Ontmoet wereldwijf Liesbeth uit Canada: ” In dit open en gastvrije land kan ik wel aarden.”

door gepubliceerd op 3 maart 2020Tags: , , , ,

Mijn verhaal begint in 2011 in België. Ik was toen 31 jaar, vrijgezel en eigenlijk niet echt bezig met de toekomst, mijn leven was vandaag en veel verder dacht ik daar niet over na. Tot ik Joël leerde kennen. Ik had al wel een paar relaties achter de rug, maar heb eigenlijk nooit echt een ‘this is it-gevoel’ gehad.

Bij Joël was dat dus wel het geval! Na eén week woonde hij bij mij en al snel hadden we het over kinderen en onze toekomst. Vrij snel wist hij me ook te vertellen dat hij niet van plan was om zijn dagen te slijten in België maar dat hij ooit in Canada wilde wonen. Zijn grootoom woonde daar en als kind was hij daar jaren op vakantie geweest.

Hier is men nog open en gastvrij

In 2013 gingen we voor het eerst samen op vakantie naar Canada! Met onze huurauto hebben we op drie weken tijd ongeveer 3000 kilometer afgelegd in de provincie Québec. Joël is Franstalig, dus de Engelstalige provincies leken ons minder interessant. En om eerlijk te zijn, ik denk dat ik al heel snel begrepen had dat ik in dit land wel zou kunnen aarden!

De mensen zijn hier open en gastvrij. Er is nog respect en bekommernis om de medemens. De natuur is onwaarschijnlijk adembenemend en er is ruimte, véél ruimte! Bovendien zijn de prijzen van de huizen voor ons véél toegankelijker dan in België en de kost van het leven ligt toch ook aanzienlijk lager als we het hebben over auto’s, verzekeringen, belastingen en andere vaste kosten.

Als het makkelijk was, deed iedereen het

Na die reis en veel opzoeken en navragen namen we ongeveer in 2014 de beslissing: wij willen naar Canada! Ondertussen was onze dochter Louise geboren en ook voor haar waren we ervan overtuigd dat in Canada voor ons een betere toekomst was weggelegd. Maar laat ons vooral eerlijk zijn, je zal nooit iemand horen zeggen dat emigreren naar Canada makkelijk is! Anderzijds heb ik wel 100 keer gezegd ‘als het makkelijk was deed iedereen het’. Het heeft dus wel even geduurd alvorens we uiteindelijk de stap hebben kunnen zetten…

We waren er ook niet fulltime mee bezig, het leven gaat ondertussen door, in 2017 is onze zoon Elliot geboren en het is pas in 2018 dat alles in een sneltempo is gekomen! In augustus hebben we uiteindelijk officieel een aanvraag voor werkvergunning kunnen indienen en na veel frustraties, wachten op antwoorden, onzekerheden, vragen en twijfels kwam in maart 2019 dé verlossende email; ‘de papieren zijn in orde, boek maar een vlucht!’

Ups and downs

Zo gezegd, zo gedaan en op 2 april 2019 zetten we voet op Canadese bodem: twee volwassenen, twee kinderen en vijf valiezen, that’s it! De eerste weken waren bijna surrealistisch. We hadden een rijwoning gehuurd via email en dus moesten we een huis inrichten, een auto kopen, verzekeringen afsluiten, gsm, internet en tv-aansluiting, sociale zekerheid, school, kinderdagverblijf enzovoort.

Als ik op voorhand een film zou gezien hebben van die eerste twee weken dan zou ik gezegd hebben dat ik daar nooit toe in staat zou zijn!

Maar eens dat op je pad komt moet je vooruit, geen keuze! Ik denk dat we op zes maanden tijd meer mijlpalen hebben gekend dan daarvoor in een ganse leven! Het was een ongelofelijk intens avontuur, met enorm veel ups maar ook enorm veel downs. Een ervaring die onze band met ons gezin waanzinnig sterk heeft gemaakt!

Ondertussen wonen we tien maanden in Québec en al is er nog steeds het gemis van de familie, al hebben we nog niet echt een vriendenkring, al missen we de lekkere europese keuken…Canada is ondertussen ons thuis en als het aan ons ligt gaan we hier nooit meer weg!

ONTMOET HIER MEER INSPIRERENDE WERELDWIJVEN

Over dit Wereldwijf: Liesbeth Kirscht - Canada

Hi, ik ben Liesbeth, geboren in België en ik heb net mijn 40ste verjaardag gevierd in mijn nieuwe thuishaven; Canada. Mijn man, onze 2 kindjes (2 en 6) en ik hebben in April 2019 de grote stap gezet en zijn sindsdien wonende en werkende in Québec, de enige uitsluitend Franstalige provincie van Canada. We zijn voorlopig niet van plan terug te keren naar België. Het enige dat we echt missen is onze familie en een paar vrienden, maar die komen ons liever hier opzoeken! Voor De Wereldwijven zal ik schrijven over mijn uitstapjes, de mensen en de mentaliteit hier, wel of niet een huis kopen, mijn kinderen en hun Canadese activiteiten en de taal.