elk dubbeltje omkeren

Zo blij als een kind reed ik op een dag in november in mijn rode Suzuki Alto naar de noordelijkste van de Baltische staten. Daar begon ik een leven dat in de beginjaren grotendeels getekend werd door financiële stress. Mijn keuze voor een vrijer leven in de natuur betekende dat elk dubbeltje twee keer moest worden omgedraaid, voordat het kon worden uitgegeven.

Ik kom niet uit een rijk gezin, maar wij hadden het materieel gezien niet slecht. Toen ik in Nederland op mezelf ging wonen, had ik door de keuzes die ik maakte nooit veel geld te besteden, maar armlastig was ik ook niet. Zó zuinig als die eerste jaren in Estland had ik nog nooit hoeven doen.

Toch heb ik me niet arm gevoeld. Ik heb altijd de steun en liefde van mijn familie en vrienden gevoeld. En mijn achtergrond en de overtuiging dat ik op elk moment kan teruggaan naar Nederland en daar ten minste een redelijk goed betaalde baan kan vinden, geven een zekere basis van rust. Daarbij heeft het bos waarin wij wonen, inmiddels in Zweeds Lapland, een heilzame, zuiverende werking, waardoor veel materiële dingen hun waarde verliezen.

Waarom maakt geld dan wel gelukkig?

Ik ben opgelucht sinds het beter gaat. Rijk zijn we niet, maar op we hoeven ook niet meer op elk dubbeltje te letten. Daarmee is een bron van stress weggevallen.

Stress kan allerlei narigheid brengen. Onzekerheid, conflict, zorgen, onvrede… En dat is precies waar het ‘geluk’ in het hebben van geld hem voor mij in zit.

Het zijn niet de dingen die ik met geld kan kopen die mij gelukkig maken. Het is wél het verdwijnen van al die narigheden door een gebrek aan geld. De afwezigheid van zorgen en stress over basiscomfort in het leven draagt voor mij rechtstreeks bij aan geluk.

Over dit Wereldwijf: Esther Quatfass - Zweden

Hej. Ik ben Esther en ik woon sinds 2014 met mijn partner in Västerbotten, Zweden. Daarvoor woonden we 7 jaar in Estland en oorspronkelijk kom ik uit Amsterdam. Ik houd ervan om afgelegen in de natuur te wonen, waar ik heerlijk kan schrijven aan mijn boeken en waar mijn partner zich met zijn sledehonden bezighoudt. Voor de Wereldwijven schrijf ik graag over de wisselwerking tussen de natuur, mijn belevenissen en mij als persoon.